18.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Mantenir viva la memòria de la guerra i el franquisme

Rosa Tarragó és una de les tres dones protagonistes d’un reportatge que publicarà el FET en format revista sobre els 80 anys de la guerra civil i la repressió franquista. Foto: David Oliete.

Des del seu despatx al Magatzem 2 de l’Espai Tabacalera, Jordi Piqué coordina la programació d’una trentena llarga d’activitats que tindran lloc aquest primer trimestre del 2019 a Tarragona. El cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal prepara, coincidint amb el 15 de gener, la commemoració del vuitantè aniversari del final de la Guerra Civil en col·laboració amb diverses institucions i entitats de la ciutat.

 

S’hi han previst exposicions, conferències, teatre, música, projeccions de pel·lícules, visites guiades i presentacions de llibres per ajudar a conèixer què van significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a Tarragona. El Museu d’Història, la Biblioteca Hemeroteca Municipal, la Casa de les Lletres, l’Arxiu del Port, el CaixaForum, la Biblioteca Pública, el col·lectiu TeclaSmit, el Museu Bíblic, el Museu d’Art Modern, el Centre d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver i la Universitat Rovira i Virgili són algunes de les nombroses entitats que participen en aquesta programació.

TARRAGONA RECORDARÀ ELS 80 ANYS DEL FINAL DE LA GUERRA AMB MÉS D’UNA TRENTENA D’ACTES

El FET A TARRAGONA també es fa ressò d’una efemèride tan important amb la publicació d’un reportatge sobre les dones i la repressió franquista. L’article l’està enllestint la historiadora Pineda Vaquer i va acompanyat de fotografies actuals de David Oliete i d’altres facilitades pels arxius personals.

 

Les protagonistes de l’article són tres tarragonines: Rosa Tarragó, Conxita Roqué i Josepa Cholbi. El reportatge es publicarà al pròxim número de la revista i es presentarà en públic dimecres 23 de gener a les 19 hores a L’Arxiu (Magatzem 2 de Tabacalera) en un acte on també es farà un reconeixement a dones que van lluitar contra la dictadura.

Coberta del tríptic amb els actes commemoratius a Tarragona dels 80 anys del final de la guerra civil. Foto cedida per L’Arxiu.

Aquest aniversari rodó dels vuitanta anys afavorirà una commemoració encara més potent que les que ja s’han desenvolupat en els darrers temps i que van arrencar el 2006 amb el record dels setanta-cinc anys de la proclamació de la Segona República. Al llarg d’aquesta dècada llarga, Piqué i l’Arxiu han estat els promotors de nombroses activitats per mantenir viva la memòria d’aquella època, recuperar la petjada republicana a la ciutat i no oblidar la repressió de la dictadura. També en aquest període s’han recuperat i museïtzat els refugis antiaeris del Palau Municipal i de Casa Canals.

EL ‘FET’ HI PARTICIPA AMB LA PUBLICACIÓ D’UN REPORTATGE SOBRE DONES I REPRESSIÓ FRANQUISTA

Per impulsar i coordinar aquesta programació anual i per altres raons, l’historiador i arxiver Jordi Piqué, que també signa al FET a TARRAGONA –des del primer número– la secció “El racó de l’Arxiu”, ha estat el 2018 guardonat amb una de les primeres DISTINCIONS FET, un reconeixement públic que fa la revista a persones i col·lectius que treballen en positiu per la ciutat en els àmbits cultural i social.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here