20.2 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Els imprescindibles de la Mitja

Lliurament de dorsals en una edició anterior de la Mitja Marató. Foto: cedida.

No existiria la cursa sense ells. Són una peça fonamental de l’engranatge de la Mitja Marató ‘Ciutat de Tarragona’. El voluntariat esportiu esdevé indispensable, no només per a l’organització, sinó també per als participants.

Ells són els encarregats de gairebé tota la logística d’aquesta prova clàssica de l’atletisme de la ciutat. Des d’entregar al dorsal, els avituallaments, l’arribada a meta o la preparació, fins a molts d’altres detalls que des de fora passen desapercebuts. La cursa tarragonina, que aquest 2022 tindrà lloc el 6 de novembre i preveu la participació de 1.500 corredors i corredores, comptarà enguany amb 200 voluntaris, aproximadament, procedents del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona (PMET), Protecció Civil, clubs esportius i entitats veïnals de la ciutat. Es tracta d’una xifra similar a la dels darrers anys.

dos-cents voluntaris fan possible la mitja marató de taRRAGONA

La Pilar Budesca és voluntària de la Mitja Marató de Tarragona des del seu inici i forma part del grup de voluntariat del Patronat d’Esports des de fa disset anys. Ajuda en altres col·lectius de la ciutat i també va col·laborar amb els Jocs Mediterranis Tarragona 2018. “Em motiva ajudar als altres, oferir-me a donar-los suport”, expressa. De fet, considera que la motivació és “mútua”, ja que “els participants agraeixen la funció que fem”. Ho resumeix com una tasca en la qual “no esperes res a canvi, però els corredors són conscients de les nostres funcions i això t’omple de forma no material”.

Pilar Budesca, a l’entrega de dorsals de la Mitja Marató ‘Ciutat de Tarragona’

 

La Teresa Puxeu ha viscut la cursa des dels dos vessants, com a participant i ara com voluntària. Va ser l’any 2013 quan va optar per adherir-se al voluntariat dels Jocs Mediterranis i, en conseqüència, de la Mitja Marató de Tarragona i de la resta d’esdeveniments del Patronat. Corria tota mena de curses i tenia clar que “quan no pogués ser en un costat, volia ajudar des de l’altre”. Aquell mateix any, també s’hi va unir el Josep Maria Jornet. De fet, bromeja que “sempre he anat de bracet amb la Tere”.

TENEN CURA DE TOTS ELS DETALLS PER GARANTIR L’ÈXIT DE LA CURSA

Ser voluntari d’una cursa és viure-la des de l’embrió. Budesca detalla que un cop formes part del voluntariat “la veus completament diferent” i percep des de la il·lusió dels corredors quan recullen els dorsals fins als nervis abans d’arrencar a córrer. La Pilar ha realitzat tota classe de tasques a la Mitja Marató ‘Ciutat de Tarragona’. Va començar en punts d’avituallament i lliurament de dorsals i la bossa d’obsequis, fins arribar a ser responsable del voluntariat.

La Teresa actualment coordina el Punt de Voluntariat i, amb el temps, s’ha adonat que corredors i voluntaris “formen un conjunt”. “L’emoció i els nervis que passes perquè surti tot perfecte són similars”, afirma.

“em motiva ajudar els corredors, no esperes res a canvi”

El Josep Maria és un amant de l’esport, futbolista durant un grapat d’anys, i sempre ha estat disposat a col·laborar en tot el que se li demanés. “Ho porto a la sang i vull ajudar en tot el que pugui”, diu. Habitualment realitza funcions al circuit, en punts quilomètrics i de cronometratge.

El Josep Maria, controlant el trànsit durant una Mitja Marató. Foto cedida.

Després de tants anys vivint la cursa, tots han vist situacions que els han marcat. Són aquelles que, per bé o per mal, se’ls han quedat gravades en la retina. La Pilar no oblida l’emoció d’un senyor que va voler completar els 21 quilòmetres del recorregut. “Va arribar pràcticament exhaust amb el temps límit i l’esperaven tots els seus familiars i els voluntaris a la meta”, rememora. Va ser un moment emotiu per a tots, i més quan va arrencar a plorar pel que havia aconseguit. “Vam percebre l’esforç d’una persona que té un repte i l’obté”.

la mitjà marató tindrà lloc diumenge 6 de novembre

Per la seva banda, la Teresa ho resumeix amb una solar paraula: esforç. “Se’m posa la pella de gallina quan veig els ànims de superació de la gent”. Una expressió idèntica a la que li va expressar el reconegut maratonià Abel Anton quan, fa anys, van coincidir en un entrenament i que la tarragonina guarda a la seva memòria. Per al Josep Maria, les salutacions dels participants i “el fet que se’n recordin de tu d’altres edicions”, ja és un motiu de repetir el pròxim any.

el nou recorregut passa per més espais naturals

Si es pregunta als corredors i corredores pel voluntariat, admeten tal com raja que són una part imprescindible de la cursa. La Pilar Budesca ho veu com una part “important, ja que normalment la gent no té tendència a regalar el seu temps de forma altruista”. “El fet que siguis allà amb una rialla i oferint tot el que necessitin és crucial per a ells”, expressa. Així mateix, Puxeu parla del “sentiment d’agraïment i respecte dels uns cap als altres”.

La Teresa és voluntària en diversos esdeveniments esportius de Tarragona

El Josep Maria Jornet també pensa que des del voluntariat la cursa “es viu més que el que corre”. “El participant ha d’arribar a la meta, nosaltres hem d’estar pendents de moltes coses. Ets el primer a arribar i l’últim a marxar”, expressa orgullós, i afegeix la satisfacció de ser-hi a les sis del matí “i no dir adéu fins que tot estigui enllestit, sense mirar l’hora”. Més enllà del Patronat d’Esports, també és voluntari d’altres associacions, esportives i de diversos àmbits, i pensa que “sense el voluntariat no es podria fer res” i es nega rebre cap partida econòmica per ser-ho: “si has de cobrar, ja no ho gaudeixes”. Així, doncs, tal és la implicació de Jornet que ha arribat a canviar torns de la feina o demanar vacances per anar de voluntari.

els voluntaris són del patronat d’esports i d’altres entitats

La principal novetat d’aquesta edició és el nou circuit per a les dues categories —mitja marató i 10K—, que passarà per més espais naturals i patrimonials, de cara a fer-lo més atractiu per a tots els participants. La Pilar, que practica voleibol habitualment, pensa que la cursa també serveix perquè la gent que ve de fora “conegui tot el que els podem oferir”. De fet, detalla que hi ha molts corredors i corredores que descobreixen indrets gràcies a la competició, els quals podran fer servir posteriorment per als seus entrenaments. Una afirmació que també reitera la Teresa, la qual pensa que el nou format “farà guanyar en presència de públic”. Jornet, per la seva banda, comenta que els corredors “estan il·lusionats” amb el nou recorregut i ho veu com “una bona publicitat per a la ciutat”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here