24.3 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 20, 2024

Centre d’Art: el revulsiu cultural de Ricomà

L’antic mercat del Fòrum serà una de les tres noves seus del Centre d’Art Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Just sis mesos ha trigat l’alcalde Pau Ricomà en presentar el seu primer gran projecte cultural del mandat: l’impuls al Centre d’Art Tarragona amb tres decisions clau: expandir-lo en tres espais de la ciutat (magatzem 6 de Tabacalera, Mercat del Fòrum i Casa Canals), elegir-ne per concurs un director artístic i triar 9 persones expertes perquè en formin un consell assessor.

L’equipament de cultura contemporània tindrà 3 espais, un director artístic i un consell assessor

Ricomà fa un pas endavant de llarg recorregut, conscient de la importància del repte de situar Tarragona en el mapa de la cultura contemporània de Catalunya. I l’anunci arriba quan és a punt de tancar-se l’exposició de la fotoperiodista Joana Biarnés al Tinglado 2, un espai que torna a mans del seu propietari, l’Autoritat Portuària, per acollir temporalment el Museu del Port mentre s’hi fan les obres de remodelació.

El Centre d’Art està cridat a ser un eix clau de la gestió política cultural de Tarragona

Es tracta, doncs, d’un nou cop de volant en la trajectòria irregular del Centre d’Art Tarragona. Des d’un cert escepticisme per la gestió erràtica d’anteriors governs, sembla que aquesta vegada sí, va de debò. La presència d’experts de gran vàlua des del primer dia avala un projecte que ha d’estar cridat a ser un pal de paller de la gestió política cultural de Tarragona en els propers anys.

L’antic mercat conserva parades de peix i altres productes frescos. Foto: Ricard Lahoz.

Posem-hi calendari:

El nou director o directora artística s’escollirà el primer semestre de 2020.

Casa Canals ja és des d’avui centre administratiu, espai per xerrades i debats i sala d’exposicions amb la mostra ‘Trepat’ de la Fundació Forvm.

L’antic Mercat del Fòrum, cedit per Espimsa a l’Ajuntament, acollirà les propostes més experimentals i transgressores, mantenint algunes de les parades. I el magatzem 6 de Tabacalera, el més proper a la Necròpolis, serà la seu de les exposicions de gran format i altres espais de cowoking i assaig.

Mercat i magatzem haurien d’estar en marxa d’aquí un any. El mercat necessita poca inversió i seria desitjable mantenir-ne alguna de les parades. En el cas de Tabacalera, es tracta de començar per la planta baixa i després anar adequant la resta de plantes durant els 4 anys de mandat.

L’alcalde Ricomà, amb alguns membres del consell assessor del Centre d’Art. Foto: Ajuntament de Tarragona.

L’èxit de la cultura popular no pot amagar que en 40 anys no s’ha fet quasi res en creació contemporània

Posem-hi contingut:

El Centre d’Art Tarragona ha de ser molt més que programar exposicions, com s’ha fet fins ara.

Ha de crear xarxa amb la resta d’equipaments similars repartits per Catalunya (La Panera de Lleida o El Bòlit de Girona) i ha d’ajudar a crear nous públics.

Ha de donar visibilitat al talent de la Catalunya sud i, per tant, crear-se una marca com a ciutat referent, també de la cultura contemporània.

Perquè, en definitiva, Tarragona es juga bona part del seu futur cultural en aquest camp. L’èxit de la cultura popular i tradicional no pot amagar que, en 40 anys de democràcia municipal, no s’ha fet pràcticament res en creació contemporània.

L’alcalde Ricomà aposta pel Centre d’Art: una decisió necessària que hauria de ser el primer revulsiu de la nova etapa cultural que reclama Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here