13.8 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Dames i Vells actuaran lluny de les places habituals

Oriol Grau i Fermí Fernàndez en una representació de Dames i Vells. Foto: Ricard Lahoz.

Aquesta Santa Tecla extraordinària dels 700 anys portarà una altra novetat destacada pel que fa a Dames i Vells. El tradicional ball parlat de Tarragona actuarà, per primera vegada, fora del seu circuit tradicional de la Part Alta. Ho farà el dissabte 24 de setembre a la tarda a Bonavista.

el ball parlat arribarà a bonavista el 24 de setembre

Es tracta d’una iniciativa de Fòrum Espai Cultural, entitat que treballa per la cohesió social i la llengua i la cultura catalana, i el propi col·lectiu de Dames i Vells. En un context de retrocés en l’ús social del català i amb el desig de fer arribar les festes de Santa Tecla a tota la ciutat, les dues entitats han arribat a un acord que es pot qualificar de molt rellevant.

Els versots i la sàtira de Dames i Vells es podran veure en dues representacions a la plaça de la Constitució, el 24 de setembre a les 6 i a les 7 de la tarda. El fet que el dia de la Mercè caigui aquest any en dissabte ha facilitat les coses per permetre que els membres del ball estiguin lliures de les seves responsabilitats laborals.

és la primera vegada que el grup surt del circuit tradicional

Les dues entitats parlen de “fet puntual” i diuen que podria tenir continuïtat en el futur, en funció de diversos factors, entre els quals hi ha la resposta del públic. Amb aquestes actuacions de Dames i Vells, Fòrum -entitat impulsada per Òmnium Cultural- vol contribuir a “cosir la ciutat, que tothom tingui accés a les tradicions festives i que la gent de Bonavista i d’altres barris se sentin plenament de Tarragona”.

Qui ho diu és Vicente Ozáez, un dels portaveus del col·lectiu de Bonavista que, juntament amb Neus Beltri, han treballat amb Oriol Grau i Joan Carles Blanch en aquesta iniciativa que pretén apropar l’esperit i diversió de Santa Tecla als barris de Ponent. A Dames i Vells no ha costat gens acceptar la proposta que suposa allargar un dia les representacions tradicionals del 22 i 23 de setembre.

és una iniciativa de l’entitat fòrum per apropar les festes a tothom

L’Ajuntament de Tarragona també hi col·labora: un autobús de l’EMT portarà tot el grup de Dames i Vells, ja vestits per l’ocasió, des del Portal del Roser fins a Bonavista. Les dues representacions -amb el mateix format i continguts que la resta- formen part del programa oficial d’actes de Santa Tecla i es poden considerar excepcionals perquè és la primera vegada que el ball parlat actua al carrer fora dels dies i espais tradicionals.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

 1. Benvolgut,
  molt bona notícia això d’escampar la festa tarragonina de Santa Tecla a tot el territori municipal. Per això mateix caldria precisar, parlant en tarragoní castís, que el ball de “Dames i Vells” no actuarà “lluny”, sinó que ho farà “fora de les places habituals”.
  De pas, convé de recordar que a Tarragona no es celebra la Mercè (festa barcelonina) i el dia 24 és “l’endemà de Santa Tecla”, o sigui, “el segon dia de Festa Major”.
  Com és tradicional en tantes festes patronals catalanes, la de Tarragona té dos dies de celebració, el primer, de joia dedicat al Sant i el segon, en què té lloc la “Missa exequial en sufragi dels fidels difunts”.
  Salut!
  Ramon Marrugat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here