22.7 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 13, 2024

Una exposició que vol perdurar en el temps

Imatge general del Tinglado 1 amb l’exposició ‘Tarragona confinada’. Foto: Ricard Lahoz.

Documentar l’excepcionalitat del nou temps que, de sobte, ens ha tocat viure. Just sis mesos després de l’esclat de la pandèmia, una exposició de fotografies ens retrata el període més gran d’incertesa de les nostres vides sense sortir de Tarragona. Són onze mirades molt personals al voltant d’unes circumstàncies que no oblidarem.

La Tarragona confinada vista per onze fotògrafs s’aplega al Tinglado 1 del Port

Al Tinglado 1 del Moll de Costa es pot veure fins al 8 de novembre el resultat d’una iniciativa del Port de Tarragona que té l’objectiu de recollir la memòria gràfica de l’etapa del confinament i que aspira a perdurar en el temps i a explicar a les futures generacions uns moments únics i excepcionals. La mostra ‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’ -coordinada per Pep Escoda– aplega 110 imatges en àmbits i contextos molt diferents.

Una de les imatges de l’exposició. Foto: Montse Riera.

Els autors de les fotografies són Adrià Borràs, Alba Rodríguez, Àngel Ullate, Cristina Serra, David Oliete, Fabián Acidres, Gerard Boyer, Laia Solanellas, Montse Riera i Rubén Perdono a més del propi Escoda.

David Oliete, fotògraf del ‘Fet’, i Rubén Perdomo, impulsor del col·lectiu Photo km0, participen a la mostra. Foto: Ricard Lahoz.

L’encert de l’exposició és mostrar un calidoscopi d’escenaris: els carrers buits de la ciutat, la feina dels professionals sanitaris, l’abnegació dels voluntaris de Creu Roja, les tasques de neteja i desinfecció, els professionals de serveis essencials, la reobertura dels establiments comercials o l’espai personal de la sala d’estar i l’habitació dels nens.

La suma de les visions particulars dels autors ofereix una mirada panoràmica d’una ciutat insòlita

Aquestes visions particulars sumades aporten una visió general de l’impacte material i emocional de la Covid-19 a Tarragona. Una mirada panoràmica dels efectes del confinament en persones, professionals, empreses, places i carrers amb estils i tècniques fotogràfiques diverses. La banda sonora de fons que acompanya la visita inclou aplaudiments, campanes, botzines de vaixells i l’Amparito Roca que alegrava com mai aquelles setmanes de reclusió.

Fotos de Laia Solanellas a les instal·lacions portuàries. Foto: Ricard lahoz.

L’exposició, a més, comporta una doble finalitat social: el públic pot comprar les fotografies exposades i els autors es comprometen a destinar un 50% de la recaptació a entitats i accions que lluiten contra el coronavirus. I els visitants també poden comprar el catàleg de la mostra amb un donatiu mínim de 5 euros que va destinat a Creu Roja.

Imprescindible, doncs, una visita aquesta tardor al Tinglado 1, amb totes les garanties de seguretat i tots els elements de prevenció que ja hem normalitzat en la nostra vida quotidiana. I és que, quan fa un any es planificaven les activitats al Moll de Costa pel 2020, ningú podia preveure una exposició imprevista d’aquesta magnitud, que té molts números per ser de les més visitades i aplaudides dels darrers temps.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here