15.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

El groc rebutjat a la samarreta de les festes

Edu Polo, mostrant el cartell de les festes (Fotografia: cedida).

L’arquitecte Edu Polo explica que el seu somni, quan va començar a dissenyar cartells, era que un any el triessin per il·lustrar la imatge de les festes de Santa Tecla. Casteller de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i enamorat de la ciutat, Polo ha assolit la fita que es va marcar quan era adolescent a l’edat de 26 anys. “M’havia presentat dues vegades al concurs públic que s’organitzava anys anteriors, però no hi havia hagut fortuna”, rememora Polo, a qui aquesta vegada li van encarregar, des del consistori, aquesta tasca.

EDU POLO DISSENYA EL CARTELL DE SANTA TECLA 2018 DONANT EL PROTAGONISME A LA GENT EN EL MOMENT DE LA CRIDA

En qüestió de segons, Polo omple la taula amb els esbossos que va portar a terme fins que va aconseguir arribar a la imatge de cartell definitiva, que aquests dies inunda els carrers de Tarragona. Els mira i remira amb atenció durant una estona, en silenci. Es nota que cuida els detalls i que és un inconformista nat. “Tant els tècnics municipals com jo teníem clar que volíem atorgar el protagonisme a la gent i trencar, així, amb la lògica de dedicar cada any la imatge a un moment del Seguici. És aleshores quan va sorgir la idea de centrar el cartell en el moment de La Crida”, explica Polo.

Cartell de les festes 2018, obra d’Edu Polo.

La seva intenció inicial era apostar per una imatge més abstracta, però al final van acordar seguir la línia del cartell final, que se centra en el públic familiar i que descriu la complicitat de petits i grans durant l’inici de les festes. N’està satisfet, però Polo, que ja té ganes d’assumir nous desafiaments professionals, es mostra interessat a acostar-se, cada vegada més, a la representació no mimètica de la realitat.

EN PRODUCTES OFICIALS DE LES FESTES, ELS COLORS DELS ALELUIES APAREIXEN SOBRE UN FONS GROC

La mirada crítica de Polo mira endins però també enfora. Així, per exemple, considera insuficient la programació musical d’enguany i lamenta que alguns actes hagin perdut el caire popular i s’hagin institucionalitzat en excés.

Presentació del marxandatge de les festes. El vano, el got i la motxilla són de color groc, però no la samarreta. Foto: Ajuntament de Tarragona.

És probable que quan era un xiquet ell també protagonitzés una escena similar a la del cartell de les festes, pujat a collibè del seu pare que, juntament amb la seva mare, se l’enduia a fruir, des de ben petit, de les manifestacions de cultura popular i tradicional de la ciutat. Aquell nen ara ha ofert a Tarragona un disseny que, qui sap, potser també inspirarà els qui ara van a collibè pels carrers. És el símbol de la transmissió intergeneracional de la festa.

L’AJUNTAMENT VA EXIGIR AL DISSENYADOR “SENSE DONAR EXPLICACIONS” QUE LA SAMARRETA FOS D’UN ALTRE COLOR

Els lectors que han seguit aquesta Santa Tecla amb interès ja deuen haver comprovat que Polo ha preparat un disseny específic per a cada producte oficial de les festes (el got reutilitzable, el vano, la motxilla, la samarreta, el mocador i el cartell). En el cas del got reutilitzable, la motxilla i el vano, s’han centrat en els colors dels aleluies damunt d’un fons groc.

Amb la samarreta, Polo també es va plantejar d’emprar la mateixa tonalitat. La seva no era una opció reivindicativa, assegura. Un dia, però, des de la regidoria de Cultura se li va exigir que treballés amb una altra opció cromàtica. “Em va sorprendre la falta d’explicacions. Va ser una decisió d’última hora, a corre-cuita. Almenys, hauria agraït que m’haguessin dit el perquè de la decisió”, afirma Polo.

Des del Fet a Tarragona hem preguntat al Consistori sobre aquesta qüestió, a la qual han respost limitant-se a detallar com va funcionar l’encàrrec de la imatge. Aquesta imprecisió l’únic que alimenta són les especulacions. En aquest sentit, Polo demana, sigui quina sigui la motivació que hagi forçat el canvi, que es respecti la llibertat dels artistes i que no es polititzin els colors. Cap ni un.

Edu Polo, al costat de la samarrera, el cartell, el vano i la motxilla de les festes. Foto: Laia Marín.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here