Advertisement Advertisement
17 C
Província de Tarragona
Dimecres, novembre 29, 2023

Puri Canals: “Cal una planificació per desurbanitzar la platja”

La biòloga Puri Canals, la tercera i última del cicle Converses del FET.. Foto: Marc Colilla.

Tercera i última de les Converses del FET, aquest dijous amb la biòloga tarragonina Puri Canals, a la sala d’actes de la Cooperativa Obrera. L’estat d’emergència climàtica i la situació en què es troba Tarragona ha centrat la xerrada amb Canals, que també és presidenta de MEDPan (Xarxa de Gestores d’Àrees Marines Protegides de la Mediterrània) i reconeguda a nivell internacional per la seva tasca de conservació dels litorals. L’acte ha comptat amb una presència més familiar de públic que en altres ocasions però amb intervencions més curioses dels oients.

La biòloga i consultora Puri Canals protagonitza la tercera conversa del ‘FET’

El missatge és clar: la situació és d’emergència. A les portes d’una nova temporada estival veiem com les platges de Tarragona han patit una nova erosió producte de l’acció climàtica, i ja és un succés molt freqüent. Puri Canals apunta les conseqüències d’una “pèssima gestió que ha consistit en ocupar la línia de costa” i que ha malbaratat tota la configuració marítima, des dels càmpings i la famosa plataforma del Miracle als passeigs, ports i d’altres construccions. “Nosaltres pretenem que la platja sigui una paisatge estàtic, i no ho és, com tampoc no ho és el fons marí“, adverteix la biòloga.

La sala d’actes de la Cooperativa Obrera Tarraconense ha acollit el debat. Foto: Marc Colilla.

L’acció humana, impulsada pels interessos socioeconòmics com el turisme, s’ha apropiat de la línia marítima i n’ha trencat el paisatge, com l’espai dunar immediatament posterior a les platges, creat amb la sorra i el vent, i el fons del mar, un lloc important per la reproducció dels peixos que mengem. “Ens hem acostumat a veure un platja amb guinguetes i carreteres, i si no ho tenim ens sembla estrany; és un canvi cultural que costarà”, vaticina Canals.

En aquesta línia, l’experta aplaudeix l’anunci de l’Ajuntament de treure la plataforma del Miracle (“pot ser un punt d’inflexió per a futures decisions a Tarragona”), però avisa que, per sí sola, “la plataforma no té més impacte que el passeig”, una altra cosa és que trenqui l’estètica. “Les construccions humanes a la vora del mar s’han de regular, han d’anar a menys, i per això és necessària una planificació per desurbanitzar la platja“, sentencia.

La situació reclama un “pacte nacional més enllà dels partits”

Amb tot, Puri Canals explica que, mentre no hi hagi un estudi concret del medi marí i la zona litoral tarragonina, ens trobem indefensos perquè “no sabem què ens podria passar amb cada escenari del canvi climàtic”. “Ja podem posar posidònia o dics cada estiu que serà llençar els diners mentre no sapiguem què necessitem”, fa ella. Uns estudis al detall que tinguin en compte la dinàmica dels ecosistemes, els aspectes ecològics i el potencial de restauració de l’entorn, sense que aquesta sigui l’excusa per confiar-nos: que un lloc es pugui restaurar no ens ha de fer baixar la guàrdia.

La biòloga aposta per una desurbanització de les platges per recuperar-ne part de la seva funció. Foto: Marc Colilla.

“L’acció política imperant és la mirada a curt termini i això només es pot resoldre amb un pacte nacional” que vagi més enllà de les sigles polítiques i fet, evidentment, amb aquells que accepten que hi ha un problema. En més d’una i de dues ocasions, Puri Canals apunta les paraules “responsabilitat municipal” quan es parla de la gestió del territori, encara que hi hagi lleis d’àmbit estatal. Fluxos de circulació, aforaments, usos de la platja, permissos comercials… són tot accions locals. “No crec que ningú vulgui quedar-se sense platges, aprofitem aquest consens que va més enllà de la ideologia”, apunta Canals.

Canals reclama un estudi detallat de l’entorn marítim per conèixer-ne la realitat

Tot plegat, un tema de rabiosa actualitat i que, sense anar més lluny, ocuparà el dossier central del FET número 54, que sortirà publicada al mes de juliol amb protagonistes d’alt nivell, entre d’altres, la mateixa Puri Canals. Un tema que ens interpel·la a tots i que no és pas una qüestió del futur, sinó un problema del present. Per això ha estat la darrera de les xerrades d’aquest cicle Converses del FET amb què hem volgut debatre diversos temes d’actualitat amb perfils de primera línia, com la sociolingüista Marina Massaguer o el professor Jordi Jaria.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here