Advertisement
30.2 C
Província de Tarragona
Dilluns, juliol 4, 2022

Els colors nocturns de l’Amfiteatre

Les fotos que acompanyen l’article són del dilluns 5 d’agost. Autor: Jan Magarolas.

Els romans van construir l’Amfiteatre de Tarraco fa dos mil anys, però els únics que han habitat aquest monument de manera ininterrompuda són els gats. Aquests felins es coneixen millor que ningú les ruïnes i les pedres del monument, els passadissos i les galeries són casa seva, i aprofiten a les nits per sortir a prendre l’aire. Aquests dies, quan ho fan, es troben una sorpresa.

 

L’Amfiteatre rep les nits d’agost els visitants més curiosos que volen descobrir els colors nocturns de les pedres romanes, les tonalitats que regala la lluna al seu pas per Tarragona i que confereixen intimitat a l’ambient. Avui, l’Amfiteatre s’ha vestit amb les millors gales, s’han il·luminat totes les pedres i les graderies que un cop van rebre romans amb togues i ànsies de sang estan preparades per acollir turistes amb ganes de conèixer la grandesa de Tarraco.

Tarragona Turisme organitza les visites al monument les nits de diumenge a dijous d’agost

Les deu de la nit. Una pantalla de grans dimensions, al mig de l’arena, rep els primers visitants. Les graderies estan il·luminades amb una llum blanca neutra, mentre que les ruïnes de l’església adquireixen unes tonalitats taronges que li fan presidir la nit i que recorden el foc que va cremar Sant Fructuós i els seus diaques. El canó enfoca la pantalla, amb un documental que explica el passat romà de Tarragona combinant imatges reals amb dissenys en 3D.

L’activitat nocturna inclou un documental de la història de Tarraco en anglès i en castellà

La primera sessió està reservada als turistes estrangers, de manera que el vídeo és en anglès. Alguns d’ells arriben tard i seuen a les grades de l’Amfiteatre, són unes quaranta persones. N’hi ha que escolten amb atenció les explicacions de l’historiador, i d’altres que prefereixen aprofitar i immortalitzar el moment íntim amb una selfie amb la llum de la lluna i el mar de fons.

 

Els nens i nenes són els més hàbils a l’hora de saltar per les pedres esquerpes de les grades. Les famílies han trobat en la visita nocturna una excusa per sortir de nit i descobrir l’Amfiteatre amb els més petits de casa. Entre els assistents, un grup de turistes d’Anglaterra i els Països Baixos, allotjats a Barcelona, que han vingut a Tarragona expressament per l’Amfiteatre, i el viatge ha valgut la pena perquè els ha agradat molt la visita. “El documental ha estat molt interessant i adequat pels nens, ens ha servit per entendre com era Tarraco”, expliquen, satisfets d’haver pagat l’entrada.

El documental forma part de la visita nocturna, i explica els monuments més grans que els romans havien construït a la ciutat. Parlen de les Muralles, el Circ, el Teatre i, per acabar de la millor manera, de l’Amfiteatre, on els turistes descobreixen que s’han convertit en les autoritats romanes que presidien els Jocs de l’antiguitat i tenien al seu polze la sort d’un gladiador de l’arena. “Hauríem preferit que el documental estigués en el nostre idioma”, comenten unes turistes franceses, “però ens ha ajudat a imaginar-nos la importància de Tarraco”.

La visita està adreçada als turistes, però també resulta atractiva pels tarragonins

El vídeo dura mitja hora, i després d’uns minuts perquè els turistes facin totes les fotografies que vulguin, es torna a emetre el documental, aquest cop en castellà. Quan seria d’esperar que els turistes estrangers sortissin i hi entressin els espanyols, sorprèn veure com molts d’ells es queden asseguts al mateix lloc: catalans, espanyols i estrangers han pagat per veure el documental en dos idiomes i gaudir més temps dels “altres colors” de l’Amfiteatre.

 

“Tarragona és un diamant en brut”, constata una família sevillana, després de passar el dia a la ciutat i visitar-ne el patrimoni. Els pares es mostren molt contents amb l’experiència, i els nens, tot i l’hora, segueixen ben desperts i amb ganes de seguir descobrint els secrets que amaguen les pedres romanes i els gats de l’Amfiteatre. Els sevillans fan una inevitable comparació amb la seva terra i retornen als temps en què Itàlica i Tarraco eren dues de les ciutats més importants de la península Ibèrica… el turisme existia a l’Imperi Romà?

Els visitants que seuen a les graderies de l’Amfiteatre intenten acomodar-se a la pedra. Unes noies, fins i tot, utilitzen un plànol per evitar la humitat: figuradament, és com asseure’s a sobre de Tarragona. Hi ha curiosos que es miren l’espectacle des de fora del recinte, intentant entendre el documental des de lluny.

 

Es pot ser turista a la teva pròpia ciutat? Una família de Tarragona entrava avui per primer cop a l’Amfiteatre. “El patrimoni està poc promocionat”, creuen. Segurament, els fills, que han estudiat la història de la ciutat a l’escola, poden explicar als pares què era l’Amfiteatre i què s’hi feia. Han decidit que l’any que ve assistiran al festival Tarraco Viva per primera vegada. Una prova més que, molts cops, els de fora coneixen millor el patrimoni de la ciutat que els propis tarragonins.

“La imatge de Tarraco eclipsa l’actual Tarragona”, conclou l’historiador del documental, a mode de colofó. Alguns aplaudiments dels turistes abans d’aixecar-se i abandonar el recinte. Les llums s’apaguen i l’Amfiteatre es torna a quedar a les fosques fins a l’endemà, reservant la intimitat als veritables habitants d’aquest monument que ja torna a ser seu: els gats.

Els divendres i dissabtes s’hi representa l’espectacle ‘Amfiteatrum’ amb un gladiador com a protagonista

La visita nocturna a l’Amfiteatre es fa durant tot el mes d’agost organitzada per Tarragona Turisme. De diumenge a dijous a partir de les 21,30h. El documental es projecte en anglès a les 22h. i en castellà a les 22,40h. El preu és de 3,30 euros i els menors de 16 anys tenen l’entrada gratuïta.

 

Aquesta oferta lúdico-cultural es complementa amb l’espectacle Amfiteatrum: els divendres i dissabtes del mes d’agost a les 22h. s’hi reviu la vida de Lupus, el gran gladiador de Tarraco.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here