19.3 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Un conte d’anada i tornada a la Festa Major

Enric Garcia Jardí i Octavi Torné amb la il·lustració de la portada del conte. Foto: Clara Marquiegui.

Mantenir viu l’esperit de Santa Tecla durant tot l’any. Aquest és un dels propòsits de la sèrie ‘Els Contes del Seguici’, que enguany arriba a la seva desena edició. En aquest cas, els encarregats de l’obra titulada ‘El pastoret i els ponts’ són el periodista Enric Garcia Jardí i l’il·lustrador Octavi Torné, Octavius, qui han donat vida al Ball de Pastorets.

‘EL PASTORET I ELS PONTS’ ÉS EL DESÈ DE LA COL·LECCIÓ DE CONTES DEL SEGUICI

A l’Enric, mulasser des dels 10 anys, el van contactar fa un parell d’anys des de l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació, per escriure un conte sobre un ball del seguici. “Automàticament em va venir al cap la imatge, de no fa gaires anys, des de casa meva, a tocar del riu, d’un pastor que anava per la llera del Francolí amb el seu ramat”. Així és com va decidir focalitzar-se en el Ball de Pastorets.

“Vaig veure que hi havia un joc entre un pastor que ho és de veritat i uns altres que es vesteixen de pastors, però que juguen un altre paper”. La narració s’inicia a la vora del riu Francolí, on es troben els dos pastorets, que van vestits iguals. El pastor real s’atreveix a creuar el pont de Santa Tecla i confia en la pastoreta perquè li descobreixi el seguici festiu.

els autors de l’obra són enric garcia jardí i octavi torné

Pugen pel carrer Ramon y Cajal, arriben fins a la font del Centenari i s’endinsen en la Part Alta, amb l’objectiu que el pastoret s’integri dins la professó de Santa Tecla, fins a tornar de nou al pont. I és que “li hem ensenyat la Festa Major, però ell a l’altra banda del pont també ens pot ensenyar moltes coses”, suggereix Garcia, amb aquesta visió de tenir en compte tots els barris tarragonins.

L’Enric i l’Octavius fan una ullada a les il·lustracions del conte que han gestat conjuntament. Foto: Clara Marquiegu

Pel que fa a la feina d’il·lustració, l’Octavius, que dibuixa la Festa Major des que era un adolescent, ha volgut representar un Francolí molt bucòlic que mostrés d’on provenia el pastor. Per aconseguir-ho va fer moltes passejades i va fixar-se en la vegetació i la fauna del riu, que, segons assegura, encara manté una essència rural en molts dels seus trams. De fet, en les primeres pàgines aposta per afegir una mascota, un element distintiu d’aquella zona: un ocell, el blauet.

el ball de pastorets genera una història per unir dos mons

A partir d’aquí, ha sabut representar el dinamisme de la ciutat, que en un primer moment arriba a angoixar el pastoret. I, sobretot, ha sabut mostrar una Tarragona que esclata en el dia central de la Festa Major, que té uns autobusos municipals que porten les banderes de la ciutat. També expressa amb molta cura alguns dels passos distintius del ball, l’entrada del braç de Santa Tecla i un cel que, a mesura que passen les hores, es va enfosquint.

I el tema de l’entrada del braç, encara que també lliga amb la celebració dels 700 anys d’enguany, va ser una petició personal de l’autor del text. Garcia Jardí té molt present que és un dels moments on es veuen més mòbils alçats gravant l’escena. Una situació que, segons creu, convida a la reflexió.

Els dos autors observen la il·lustració de l’entrada del Braç de Santa Tecla. Foto: Clara Marquiegui.

“El conte funciona molt bé amb la canalla, que va entenent què passa en alguns indrets de la ciutat quan és Festa Major”, opina l’Octavius. L’Enric, per la seva banda, també creu que és important que la cultura popular connecti amb altres manifestacions artístiques, per donar-hi una mirada contemporània constant.

el conte es presentarà dimecres 14 a la diputació

El proper dilluns 12 de setembre s’inaugurarà, a l’Antic Ajuntament, una exposició sobre els 10 números de la col·lecció ‘Els Contes del Seguici’, que podrà visitar-se fins al 25 d’aquest mateix mes. I, pel que fa a la presentació d’‘El pastoret i els ponts’, serà dimecres 14 a les 19h, al Pati del Palau de la Diputació. A partir de llavors, el conte es podrà adquirir a les llibreries tarragonines i a l’estand de les festes. Per fi, ja la tenim a tocar, visca la Festa Major!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here