14.5 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Fi d’etapa de Rosa Maria Codines a Òmnium

Rosa Maria Codines, en l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, el maig de 2013. Foto: Òmnium Tarragonès.

Situem-nos una dècada enrere. Tarragona acull entre el 6 de novembre i el 14 de desembre de 2012 tot un seguit d’activitats en el marc de la Festa de les Lletres Catalanes que organitza Òmnium Cultural. Coincidint amb el seu estatus de Capital Catalana de la Cultura, la ciutat rep la 62a edició de la Nit de Santa Llúcia, durant la qual es lliuren els prestigiosos premis Sant Jordi de novel·la, Carles Riba de poesia i Mercè Rodoreda de contes i narracions en un cartell que configuren un total de deu guardons.

Després de 10 anys, deixa la presidència de la delegació del tarragonès

Aquest és el primer gran repte organitzatiu que ha d’assumir Rosa Maria Codines com a presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès. Els socis de l’entitat l’han triat pel càrrec el febrer de 2012, quan el país ja viu una efervescència política arran la sentència del Tribunal Constitucional que dos anys enrere ha retallat l’Estatut.

Codines recorda molt bé la festa literària que té lloc el 14 de desembre de 2012 i serveix per estrenar el Teatre Tarragona. Set-centes persones l’omplen de gom a gom. El lliurament de premis s’acompanya d’un espectacle que compta amb el tarragoní Marc Chornet com a director escènic. En aquest escenari, la presidenta d’Òmnium Muriel Casals afirma que la cultura s’ha de situar “al primer pla de l’etapa de construcció nacional del país”.

codines ha liderat una etapa d’empenta i acció al carrer

Casals i Codines simbolitzen una etapa d’enorme vitalitat, empenta, creixement i compromís. La Muriel, que va morir el 2016 per un tràgic accident amb una bicicleta, ha estat un referent per la Rosa Maria, que ara deixa el càrrec de presidenta de la delegació del Tarragonès.  Aquest divendres 14 de gener, l’assemblea de socis escollirà una nova junta directiva per a l’entitat.

Muriel Casals, Rosa Maria Codines i Jordi Agràs en una xerrada al Departament de Cultura a Tarragona, el novembre de 2012 (foto: Fet a Tarragona).

Durant 10 anys, Codines ha viscut en primera línia el cicle reivindicatiu a favor de l’autodeterminació i la independència de Catalunya, amb múltiples manifestacions i accions al carrer. Però no ha descuidat la vessant de defensa de la llengua i la cultura, lemes fundacionals d’Òmnium, i ha mantingut les presentacions de llibres, els debats, el premi El Balcó i el suport als Premis Literaris Ciutat de Tarragona.

“hem buscat totes complicitats possibles amb tarragona”, afirma

La sala de reunions del local de la Rambla Nova ha estat escenari durant aquesta dècada de nombroses trobades amb el món cultural, veïnal i associatiu de Tarragona. “Hem buscat totes les complicitats possibles amb Tarragona”, afirma. “Hem fet de pont, des del rigor i respecte, seguint el mestratge de la Muriel Casals, una dona respectada i estimada, que sabia escoltar i era conscient que Òmnium era l’últim baluard per evitar el trencament total de ponts”.

Després de commemorar el 50è aniversari de la delegació tarragonina, Codines seguirà a la junta nacional de l’entitat a petició del president Jordi Cuixart. Hi va entrar fa un any, quan Cuixart era a la presó. Volia una dona amb “mirada de territori” i una “visió de base” de la feina que fa Òmnium.

seguirà a la junta nacional, a petició de jordi cuixart

Perquè la Rosa Maria ha trepitjat carrer i totes les escoles (treballa com a inspectora d’ensenyament) i és una peça clau per fixar el rumb de l’entitat en temps convulsos per al present i futur de la llengua. Codines tanca una etapa a Òmnium, però manté l’activisme per uns ideals que compateix la majoria de la societat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here