24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Oportunitats laborals i d’integració de futur

El Moha a la recepció del Centre Cívic de la Part Alta. Fotografies: cedides.

Oferir una oportunitat laboral en un àmbit global, més enllà d’haver obtingut una feina. Aquest és el principal objectiu del programa Treball i Formació Joves Tutelats i Extutelats, que organitzen l’Ajuntament de Tarragona, mitjançant Tarragona Impulsa, i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Un total de 10 joves d’entre 19 i 20 anys participen en el projecte. Tots ells van arribar a la ciutat com a migrants i van accedir a pisos tutelats, totalment sols, i veuen la iniciativa com una forma de desenvolupar el seu futur.

Una desena de joves treballen d’ajudants de consergeria als Centres Cívics

“Suposa una oportunitat laboral molt important per a ells, no només des del punt de vista de treballar, sinó per la tutorització que els dona suport amb l’objectiu d’incorporar-se posteriorment al mercat de treball ordinari”, explica Zoraida Mateo, tutora dels joves i tècnica del programa. Una altra de les premisses considerables era que aconseguissin una autorització de feina. Des del consistori se’ls va ajudar en tot el tràmit per poder començar la seva aventura professional, junt amb el SOC i la Creu Roja.

Tots ells fan feina com ajudants de consergeria als diversos centres cívics de la ciutat fent diverses tasques, des d’atendre les trucades telefòniques o els usuaris fins a col·locar i ordenar el material. “El treball va molt bé, estic molt content”, declara el Moha, que treballa al Centre Sociocultural de la Part Alta. El jove migrant, que viu a Tarragona des de 2019, percep la seva participació al programa com “una gran oportunitat, sobretot per obtenir ingressos i ajudar la meva família”.

L’Ismail al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau

“Em porto molt bé amb els companys, els tutors, caps i la gent del barri”, diu somrient l’Ismail, que exerceix d’ajudant de consergeria al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Es tracta d’un espai amb una gran afluència de públic i activitats. Fins i tot al cap de setmana. Així, l’Ismail es mostra sempre predisposat a ajudar “si hi ha alguna activitat el dissabte o el diumenge i he de participar en el muntatge de l’escenari, col·locar cadires per al públic o el que sigui necessari”. Tot plegat fa que no s’avorreixi. “Estic distret”, diu somrient. El jove resideix a la ciutat des de 2017.

És una oportunitat laboral que permet als joves incorportar-se al mercat

Gràcies a aquest contracte laboral d’un any han aconseguit el permís de treball, així com rebre un salari. Amb aquests ingressos han assolit emancipar-se. Després d’haver viscut en pisos tutelats o centres de Serveis Socials o, en algun cas, fins i tot al carrer, ara mostren unes preocupacions diferents de les que tenien amb anterioritat. Maldecaps clàssics d’un noi o noia que viu fora.

Lluny d’arronsar-se, mostren la seva satisfacció per l’oportunitat. Han patit per arribar fins aquí. Alguns arribats amb pastera, d’altres amb camió, havent perdut en alguna ocasió més d’un amic o familiar pel camí. La selecció dels 10 participants s’ha fet des dels serveis socials, després de rebre fins a 40 peticions. Es van tenir en compte diversos criteris, com la falta d’antecedents penals, l’actitud i les circumstàncies personals, així com el fet que tinguessin vora vint anys. “Es van prioritzar els joves amb una vulnerabilitat més agreujada“, afirma Zoraida Mateo.

Els joves s’ocupen, entre d’altres tasques, d’atendre les trucades. col·locar i ordenar el material.

Els joves, a més de treballar, reben formació en competències transversals i classes de català per facilitar-los la inserció. Però aquest acompanyament no es queda amb això. Des del programa també se’ls ha ajudat en la tramitació de l’aplicació La Meva Salut, per exemple, i en altres gestions quotidianes, com ara controlar les seves despeses diàries. Segons Mateo, “volem que s’integrin i s’emancipin de forma autònoma, ja que quan compleixin vint-i-un anys no tindran referents ni tutors”.

El contracte els ha permès un permís de treball i emancipar-se

Mateo explica que els nois estan “encantats, molt motivats i veuen la iniciativa com una oportunitat”. L’Ismail i el Moha actuen de cara al públic. Aquest fet els permet conèixer la gent del barri i aprendre a tractar-la. Un cop acabin, la pretensió de Tarragona Impulsa és que trobin un treball estable després d’aquesta primera experiència laboral i que continuïn formant-se. Tots tenen les seves preferències: el Moha vol dedicar-se a la perruqueria i l’Ismail pretén ser electricista o mecànic.

El programa Treball i Formació Joves Tutelats i Extutelats permet, a més, facilitar a les 10 persones joves participants el coneixement directe dels serveis personals que són prestats per l’administració local municipal, per tal que puguin saber el grau de suport públic que les persones poden rebre en les seves diferents etapes vitals, així com els mecanismes per accedir als recursos públics que s’hi ofereixen. El projecte és finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), tant pel que fa als costos laborals derivats de la contractació de les persones joves com pel que respecta a les actuacions de suport a la millora de l’ocupabilitat (seguiment tutorial i formació).

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here