Advertisement Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Divendres, març 24, 2023

Llocs de memòria que no s’han d’oblidar

Explicacions de Jordi Piqué, abans d’accedir al refugi antiaeri. Foto: Ricard Lahoz.

Una quarantena d’amics del FET a TARRAGONA han participat aquest dissabte de la segona visita organitzada enguany als espais de la memòria de la guerra civil i la repressió franquista. Les explicacions de Jordi Piqué, director de l’Arxiu municipal, i Esther Ferré, del Centre de Recursos Pedagògics, han acompanyat el recorregut per l’Ajuntament, l’Antiga Audiència i la Torre del Pretori.

 

Al Palau Municipal han entrat al refugi antiaeri després d’escoltar com la ciutat va ser bombardejada entre els anys 1937 i 1938. Les xifres de víctimes mortals, ferits i edificis destruïts dona fe del que va patir la població de Tarragona, de poc més de 30.000 habitants, en aquells mesos infernals.

 

Aquí podeu veure l’audiovisual de 4 minuts: ‘Tarragona sota les bombes’.

Des de l’exterior de l’Antiga Audiència, Esther Ferré explica com s’aplicaven els consells de guerra. Foto: Ricard Lahoz.

A l’Antiga Audiència es parla dels consells de guerra sumaríssims i del testimoni que van deixar enregistrats tres homes condemnats a mort, que finalment no van executar els franquistes.  I a la sala del sarcòfag d’Hipòlit, al Pretori, es reflexiona sobre el paper que va tenir el monument a presó de Pilats entre 1939 i 1953.

 

Aquí podeu veure l’audiovisual de 8 minuts ‘Quan la Torre del Pretori era la Presó de Pilats’.

 

La visita amb els subscriptors del FET (amb motiu del 80è aniversari del final de la guerra civil) es basa en les rutes pedagògiques que es realitzen amb alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, L’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona i el Fòrum de Tarragona per la Memòria.

A la Torre del Pretori, antiga presó, Anna Gispert llegeix la carta d’un condemnat a mort. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here