15.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, setembre 28, 2022

Un passeig d’estiu en golondrina

Lluís Palau comença a preparar un romesco de sípia a bord del ‘Tarragona Blau’. Totes les fotos del reportatge són de Ricard Lahoz.

A la cabina de l’embarcació, el Lluís Palau talla les patates i la sípia pel romesco que prepara avui per a un grup que tindrà a l’hora de dinar. Són les onze del matí. El seu fill, del mateix nom, engega motors i el Jordi Queralt rep els primers visitants del dia amb una catifa per rentar la sola de les sabates i gel hidroalcohòlic per a les mans.

El ‘Tarragona Blau’ fa quatre sortides diàries amb excursions gratuïtes organitzades pel Port

Tots tres formen la tripulació del ‘Tarragona Blau’, l’embarcació que fa excursions marítimes i ensenya les instal·lacions portuàries des d’una perspectiva única i privilegiada. I no paren. A més dels grups d’amics i famílies que van a dinar o sopar, fan quatre sortides diàries mínim durant dos mesos, fins al 24 de setembre. Són les que ha programat el Port de Tarragona com un regal a la ciutadania en aquest estiu tan estrany.

Jordi Queralt rep els passatgers amb gel hidroalconòlic una catifa per rentar les sabates.

Ens afegim a una d’aquestes passejades amb una quinzena de persones prèviament inscrites. Bàsicament famílies amb canalla i de Tarragona o els voltants. Públic local amb ganes de descobrir el Port d’una altra manera. Barret, càmera de fotos, protecció solar i mascareta. Al vaixell hi caben fins a seixanta passatgers, però les mesures de seguretat i distància física han reduït a una tercera part la capacitat de cada excursió.

Es poden reservar sortides en grup que inclouen un dinar típic mariner

Mentre la golondrina comença el recorregut per l’interior de la marina Port Tarraco i permet observar de prop els tinglados del Moll de Costa i la zona dels vaixells de pesca (ara buida perquè tots han sortit a la mar), el Lluís neteja el peix i encén els dos fogons. Se’l veu content. Després de tres mesos i mig d’aturada total, aquestes passejades programades per l’Autoritat Portuària són “un salvavides”, afirma.

Públic familiar a les sortides organitzades pel Port.

El ‘Tarragona Blau’ -en marxa des del 2004- passa per sota del pont mòbil i llavors comença a ensenyar-nos la part més desconeguda, la dels molls industrials i comercials, amb noms de comunitats autònomes com Rioja i Castella. Paisatges de grues, dipòsits, magatzems i contenidors. Quan ens apropem al pantalà de Repsol, al fons veiem la silueta de les atraccions emblemàtiques de Port Aventura.

Grues als molls industrials.

Girem quan arribem a la bocana i tornem per l’altra banda dels molls, el Balears -en obres per acollir creuers més grans-, o el Catalunya -on hi ha el dic flotant que serveix per construir els caixons del Balears-. Entre mig, el far de la Banya i l’edifici de Port Control. Més endavant, amagat al moll d’Aragó, podem descobrir una de les joies històriques del Port: l’antic far.

Antic far del Port, al moll d’Aragó.

Després de 50 minuts de passeig i de tornada al Serrallo, Lluís Palau confia que la temporada d’estiu s’acabi d’animar amb públic local i català, tot i la incertesa. La proposta d’excursions amb dinar o sopar s’allarguen fins al cap Salou, poden acollir fins a 25 persones i fins i tot organitzen celebracions familiars com ara comunions.

Al fons, el Cap Salou.

Després d’una primavera a zero, amb totes les visites escolars anul·lades, l’estiu del ‘Tarragona Blau’ és un no parar: les excursions del Port -cada dia a les 11 del matí i a les 6, les 7 i les 8 de la tarda- hauran acollit més de 1.500 passatgers de manera gratuïta (les inscripcions es van exhaurir en dos dies).

Lluís Palau, expescador, comanda el ‘Tarragona Blau’ des del 2004.

A banda, els grups d’amics o familíes com el d’avui. Així que deixem el Lluís que acabi de tallar la sípia perquè a la cassola ja se sent el xup xup, i ens acomiadem fins a la propera passejada pel Port, una de les millors opcions per viure un estiu diferent sense sortir de Tarragona.

HEM POGUT EXPLICAR AQUESTA HISTÒRIA GRÀCIES AL SUPORT DELS NOSTRES SUBSCRIPTORS.

TOTS FAN POSSIBLE EL ‘FET’, A PUNT DE CELEBRAR EL 7è ANIVERSARI

SUBSCRIU-T’HI

Aquí teniu més imatges de l’excursió marítima:

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here