Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

L’esplendor dels jocs de taula en l’era dels mòbils

Jocs de taula al parc de l’Amfiteatre, en la passa edició de Tarraco Viva. Foto: Jan Gonzalo.

Quan es pensa en jocs de taula, habitualment venen al cap noms propis com el Monopoli, el Cluedo, Risk o Trivial. Es tracta, però, d’un món que va molt més enllà, en auge en els darrers temps, i diversos estudis acadèmics indiquen que són propicis en l’àmbit educatiu. Per donar a conèixer tot l’ampli ventall d’aquests productes i aprendre’n més, entre amics o amb la família, s’ha organitzat el TGN Juga, el festival de jocs de Tarragona, que organitza l’associació ‘Si vis pacem, para ludum’ amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET). Les activitats tindran lloc el cap de setmana del 12 i el 13 de novembre.

el festival ‘tarragona juga’ se celebrarà el 12 i 13 de novembre

Jan Gonzalo, un dels membres de l’entitat, detalla que a TGN Juga “hi trobarem principalment jocs de taula per a totes les edats a disposició de qui els vulgui fer servir”. Els oferiran en dos formats, de manera que els participants podran triar si un voluntari els explica les instruccions o si un mateix agafa el joc per col·locar-se en una taula lliure i començar la diversió.

La seu de l’IMET a l’avinguda Ramón y Cajal i el Parc de la Ciutat acolliran aquest festival. Hi participaran tots els clubs i associacions de la ciutat i algunes petites editorials que volen ensenyar les seves propostes. Abacus posarà els jocs de la ludoteca, l’Institut Martí i Franquès també proporcionarà jocs per als més menuts i editorials de Catalunya i Espanya n’han cedit perquè es puguin utilitzar.

Paradeta de Si vis pacem, para ludum a Arbúcies

Davant de l’àmplia varietat de productes electrònics i videojocs, Gonzalo, investigador del grup de recerca Asterisc i professor del departament dels estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, considera que “no s’ha perdut l’essència del joc, al contrari”. “Estem en un moment que s’està reivindicant la trobada presencial per jugar, però també com experiència social”, argumenta el membre de Si vis pacem, para ludum. A tall de resum, el tarragoní creu que “ens trobem en un punt espectacular del món dels jocs de taula”.

el certamen oferirà jocs de taula per a totes les edats

El TGN Juga replica altres festivals d’arreu del territori i es pretén que tingui també un caràcter educatiu. Per aquest motiu, s’ha vinculat directament amb l’IMET. Més enllà de passar una estona divertida, Jan Gonzalo explica que aquest tipus d’iniciatives “serveixen perquè els professors i professores puguin aplicar els jocs de taula a les aules i coneguin tot el ventall de possibilitats i opcions existents”. Paral·lelament, també serà un punt de trobada entre gent “que fa el mateix que tu” i permetrà conèixer les novetats del mercat “i, fins i tot, que sorgeixin noves idees”.

A escala acadèmica, a Catalunya hi ha dues unitats, a la Universitat de Lleida i a la Universitat de Barcelona, on s’han creat grups de recerca que treballen l’aprenentatge basat en jocs de taula de comercials.

hi ha una vessant educativa: els jocs es poden aplicar a les aules

Davant de l’àmplia diversitat, cal ser conscient que és complicat conèixer la infinitat de temàtiques i jocs de taula de l’actualitat. “És complicat conèixer-ho tot”, diu Gonzalo. Fa quaranta anys existien uns jocs concrets, “que tots hem viscut”, però ara tot plegat és molt més extens. És per aquest motiu que assumeix que és “necessari un assessorament, sigui per a la gent que vulgui jugar a casa, o per als docents”. “El ritme de la indústria del joc de taula és bastant frenètic”, rebla.

El joc és, habitualment, una activitat col·lectiva, però que també es pot fer en solitari. Existeix, però, un debat teòric sobre “si jugar sol és considerat un joc, ja que són molts els que consideren que ha d’existir una interacció”.

Si vis pacem, para ludum col·labora des de 2008 amb Tarraco Viva

‘Si vis pacem, para ludum’ és una entitat formada per un grup, la majoria amics, que comparteix l’afició dels jocs de taula, sobretot de recreació històrica. És per això que des de 2008 col·laboren amb el festival Tarraco Viva, amb activitats centrades en la divulgació de la història a partir de joc. Ara, però, van decidir que “tocava fer el salt i no només quedar-nos amb jocs d’aquesta temàtica” i va sorgir la idea de “socialitzar el joc de la forma més àmplia possible”.

 l’ENTITAT ‘Si vis pacem, para ludum’ orgaNITZA L’ACTIVITAT amb EL SUPORT de l’IMET

A més de l’Ajuntament, el festival TGN Juga compta amb la col·laboració d’ABACUS, el Club Diógenes Tarragona, l’Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona, Rol en Família, Tabletop Games Tarraco, la cooperativa GamLab, Tranjis Games, GDM Games, Falomir Juegos, Mercurio Juegos, Maldito Games, Maconsa, BlauMAT i La Guingueta: espai educatiu i família.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here