Advertisement
19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

El confinament en una residència de paràlisi cerebral

Una de les activitats artístiques organitzades durant el confinament. Foto: La Muntanyeta.

Aquesta setmana publicàvem al FET un article parlant dels efectes del confinament en infants amb diversitat funcional a l’escola Solc de Tarragona. Les conseqüències de la pandèmia s’estenen a altres centres amb persones amb discapacitats diverses. És el cas del Centre de Paràlisi Cerebral La Muntanyeta, a Sant Pere i Sant Pau, on també van haver d’adaptar les rutines i l’atenció personalitzada per fer front al confinament obligat, però amb un punt calent: la residència no ha tancat ni un moment en els tres mesos d’estat d’alarma.

El centre de la Muntanyeta s’ha mantingut obert amb algunes activitats per cuidar els usuaris

Rosa Reig, directora de la residència Trèvol, explica que era inviable tancar aquesta instal·lació per les conseqüències que hauria portat als usuaris i les seves famílies. Amb una vintena de places disponibles, durant el confinament la majoria ha optat per quedar-se a la residència, on han seguit rebent l’atenció dels professionals i on s’ha mantingut certa activitat: gimcanes, tallers de cuina, pintura, fotografia… “Per evitar la transmissió del virus a la residència hem habilitat dos grups de treball, un de nocturn i un altre de diürn”, apunta Reig. Així, amb torns de fins a set dies setmanals, els professionals del centre s’han pogut fer càrrec dels usuaris de la residència de La Muntanyeta.

Hi ha hagut una atenció presencial a la vintena d’usuaris i connexions telemàtiques

Un cop decretat el confinament, la direcció del centre va optar per mantenir l’atenció presencial del personal bàsic (infermeres, assistència, etc.), com no podria ser d’una altra manera. En canvi, per la logopeda, la treballadora social i la psicòloga, la solució va ser una connexió telemàtica constant. Totes tres ja estan reincorporades i la residència comença a passar pàgina d’aquest capítol tan difícil.

Activitat musical amb els residents al jardí del centre. Foto: La Muntanyeta.

A l’escola i el taller de La Muntanyeta les coses van anar diferent, i van decidir tancar fins i tot dos dies abans que fos obligatori. Amb el confinament s’ha pogut ajudar les famílies des de casa, però Rosa Reig assegura que “ja s’ha de tornar a la normalitat”, sempre mantenint totes les mesures de seguretat. Tot i les diferents dificultats de cadascú, els usuaris i les famílies s’han adaptat molt bé a aquesta situació: “Sembla que no hi haurà afectacions permanents” com a conseqüència del confinament.

Els professionals han facilitat una atenció logística i emocional a les famílies

“Tres mesos sense veure els companys han estat difícils de passar”, reconeix Reig, tant pels usuaris com pels mateixos treballadors. “Tu has de ser les seves cames i els seus braços”, de manera que l’ajuda a les famílies ha estat més logística i emocional que una altra cosa: “Molts cops era només perquè necessitaven parlar amb algú”, revela la directora de la residència. En aquest sentit, la tasca dels professionals del centre, sobretot la psicòloga, ha estat fonamental perquè l’activitat no s’aturés completament ni tingués majors conseqüències.

Han recuperat una certa normalitat i preparen plans de contingència de cara al setembre

Com que no poden parlar directament amb els alumnes que estan confinats, ho fan amb les seves famílies, i algunes d’elles ja reclamen poder tornar al centre “sense fer cas de la normativa”, diu Reig. A hores d’ara, tant la residència com el centre ocupacional s’estan preparant per tornar a una certa normalitat, mentre l’escola reobrirà al setembre, si tot va bé. “Dels tres usuaris que van deixar la residència, una ja ha tornat i un altre està a punt de fer-ho”, explica la directora, que es mostra contenta però avisa: “Per nosaltres, aquesta nova normalitat és una suma d’incògnites sense resoldre.”

La principal dificultat del centre és a l’hora d’utilitzar espais petits i compartits, com és el cas del menjador i la residència. Des de la direcció s’està treballant amb plans de contingència per quan es pugui reobrir amb normalitat, i en el cas de l’escola delimitant les zones perquè els usuaris no hagin de compartir espais. “Però estem a l’expectativa per un possible rebrot de la pandèmia”, alerta Reig: el benestar dels usuaris i les famílies depèn del què pugui passar en un futur molt pròxim.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here