10.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, febrer 24, 2024

Òptica Budesca: 125 anys al carrer de la Unió

Ortopèdia i Òptica Budesca va obrir el 1897 al carrer de la Unió, 34. Foto cedida per la família.

El 18 d’agost de 1897, coincidint amb l’arribada de l’aigua de Sant Magí, obria portes al número 34 del carrer de la Unió l’ortopèdia i òptica Budesca. D’això fa ara just 125 anys. Un aniversari que cal celebrar perquè són ben pocs els negocis familiars que arriben tan lluny en una ciutat com Tarragona.

el local va obrir la vigília de sant magí de 1897

La història es remunta a finals del segle XIX, quan Antonio Budesca Llanas posa en marxa l’establiment, i també el taller mecànic situat al número 37 del mateix carrer de la Unió. Anys més tard, el 1934, el negoci es trasllada al número 2, a tocar de la Rambla Nova, on avui continua atenent els clients habituals.

El negoci familiar es va traslladar al número 2 del carrer el 1934. Foto cedida per la família.

Tres generacions de la família Budesca darrere el taulell. Després del fundador vindria el seu fill Antonio Budesca Dalmau i dècades més tard, Eulàlia Budesca Lletja, que és qui regenta l’òptica en l’actualitat, sense l’apartat d’ortopèdia. L’acompanya el seu marit, Veremon Bru, qui també ve d’una família d’òptics de Vilafranca del Penedès.

tres generacions han gestionat la botiga més antiga del carrer

L’Eulàlia, de 70 anys, va assumir la gestió de la botiga el 1991. “Per tradició familiar”, reconeix. Va estudiar òptica a Madrid, va ajudar el pare fins que es va jubilar i després ja va liderar el negoci amb el seu marit. Els 125 anys són un motiu d'”orgull i alegria”, però amb una certa barreja de resignació perquè no hi haurà una quarta generació darrere el taulell. Cap dels fills vol seguir els seus passos.

Aspecte de l’òptica la dècada dels 60, a tocar d’una rellotgeria. Foto cedida per la família.

“És llei de vida, ens fem grans”. Sense precisar el quan, l’Eulàlia i el Veremon tancaran l’Òptica Budesca d’aquí uns mesos, potser l’any que ve. S’ho prenen amb calma, no tenen pressa: “Fem horari més reduït, alguns dies tanquem per vacances i ens centrem en atendre els nostres clients fidels“, afirmen. Per això, els darrers anys ja no han volgut emprendre reformes al local.

el negoci tancarà aviat per falta de relleu generacional

Ni es plantegen un traspàs: “Sempre haurà estat Budesca. L’avi la va obrir el 1897 i nosaltres la tancarem quan sigui”, explica l’Eulàlia al FET mentre el Veremon aten una clienta habitual que demana que li ajustin les ulleres. I és que l’òptica i ortopèdia d’aquesta família és el negoci obert més antic del carrer de la Unió. Després hi van la Farmàcia Sanromà (1908) i la Pastisseria Palau (1928), a punt de tancar.

Ubicació actual al número 2 del carrer de la Unió. Foto: Ricard Lahoz.

Primer, des del número 34, i després des del número 2, han estat testimonis dels canvis al carrer (“Ara la situació és vergonyosa”, critiquen) i a la professió d’òptic. “Tot ha canviat molt, i a pitjor”. El comerç electrònic i l’entrada a la botiga de persones que només volen emprovar-se moltes ulleres ràpidament i marxar són factors que lamenten l’Eulàlia i el Veremon.

els budesca testimonien els canvis radicals en l’ofici

Així que celebren els 125 anys de trajectòria amb discreció i retardant tant com poden el tancament d’un altre establiment emblemàtic del centre de Tarragona. Una altra persiana baixada, a tocar de la Rambla Nova, contribuirà a entristir una de les històriques artèries comercials de la ciutat. Però, de moment, Òptica Budesca segueix oberta i millorant la vista de diverses generacions de tarragonins.

La banderola d’Òptica Budesca continua sent un element característic del carrer d ela Unió. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here