8.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Tarragona, referent dels comitès Oscar Romero

El cardenal Gregorio Rosa Chávez, al local del comitè Oscar Romero al barri de Torreforta. Foto: Ricard Lahoz.

La primera parada en arribar a Tarragona -en una estada breu de 24 hores- és un modest local de planta baixa a Torreforta. Ni Rambla Nova, ni Balcó, ni Amfiteatre ni reunions institucionals. El primer cardenal en la història d’El Salvador, Gregorio Rosa Chávez, visita la seu del comitè de solidaritat Oscar Romero, perquè ell, precisament, se’n considera deixeble.

 

El pas per Tarragona del bisbe auxiliar de San Salvador, capital del país centreamericà, revela la importància de la feina que desenvolupa el comitè local. De fet, un representant dels comitès espanyols també ha vingut a la ciutat per trobar-se amb el cardenal Chávez i amb la gent de Tarragona i Reus que col·labora en aquesta entitat, ara dirigida per Francesc Xavier Rius.

EL CARDENAL CHÁVEZ VISITA LA CIUTAT PER DIFONDRE LA DOCTRINA DEL BISBE ASSASSINAT FA 38 ANYS

“Oscar Romero és el màrtir més conegut i estimat del segle XX”. Així defineix Rosa Chávez la figura de  l’arquebisbe assassinat fa 38 anys per la seva defensa dels drets humans i la justícia social. Un figura excepcional per a un país tan petit. “Estar aquí, en aquest local de Tarragona, ho confirma”, diu el seu deixeble, que afegeix: “El millor de la humanitat s’inspira en la figura de Romero”.

 

Chávez el va conèixer d’adolescent i es van fer amics. Estat prop d’ell el va marcar en la seva trajectòria posterior. El cardenal salvadorenc nomenat fa només uns mesos  creu que el seu país està “redescobrint” Oscar Romero després de la seva beatificació. Ara confia que molt aviat conclourà el procés de canonització i defineix el procés com un “terratrèmol espiritual”.

“EL SALVADOR ESTÀ REDESCOBRINT LA FIGURA DE ROMERO DESPRÉS DE LA SEVA BEATIFICACIÓ”

L’Església per als pobres que representa l’arquebisbe assassinat el 1980 “és la que predica el Papa Francesc”. Així que el pontífex s’hi sent molt còmode. “Ara cal preparar al poble d’El Salvador -apunta Chávez- perquè la canonització no sigui una simple anècdota i deixi una petjada important”.

 

El comitè de Tarragona és el primer que coneix de primera mà monsenyor Chávez, gràcies a la perseverança de Francesc Xammar, el jesuïta de la Floresta que el va impulsar a principis dels vuitanta. “Els comitès són molt importants per difondre la doctrina i el pensament de Romero, però no en sé gaire de com funcionen”, reconeix amb sinceritat al FET a TARRAGONA. Nota, això sí, un interès i una passió per la figura de Romero, “símbol d’un món nou”.

 

“És un màrtir de l’esperança en un món on sembla que cada cop més es decideix baixar els braços, donar-se per vençut”. El cardenal Chávez ho diu amb rotunditat: “Aquí, en aquest local, Romero s’hi trobaria molt còmode, amb la gent senzilla. Ell rebutjava els salons elegants i les mansions luxoses. Era feliç amb el poble i per aquest poble va donar la vida”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here