21.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

Homenatge a Maria Aurèlia Capmany en els Premis Literaris Ciutat de Tarragona

Imatge d’una jove Maria Aurèlia Capmany projectada a l’escenari del Teatre Metropol en la gala de lliurament dels premis Literaris Ciutat de Tarragona. Foto: Enric Garcia Jardí.

A dalt de l’escenari del Teatre Metropol, una dona, pensarosa, comença a redactar una carta destinada a l’escriptora Maria Aurèlia Capmany. Cada frase que escriu, però, és ratllada a l’instant. Bloquejada per l’afany d’excel·lir davant de la persona a qui admira, ni tan sols es veu amb cor d’escollir quin tractament emprarà per adreçar-se-li. «Estimada Maria Aurèlia? Distingida Maria Aurèlia?». La impossibilitat d’escapar de les rectificacions constants porta la jove a reflexionar sobre la vida, l’obra i el pensament de Capmany. La carta no s’escriu, però podríem afirmar que s’acaba dient en veu alta.

L’escriptora nascuda fa cent anys protagonitza la gala dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

L’espectacle Estimada Maria Aurèlia, dirigit pel tarragoní Marc Chornet, serveix per homenatjar Capmany amb motiu del centenari del seu naixement i per amenitzar l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. La representació teatral combina les reflexions de l’actriu amb imatges d’arxiu i fragments de l’obra de l’escriptora barcelonina.

 

Chornet, que hi demostra, una vegada més, el seu gust per l’audiovisual, construeix—a través d’unes declaracions de Capmany per al programa Personatges, de Montserrat Roig —un diàleg amb l’escriptora que aconsegueix traçar una semblança del personatge i sintetitzar-ne algunes opinions. «Tu existiràs demà», afirma l’actriu. L’espectacle, que mostra la vigència de moltes idees de Capmany sobre la dona, el país i la classe treballadora, clou amb unes imatges de l’escriptora passejant pel Pla de la Seu, que reflecteixen la seva vinculació amb Tarragona.

 

Marc Capdevila (novel·la), Lídia Álvarez (traducció) i Maria Victòria Lovaina (narrativa curta) són els premiats d’aquesta edició

La festa literària dels Ciutat de Tarragona d’enguany reconeix tres veus que han destacat entre els més de 300 originals que es van presentar al certamen. El relat guardonat en el premi Tinet de narrativa curta per a internet, intitulat Cara de peix, és obra de Maria Victòria Lovaina, que en el text es posa en la pell d’un nen i que reclama que «no infravalorem la capacitat observadora dels infants».

 

En segon lloc, la traductora Lídia Álvarez rep el premi de traducció Vidal Alcover pel projecte Història dels Abderitans, de Christof Martin Wieland, una sàtira «molt divertida», en paraules de la guanyadora.

 

I, per acabar, es desvetlla el nom del guanyador del Pin i Soler de novel·la, que recau en mans de Marc Capdevila, per l’obra L’observador de núvols. El text, que ressegueix les passes vitals d’un adolescent, revisa críticament «alguns dels absurds més evidents de la nostra societat».

MARTA NADAL: “LA CULTURA ÉS POLÍTICA I LA LITERATURA ÉS IDEOLOGIA”

La vetllada finalitza amb els discursos protocol·laris. Marta Nadal, comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany, rep l’escalfor del públic assistent amb una intervenció que proclama que «la cultura és política i la literatura és ideologia», i que fa esment a l’escola catalana, la sentència del judici de «La manada» i la situació dels joves d’Altsasu.

 

Per altra banda, Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, cita Jordi Cuixart quan demana que «la cultura ho inundi tot», i Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat, aprofita l’avinentesa per reivindicar la militància política de Capmany i el fet que fos la primera pregonera de les festes de Santa Tecla en l’etapa democràtica que arrenca el 1979.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here