Advertisement
19.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 7, 2023

Objectiu: l’eficiència energètica

‘The Human Landscape’, d’Edu Polo. Les imatges són obres de la col·lecció ‘Sprints x TEDxTarragona’, per a la iniciativa Artists for Climate, sota llicència Creative Commons 4.0.

Crear un espai de diàleg i d’intercanvi de coneixements i experiències al voltant de la crisi energètica. Aquest és l’objectiu de la jornada Justícia Climàtica i Transformacions Ecosocials, que tindrà lloc aquest divendres, 13 de maig, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV), al matí, i a la Casa Canals, a la tarda.

La jornada ha estat impulsada pels departaments de Joventut i Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Dret Ambiental (CEDAT) i la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud. La professora agregada de dret administratiu de la URV Aitana de la Varga és una de les investigadores actives del CEDAT. Ha treballat la docència i la investigació en l’àmbit del dret públic, especialment administratiu i ambiental. A més, ha participat en l’organització de la jornada.

13 de maig: jornada de justícia climàtica i transformacions ecosocials

De la Varga expressa la necessitat d’una jornada com la del dia 13. “L’emergència climàtica és més que evident i pot suposar greus problemes per al planeta i l’espècie humana”, comenta. Així, l’acte ha de servir per “sensibilitzar i difondre la informació del que suposa i comporta l’emergència i les mesures que s’han dut a terme al voltant del medi ambient”. També fa valdre la importància de les persones que es dediquen a difondre la situació sobre el canvi climàtic, a escala internacional. En aquest sentit, la primera xerrada del matí anirà a càrrec de Diana Martínez, defensora de drets humans a Colòmbia.

‘Bring The Temperature Down’, de Pepe Serra.

La professora de la URV es mostra optimista vers la conscienciació de la societat pel que fa a la crisi energètica: “Cada cop es veuen més de prop les amenaces i, per alarma, la gent està reaccionant”. De la Varga també valora que l’aparell jurídic “cada cop dona més resposta a qüestions climàtiques i la legislació és més exigent”. “Al ciutadà cada cop se li demana més”, rebla, i ho exemplifica en l’àmbit de la recollida selectiva, cada cop més exigent des de l’administració pública.

“L’emergència climàtica pot portar problemes per a l’espècie humana”, diu de la Varga

Els informes existents de científics i experts detallen la preocupació pel canvi climàtic en l’actualitat. L’Aitana explica que “ens apropem al límit i hem d’actuar ja, a la vegada de ser conscients de la gravetat del problema”. Així, existeixen normatives estrictes. El tractat internacional sobre canvi climàtic de París l’any 2015 deixava clar el compromís d’arribar a la neutralitat climàtica el 2050, un acord que la Unió Europea ha fet vinculant. També Catalunya té una llei sobre la problemàtica i Espanya en va aprovar una el 2021.

“els governs no s’atreveixen a promoure un canvi radical del sistema”

La doctora especialitzada en dret ambiental expressa que amb la normativa i acords vigents, “es poden posar objectius en paper sobre la neutralitat climàtica o la reducció de residus, per anar cap a l’eficiència energètica”. Unes pretensions que si no es materialitzen, “patiran les generacions futures, ja que serà en qui revertirà la mala gestió del planeta”. De la Varga considera que els governs “no s’atreveixen a plantar cara i fer un canvi radical del sistema” i que simplement “s’intenta fer content a tothom”. “El mercat els frena, hi ha mesures que no els interessa implementar”, diu, i afegeix que arribat aquest moment “cal pensar més en la vida i no només en el consum”. D’aquesta forma demana als governs i actors polítics que “siguin valents i facin canvis”. “Hem d’accelerar”, assegura.

‘We Are One (Planet)’, d’Alba Domingo.

A la jornada també es parlarà de transformacions ecosocials. L’emergència climàtica pot provocar modificacions en el conjunt de la societat, sobretot en les persones vulnerables i amb menys mitjans. Una situació que, segons l’Aitana, “ja l’estem veient i patint després de la pandèmia de la covid-19 o en el fet d’incrementar els preus d’accés a l’energia”. Així, creu que les vulnerabilitats “s’accentuaran” i que per posar-hi remei “cal canviar la forma de fer”. El Centre d’Estudis de Dret Ambiental sorgeix en el si de la Universitat Rovira i Virgili. És un centre de recerca propi que duu a terme activitats de formació especialitzada en dret ambiental, activitats de recerca, activitats de prestació de serveis a administracions i empreses i activitats de suport a plataformes ciutadanes i organitzacions no governamentals que defensen el medi ambient.

la jornada es desenvolupa al campus catalunya i casa canals

L’enfocament del CEDAT es fonamenta en el compromís pel medi ambient i per adoptar una perspectiva de justícia ambiental, que té en compte els drets de les generacions presents i les futures. Aitana de la Varga remarca la importància de disposar d’un centre d’aquestes característiques al territori, ja que “Tarragona té moltes activitats d’impacte i valor ambiental”. “Cal tindre en compte el fet de poder protegir els aspectes fonamentals del territori”, afirma. Consulteu el programa complet de la jornada Justícia Climàtica i Transformacions Ecosocials del divendres 13 de maig en aquest enllaç.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here