Advertisement Advertisement Advertisement
11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, març 21, 2023

El taller dels pessebristes sota la cripta

Els artistes de l’Associació Pessebrista han hagut de reduir la mida dels decorats per encabir-los als expositors de l’Ajuntament. Foto: Jan Magarolas.

Entro als Caputxins, el nom popular amb què es coneix l’església de Sant Antoni de Pàdua, a la Rambla Nova, tot i que de frares ja no en queden. És una tarda de finals de novembre i hi ha missa a l’església, però l’article del FET em porta a la cripta del temple: baixo les escales que menen al subterrani, l’activitat és frenètica i gairebé no em veuen ni arribar. L’Associació Pessebrista de Tarragona (amb 92 nadals a l’esquena) fa cinc anys que s’hi ha instal·lat -abans els trobàvem al carrer Girona- i queden pocs dies per inaugurar l’exposició de diorames: no hi ha temps per perdre.

L’associació pessebrista de Tarragona ultima els seus treballs als Caputxins

El local de l’Associació sembla de tot, menys una cripta. Compto fins a sis artistes -potser més- al taller, tots concentrats amb les decoracions o decidint com aniran els pessebres. A la sala annexa hi ha el passadís amb els expositors buits on s’haurien col·locat els diorames si no hi hagués hagut pandèmia. “El lloc no compleix cap normativa sanitària per acollir una exposició amb vint persones a la vegada”, diu un resignat Josep Maria Borrut, president de l’Associació Pessebrista.

Josep Maria Borrut ultima els detalls del decorat de la Casa Castellarnau. Foto: Jan Magarolas.

És per això que, amb la voluntat de mantenir la tradició pessebrista a la ciutat, enguany l’exposició de diorames serà al pati del rei Jaume I de l’Ajuntament (a partir d’aquest divendres 4 de desembre i fins al 9 de gener) i tindrà algunes particularitats. La principal novetat és la quantitat: onze diorames completaran l’exposició aquestes festes. Deu d’ells seran la combinació d’un decorat creat per un artista tarragoní i les figures d’un mestre català; l’onzè diorama comptarà amb una peça de cadascun d’aquests artesans catalans i jugarà amb la diversitat d’estils artístics. La intenció de l’Associació és centrar l’atenció del públic en les figures i no tant en els decorats: “Serà bonic poder comparar els estils dels figuristes”, vaticina Borrut.

L’exposició de diorames es veurà al pati Jaume I de l’Ajuntament del 4 de desembre al 9 de gener

Enguany podrem veure diversos naixements, que contrasten amb l’habitual recorregut cronològic dels diorames explicant la història de Jesús. El president de l’entitat explica que alguns socis són col·leccionistes de figures: “Gràcies a això hem pogut recopilar prou peces de deu artistes diferents, i tots catalans”. Veurem escenes com l’empadronament, la fugida a Egipte, l’adoració dels reis, el tió…

I és que la feina al taller és intensa, perquè els artesans de l’Associació s’han vist obligats a reduir la mida dels diorames: els expositors que hi haurà a l’Ajuntament són més petits. Compten amb decorats confeccionats fa poc temps i amb d’altres que es van realitzar fa trenta anys, però tots tenen una qualitat artística inqüestionable. Un claustre, una muntanya, el pati de la Casa Castellarnau,… la riquesa de detalls proporciona autenticitat a les escenes que es representen en cada moment. Des dels vitralls d’una església fins a les plantes d’un balcó, tot està pensat perquè l’espectador quedi embadalit admirant l’art pessebrístic.

La cripta de l’església de Sant Antoni de Pàdua (Rambla Nova, 105) acull el taller de l’Associació des de fa cinc anys. Foto: Jan Magarolas.

Josep Maria Borrut no pot evitar fer un paral·lelisme amb la situació que es vivia l’any passat a finals de novembre al taller. “Hi hauria fàcilment vint persones treballant, enllestint decorats i traslladant material. Ara molts treballen fora i aquí no hi ha tanta activitat”, explica. La manera de treballar potser ha canviat, però les ganes i la il·lusió per la seva feina segueixen intactes.

L’entitat manté el pessebre del Mercat Central i, per primer cop, també n’instal·la un a Torreforta

La setmana passada l’Associació va inaugurar el tradicional pessebre del Mercat Central i la novetat del Mercat Municipal de Torreforta: un pessebre fet amb clics de Playmobil que serà les delícies dels infants. “És el primer cop que arribem a Torreforta, seguim amb la idea que no podem mantenir tota l’activitat però que la ciutat sencera ha de tenir pessebres al carrer”, comenta Borrut. Amb aquesta mateixa intenció, els pessebristes han posat fragments de diorames a algunes farmàcies de la ciutat: “Farem un recorregut perquè la gent vulgui sortir al carrer i els pugui veure tots”.

Josep M. Borrut: “Volem mantenir l’ambient de Nadal i aixecar els ànims de la gent”

Han mantingut “per tradició” el pessebre que posen cada any a la Catedral, tot i que propostes joves i no tan joves s’han hagut d’anul·lar: no es faran ni la III Nit dels pessebres ni el Concurs de pessebres particulars, interromput només durant la Guerra Civil. Al seu lloc, l’entitat compartirà a la seva pàgina de Facebook les fotos dels pessebres privats que els arribin. Han fet mans i mànigues per adaptar les tradicions a les noves condicions: “Volem mantenir un ambient pessebrístic amb una situació que no desitja ningú”. Vestir la ciutat amb les decoracions nadalenques ajudarà a compartir la sensació de normalitat que tots necessitem.

El president de l’Associació Pessebrista de Tarragona, amb un diorama de l’exposició que s’estrena aquest divendres 4 de desembre. Foto: Jan Magarolas.

I és que el pessebre i el Nadal són elements inseparables: tradició, cultura, folklore, art i passió, són molts els tarragonins que guarden un racó de casa per fer-hi un naixement amb els tres reis i el caganer. Borrut sosté que l’atracció pel pessebre ens ve des de petits  -“tots hem tingut l’esperit artístic de crear el nostre propi ambient”-  que conservem al llarg de la nostra vida. I enguany és més important que mai mantenir les tradicions: “Volem aixecar els ànims de la gent per dir a la ciutat que nosaltres seguim aquí i que un Nadal sense pessebre és un Nadal a mitges”, convé el president. Per la Puríssima, quan nosaltres tot just desempolsem la capsa amb les figuretes, als Caputxins hi ha uns “bojos pel pessebre” que hi han estat pensant tot l’any.

(ARTICLE DEDICAT A CARLES TARRAGÓ, QUE HA MORT AQUEST DIMARTS. ERA MEMBRE DE LA JUNTA DE L’ASSOCIACIÓ PESSEBRISTA DE TARRAGONA I PRESIDIA LA FEDERACIÓ ESPANYOLA DE BELENISTAS)

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here