Carregant ...

Erradicar l’estigma de la salut mental

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Xavier León explica el seu testimoni. Foto: Rut Queralt

Rebuig, menyspreu, dolor. Baixa autoestima, sentir-se malament, diferent, inferior a la resta. No ser prou llest ni prou bon company. En definitiva, no ser prou bona persona. “Fa trenta set anys que pateixo trastorn de salut mental, però mai no he patit estigma. Tampoc he patit discriminació, perquè durant 27 anys me n’he amagat”, explica Xavier León. Comercial de professió i estudiant actualment, també és activista per revertir aquesta situació d’estigma i de discriminació que recau, encara avui, cap a les persones que pateixen algun problema de salut mental.

Apareix la por, que cada cop es fa més i més gran. Creix fins que decideix quedar-s’hi, però sentir-se inferior encara fa més mal. “Havia de fer veure que era feliç, la qual cosa significava que havia d’amagar-me i actuar dia rere dia, any rere any. Això em generava dolor i molt d’esgotament, moltíssim”, recorda León. No va poder deixar enrere aquesta angoixa fins que va entendre i acceptar què li passava: “Sorprenentment per a mi, saber-ho em va reforçar i, a poc a poc, em va fer sentir millor. Tot i això, seguia sense dir-ho a ningú perquè tenia por al rebuig social”.

Persones amb malalties mentals fan públic el seu testimoni en una trobada amb periodistes de Tarragona

Malgrat que la sensació és d’allunyament i de solitud, una de quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, tal com ho assegura l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Conversar i coincidir amb altres persones que viuen el mateix ajuda a enfortir-se a un mateix. “No estic sol al món. Per primera vegada puc compartir sentiments i experiències amagades amb altres persones amb problemes de salut mental”, afegeix.

Trobada a la seu del Col·legi de Periodistes a Tarragona. Foto: Rut Queralt

L’associació Obertament, que treballa per la salut mental, juntament amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes i l’associació La Muralla han organitzat un col·loqui a Tarragona per fer ponts entre els activistes i els periodistes. Com surt representada la salut mental als mitjans de comunicació locals? Segons un informe de l’any 2016 – 2017 realitzat per l’Observatori de mitjans i salut mental, un 47,6% relacionen les persones amb trastorns mentals amb perillositat. Paral·lelament, només un 37,3% presenten accions positives envers la salut mental i les capacitats de les persones amb trastorns mentals. A més, aquest informe també analitza si l’estil periodístic és apropiat o no i el to general de les notícies: el 45,9% és neutre, mentre que el 29,7% és positiu.

Una de cada quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, segons l’OMS

Aquesta trobada ha obert un debat sobre com evitar l’alimentació dels retrats estigmatitzants. Paco Rubio també és activista i remarca que “s’ha d’anar amb molt de compte, perquè és molt fàcil crear un estigma”. També explica que encara no es reconeix prou que “no és una qüestió d’haver nascut amb aquests gens, sinó que és una loteria. Ens pot passar a qualsevol”. Amb tot, doncs, pretén canviar la visió que té la societat cap als que tenen un trastorn de salut mental. “Les persones amb problemes de salut mental són més víctimes que agressors”, afirma. El seu company León conclou: “L’autoestima, el rebuig i el menyspreu que algú s’imposa a si mateix per la por a què diran els altres provoca tant dolor com el propi trastorn de salut mental”.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *