15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 7, 2021

Veniu a conèixer el Ball del Sant Crist de Salomó

Un moment de la representació del Ball del Sant Crist de Salomó. Foto: Pilar Bisa.

Una quarta part de la població de Salomó (Tarragonès) participa d’una manera o una altra a la representació del Ball del Sant Crist. Entre el cos de teatre, el de ball i l’apartat tècnic, un centenar de persones s’involucren directament en mantenir aquesta tradició,  que ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la distinció d’Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

 

És l’únic ball parlat que té específicament aquesta distinció. Això remarca la singularitat del Ball del Sant Crist de Salomó, que s’ha representat ininterrompudament des dels seus inicis fins als nostres dies. L’any 1843 es va escriure el primer text dramàtic, que es conserva en una còpia manuscrita pel secretari de l’ajuntament, Josep Cardona.

TENIM DUES INVITACIONS PER A LA REPRESENTACIÓ D’AQUEST DIUMENGE 20 DE MAIG

De les representacions del segle XIX no es tenen referències documentals, però el fet que l’any 1901 s’organitzés un tren des de Barcelona per assistir a la representació d’aquell any, fa creure que la tradició havia arribat ben viva fins a aquella data. El costum local va ser representar el ball cada dècada, perquè cada generació el pogués veure i ser així coneixedors de la tradició. D’aquesta manera es va escenificar, a part del 1901, el 1911, el 1925, el 1939, el 1940, el 1954, el 1965 i des de 1972, cada any, fins avui.

 

Primer es representava al carrer, però després va començar a fer-se sobre un empostissat. Més tard es va representar en un envelat però el canvi més significatiu i determinant per a la seva continuïtat és el que va tenir lloc l’any 1972 quan, per suggeriment de Fabià Puigserver i Iago Pericot i els seus alumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona, passarà a representar-se a l’església parroquial.

EL BALL PARLAT IMPLICA UN CENTENAR DE PERSONES DE LA LOCALITAT DEL TARRAGONÈS

Des d’aleshores el ball s’ha representat cada any, i actualment es fa els quatre primers diumenges de maig. Només en dues ocasions el Ball s’ha escenificat fora de Salomó: la primera, a la catedral de Tarragona, l’any 1991, amb motiu de la celebració del 900 aniversari de la restauració de la seu metropolitana; la segona, l’any 2016, a la Basílica del monestir de Montserrat.

 

Gràcies als organitzadors del Ball del Sant Crist de Salomó, tenim un obsequi per als subscriptors del FET a TARRAGONA: dues invitacions per a la representació del proper diumenge 20 de maig a les 12 del migdia. Les persones interessades ens han d’enviar un correu a l’adreça subscripcions@fetatarragona.cat abans de les 22 hores d’aquest dimecres 16.

Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here