19.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Reus recupera la Moixiganga

Actuació de la Moixiganga de Reus. Foto: Marc Busquets.

La vitalitat del teixit cultural reusenc s’evidencia dia rere dia, a cada festa, a cada iniciativa que es genera des de places i carrers. Entitats i grups de la capital del Baix Camp promouen activitats i recuperen balls i icones tradicionals. En plena efervescència prèvia a Sant Pere, s’ha presentat en societat la nova Moixiganga, que compta a més amb un marcat component inclusiu perquè no pocs dels seus joves integrants són nouvinguts a casa nostra.

Documentada a la ciutat des de finals del segle XVIII, l’objectiu dels impulsors és integrar-la al seguici

Ha estat recentment, a la plaça de la Patacada i tot havent aixecat certa expectació, que el grup acrobàtic ha dut a terme la primera d’una esperem més que llarga sèrie d’actuacions a la ciutat i al territori. Documentada a Reus des de finals del segle XVIII, és una manifestació festiva que es basava en la construcció de figures i acrobàcies i s’acompanyava d’indumentàries espectaculars. Les noves són confeccionades per un popular establiment del nucli antic, El Barato. Tenen la camisa amb un pit vermell i l’altre taronja, semblant a la de la Dansa del Mossèn Joan de Vic, un ball parlat del seguici festiu local.

L’element festiu l’impulsa una entitat que treballa amb joves en risc d’exclusió social

Rere el nou impuls de l’element hi ha diverses organitzacions, si bé cal destacar l’especial rellevància en tot el procés de Reus Circ Social. L’entitat treballa amb joves que pateixen risc d’exclusió social, com és el cas dels menors no acompanyats (MENA). De fet, i en un assaig obert al local dels Xiquets, el passat mes de maig, ja es va exposar que la Moixiganga presenta certes similituds amb els exercicis acrobàtics que són costum en determinades zones del Marroc.

Des de Reus Circ Social, Rafa Arencón ha estat la cara visible del projecte. Just abans del debut a la Patacada, aquest s’ha reafirmat en la voluntat acollidora de la Moixiganga. “Som gent de la ciutat de tota la vida, i gent que acaba d’arribar. Creiem que la barreja enriqueix la festa, perquè cadascú de nosaltres hi aporta el millor que sap fer i se la fa seva”, ha exposat als assistents. Part ja de la vida cultural local, l’objectiu passa, de cara al futur, per incorporar-la al seguici festiu de la capital del Baix Camp.

Recuperada en una breu etapa fa més d’una dècada, és ara quan la nova Moixiganga de Reus opta a la revàlida per consolidar-se en la festa major. Amb cèrcols i acrobàcies, el grup reusenc presenta actualment els mateixos quadres que els de la Moixiganga d Lleida.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here