19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Xavier Pastrana: “Preparem un cicle de música a les esglésies de Tarragona”

El director tarragoní Xavier Pastrana, al carrer Major, on va viure de petit. Foto: David Oliete.

Amb una formació transversal en el camp de la música clàssica i una dilatada experiència en el món coral, lidera des de fa deu anys i des de Tarragona un dels grups vocals de música antiga de més projecció de Catalunya. El fundador d’Ensemble O Vos Omnes, Xavier Pastrana, també dirigeix el Cor Ciutat de Tarragona i el grup infantil del Conservatori de Vila-seca, i a partir d’ara suma un altre encàrrec: posar en marxa el nou cor de L’Auditori de Barcelona.

Entrevista al director d’Ensemble o Vos Omnes, del Cor Ciutat de Tarragona i del nou cor de l’Auditori de Barcelona

 

Què representa per a vostè Ensemble O Vos Omnes?

És el projecte amb què em sento més identificat, perquè hi he estat des del principi. Ha anat creixent a poc a poc, quan tocava. Va començar com a grup amateur i després s’ha anat professionalitzant. Ara és l’únic cor professional amb activitat regular de fora de Barcelona. No n’hi ha cap altre, i això cal remarcar-ho. Alguns cantants no són d’aquí, però els assajos es continuen fent a l’entorn de Tarragona i volem que l’activitat principal es desenvolupi en aquest territori. A més, no depenem de cap institució, a diferència d’altres cors professionals com el del Liceu, el Palau de la Música o la catedral de Barcelona. Això suposa alguns inconvenients, perquè no tenim un suport logístic i econòmic al darrere, però d’altra banda ens dona una llibertat molt gran a l’hora d’impulsar les iniciatives i els projectes que ens venen de gust.

Quin paper té la formació en el conjunt del país?

Cada cop som més un cor referent, també perquè n’hi ha pocs de professionals a Catalunya. Aquesta és una anomalia si, per exemple, es compara la situació amb la de Madrid, on hi ha cinc cors molt potents amb una gran quantitat de diners al darrere. A Barcelona només hi ha els cors del Liceu i el Palau de la Música amb contracte estable. Nosaltres funcionem amb produccions concretes.

Ensemble O Vos Omnes neix el 2011. Com han aconseguit consolidar-se?

El grup sorgeix a partir d’un grup de nois que s’ajunten per cantar i em proposen que sigui el seu director. Al cap del temps, decidim en ferm que ens dedicarem a la música antiga i de manera professional. Però una de les claus que expliquen la nostra trajectòria és que hem funcionat durant els primers cinc anys sense cobrar. Així de clar. Vivim en un país que no està acostumat a pagar uns caixets alts per un cor i nosaltres hem anat treballant amb molta dedicació i esforç per poder oferir al cap del temps un producte sòlid i de qualitat, sabent que d’entrada no ens hi podríem guanyar la vida.

Actualment treballen en nous projectes?

Amb Ensemble O Vos Omnes tenim activitat per tot Catalunya, però sempre volem prioritzar el Camp de Tarragona. Apostem per la descentralització i hem proposat a l’Ajuntament de Tarragona realitzar un cicle de quatre concerts amb quatre programes diferents, alguns dels quals lligats amb compositors i arxius de música antiga del territori. Per nosaltres és important, perquè no hi ha un cicle d’aquestes característiques a Tarragona. Es dirà “Música a les esglésies” i tindrà lloc al llarg del primer semestre de l’any que ve. Els espais escollits són el convent de les Carmelites Descalces, les esglésies de Sant Miquel del Pla i Sant Agustí i l’últim concert el farem a la catedral.

(…)

Aquest és un fragment de l’entrevista a Xavier Pastrana que publiquem íntegrament al número 44 del FET a TARRAGONA. La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Al FET 44 publiquem molts altres continguts de qualitat que hem pogut elaborar gràcies al suport dels subscriptors. Per això, et convidem a sumar-te a la comunitat que ja formen 680 persones i aprofitar la campanya que tenim en marxa amb un regal per a nous subscriptors.

A més de rebre la revista còmodament a casa, podràs participar de les activitats culturals exclusives que preparem per quan s’acabin les restriccions derivades de la pandèmia.

SUBSCRIU-TE AL ‘FET’ AQUÍ

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here