Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 2, 2023

Maria Aurèlia Capmany pels carrers de Tarragona

Maria Aurèlia Capmany. Foto: cedida.

Enguany se celebra el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany i Farnés. I com no podia ser d’altra manera diverses institucions acadèmiques i culturals s’han aplegat per festejar l’efemèride. El Departament de Filologia Catalana de la URV, la Casa de les Lletres (Ajuntament de Tarragona), l’APELLC, l’Escola de Lletres, la Biblioteca Pública de Tarragona, instituts de Secundària de la ciutat…  ja han posat fil a l’agulla. Ja es parla que convé coordinar esforços i iniciatives per tal de difondre els valors literaris, de pensament i d’activisme cultural (i polític!) que va promoure Maria Aurèlia Capmany arreu dels Països Catalans.

UNA RUTA LITERÀRIA RECORDA L’ESCRIPTORA QUE VA VIURE FORÇA ANYS A LA CIUTAT

Us comentaré una activitat que ja té concreció, la realització de la Ruta M. A. Capmany, de Magí Sunyer, el passat dia 20 de febrer d’enguany. En aquest cas s’han congriat el Departament de Filologia Catalana de la URV i l’APELLC. La ruta està dirigida als alumnes del Màster de Secundària, especialitat en Llengües i Literatura Catalana i Espanyola perquè comprovin la utilitat didàctica d’il·lustrar els textos dels nostres escriptors tot passejant pels espais objecte de la seva activitat literària. I ens podem preguntar, ¿com és que Maria Aurèlia Capmany forma part del corpus de les rutes literàries de Tarragona?

Vet aquí què ens respon Magí Sunyer a la introducció de la ruta de l’escriptora barcelonina:

“Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona 1918-1991) fou una de les personalitats més potents de la cultura catalana del segle XX. Entre una obra extensa, destaquem la novel·lística […]; llibres de narrativa breu […], peces dramàtiques […], assajos […], llibres de memòries; a més de literatura juvenil i escrits de tota mena. A partir dels anys seixanta, va establir amistat amb […] Josep Anton Baixeras i després, quan el seu company Jaume Vidal i Alcover es va instal·lar a Tarragona, hi va sojornar sovint durant molts anys i va participar en la vida cultural de la ciutat. Les seves memòries en deixen testimoni. Una de les seves novel·les, L’altra ciutat, té com a escenari la Tarragona que havia descobert en un viatge escolar.”

CAPMANY VA LLEGIR EL PREGÓ DE SANTA TECLA EN EL PRIMER AJUNTAMENT DEMOCRÀTIC, EL 1979

La ruta transcorre pels carrers de la Part Alta, comença al Portal del Roser, continua pel Passeig Arqueològic on s’expliquen els primers contactes amb la gent del Camp de Tarragona, després entra a l’Ajuntament on M. A. Capmany llegí el pregó de Santa Tecla en el primer ajuntament democràtic el 1979, continua a l’Antic Ajuntament, l’altra aturada és davant la Catedral, després al carrer de les Coques davant la casa on va viure amb Jaume Vidal i Alcover i es clou davant la Diputació, final del recorregut d’un tast de la relació entre Tarragona i una escriptora que la va estimar, i hi va estimar intensament.

Jesús Figueras Jové
Jesús Figueras Jové
Membre de l’APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes)
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here