14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

La dreta espanyolista, sense diputats a Madrid

El fins ara diputat de Ciutadans, Sergio del Campo, fent campanya la setmana passada a Tarragona. Foto: Ciutadans.

Enmig de la crescuda de dimensions històriques de l’extrema dreta a Espanya, consola parcialment veure que Tarragona no aportarà cap diputat a Madrid de Vox, però tampoc del Partit Popular i de Ciutadans. Aquest és l’element més significatiu dels resultats del 10-N a la circumscripció tarragonina.

 

El partit taronja es queda sense l’escó que tenia fins ara Sergio del Campo (recordem, aquell que va portar al Congrés la sàtira de Dames i Vells), i els populars no poden recuperar el que va perdre Jordi Roca fa set mesos i a, més, veuen com els de Vox els superen en nombre de vots.

No hi haurà escons de Ciutadans, PP i Vox al Congrés, però la ultradreta suma més vots que els seus adversaris

En conseqüència, la dreta espanyolista a Tarragona no obté representació a les Corts, però veu com la ultradreta és qui lidera des d’avui aquest bloc. Un drama local en un context general que dona ales al feixisme, situant-se com a tercera força política a l’Estat (la cinquena a Tarragona).

 

La clatellada monumental de Ciutadans l’aprofita en la pràctica el PSC, que recupera un segon diputat a la demarcació. La resta d’escons repeteixen el resultat del 28 d’abril: Esquerra guanya a les urnes i s’emporta dos escons, i Junts per Catalunya i En Comú Podem mantenen el seu representant al Congrés.

Esquerra Republicana repeteix victòria a la demarcació, i el PSC es torna a imposar a la capital

L’independentisme arriba a les cotes més altes en unes eleccions espanyoles (44,6%) i dins aquest bloc, ERC manté el liderat però baixa lleugerament en nombre de vots, mentre Junts per Catalunya va a l’alça i la CUP s’estrena amb tants sufragis com Ciutadans. Són clara majoria (57%) les forces polítiques autodeterministes i favorables a la llibertat dels presos polítics.

Jordi Salvador, la nit electoral a la seu d’ERC, després de confirmar el seu escò a Madrid. Foto: Esquerra.A Tarragona ciutat, els socialistes salven la primera posició per davant dels republicans. Però la gran batacada també se l’emporta Ciutadans, que passa de ser la tercera força el passat abril a la setena avui. Una derrota sense pal·liatius de la qual s’aprofiten Vox i PP que, empatats, sumen el 20% dels sufragis.

Ciutadans passa en pocs mesos de tercera a setena força política a Tarragona ciutat

En números absoluts, els partits unionistes que han apostat en campanya per la mà dura amb Catalunya arriben als 32.000 vots a la capital per davant dels gairebé 31.000 de les forces independentistes o que aposten per un referèndum i una sortida política al conflicte.

 

Atenció a Vila-seca: Vox n’és la segona força més votada. I a Salou, la tercera. Precisament, amb resultats com aquests, i més enllà de les anàlisis i dades locals, avui per damunt de tot resulta extremadament preocupant constatar que la repetició electoral ha estat un error (es manté el bloqueig)  i que a Espanya hi ha un dels partits d’extrema dreta més forts d’Europa.

 

Davant aquest tomb polític de gran magnitud, el primer objectiu ha de ser combatre les seves idees xenòfobes, masclistes i feixistes. També des del periodisme, després que molts mitjans de comunicació espanyols els hagin normalitzat el darrer any. El repte és enorme.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here