Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 2, 2023

Saber escoltar les pedres

Jaume Martell en el personatge de Lluís Pons d’Icart, al costat de l’amfiteatre de Tarragona. Foto: David Oliete.

Divulgar la ciència cap a la societat és un dels principals reptes de la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili. Entre les seves propostes hi ha rutes com la de Martí i Franquès —en la qual vam aprofundir en el número 45 del FET— i, gràcies a l’enquesta de valoració que omplien les persones que la feien van fixar-se en nous personatges del territori que també despertaven interès, un dels quals Lluís Pons d’Icart.

Nova ruta científica dedicada a Lluís Pons d’Icart, jurista i arqueòleg

Així, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, s’ha tirat endavant una nova ruta científica dedicada a aquest jurista, epigrafista i arqueòleg de la nostra ciutat. Una iniciativa en la qual també s’ha vinculat l’INS Pons d’Icart i, en concret, una de les seves professores de llengües clàssiques, Maite Blay.

“Ens passem moltes hores en un edifici que porta el seu nom, però tant professorat com alumnat desconeixíem molts punts de la seva figura”, reconeix la directora del centre, Àngels Adern. Per això ha estat un projecte molt ben rebut, ja que “ens permet conèixer un personatge històric i, alhora, també la ciutat”, indica.

De fet, entre el 2018 i el 2019 es va celebrar el 500 aniversari del seu naixement amb conferències, sortides culturals i moltes altres propostes en què l’institut també es va implicar. “Com més sapiguem de la història, més grans serem”, subratlla la directora.

Es tracta d’una iniciativa de la unitat de comunicació de la ciència de la URV

I és amb un grup de 3r d’ESO d’aquest institut que ens endinsem en la història d’aquest il·lustre tarragoní nascut entre els anys 1518 i 1520 i mort el 23 de juny de 1578. Una part dels alumnes, a més, s’encarregaran de fer un article sobre la ruta per a la revista del centre.

L’amfiteatre és el punt de partida d’aquesta activitat de la mà del mateix actor que es posa a la pell de Martí i Franquès, Jaume Martell. “A vegades se’m barregen un i altre”, fa broma, però quan arriba l’alumnat els situa ràpidament a l’any 1546 i mira de fer-los entrar en el context històric d’aquell temps amb una pintura d’Anton van den Wyngaerde.

(…)

Així arrenca el reportatge que publiquem íntegrament al número 48 del FET a TARRAGONA. Un contingut que hem pogut elaborar gràcies al suport dels nostres 680 subscriptors i subscriptores.

Si et vols sumar a la comunitat del FET, subscriu-t’hi aquí per només 30€ l’any.

I si vols tastar la revista, demana’n el teu exemplar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). 

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here