15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Té futur el Concurs de Focs Artificials de Tarragona?

Actuació de la Pirotècnia Mediterráneo al Concurs de Focs del 2018. Foto: Juanjo Fuster.

Quatre pirotècnies (dues de Granada, una de València i una altra francesa) participaven ara fa dos anys al Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. El certamen arribava a la 29a edició, però després ja no s’ha tornat a celebrar a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. Aquesta setmana, en condicions normals, seria ‘la setmana dels Focs’.

El Concurs, creat l’any 1990, va viure una època daurada en participació i en dotació econòmica. Molts recordareu com es van arribar a organitzar edicions amb sis nits consecutives de focs aeris i aquàtics a la punta del Miracle. Venien les millors pirotècnies que rivalitzaven a un nivell altíssim i es va convocar l’edició per triar el ‘Campió de campions’.

El certamen, creat el 1990, porta dos anys suspès per la pandèmia

A partir del 2012, quan el concurs esdevé aquell any una mostra sense jurats ni premis per raons pressupostàries, el certamen comença a anar de baixa. Menys nits, menys pirotècnies internacionals, menys interès dels patrocinadors, menys dotacions econòmiques… en definitiva: menys espectacle i un concurs de menor categoria.

Tot i així, l’empresa guanyadora s’emportava un bon pessic de diners i el prestigi de llençar els focs de les festes de Santa Tecla; el concurs disposava d’un pressupost al voltant dels 100.000 euros i comptava amb la col·laboració de l’ajuntament de Granollers; els restaurants de la Part Alta organitzaven sopars al passeig de les Palmeres; el públic el seguia amb interès i la televisió pública TAC12 retransmetia les actuacions…

Si el concurs es recupera, s’ha de reformular amb un nou plantejament

Després de la suspensió de les dues últimes edicions per raons òbvies i tenint en compte el context en matèria de Cultura i Festes a Tarragona, crec que la ciutat s’ha de plantejar si té sentit i té futur seguir organitzant el Concurs de Focs Artificials. I si en té, com s’ha de reformular.

Perquè entenc que si el certamen vol celebrar -quan es pugui- la 30a edició i posteriors haurà de ser amb nous plantejaments. La fórmula del 1990 diria que no es pot mantenir tal qual a partir del 2022. Va funcionar molt bé durant més de dues dècades, però la societat canvia i les prioritats culturals – i mediambientals, també.

Els focs artificials han de ser una prioritat de la cultura i festes de Tarragona?

L’alcalde Pau Ricomà i la nova consellera municipal de Cultura, Inés Solé, hauran d’afrontar tard o d’hora aquest debat. El Concurs de Focs Artificials no és, ni de bon tros, LA prioritat ni una cita imprescindible del calendari, però decidir sobre el seu futur servirà per marcar el full de ruta cultural i festiu dels propers anys a Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here