Advertisement
10.4 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 3, 2023

Canvi de nom a la plaça de l’escola El Miracle

A la plaça del cardenal Arce Ochotorena hi ha l’accés a l’escola del Miracle. Foto: JJM.

El passat 29 de setembre publicàvem al FET un article del professor de Dret Constitucional de la URV, Jordi Jaria, titulat ‘Un residu franquista al nomenclàtor urbà de Tarragona’. Uns dies després, el director de la cooperativa Combinats, Jordi Collado, s’afegia al debat amb la peça ‘Una plaça per recuperar la memòria i la dignitat’.

el cardenal ochotorena serà substituït per la mestra montserrat bertran

Els dos textos feien referència a la necessitat de canviar el nom de la plaça del Cardenal Arce Ochotorena, membre de la cúpula eclesiàstica espanyola que va donar suport als militars colpistes de 1936 i a la dictadura de Franco. La plaça es troba situada al costat de l’escola El Miracle i, paradoxalment, no se li ha canviat el nom tot i les seves indiscutibles connotacions franquistes.

dos articles al ‘fet’ van impulsar la iniciativa fa tres mesos

Ara, el conseller de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, anuncia que s’ha traslladat a la comissió de nomenclàtor que aquell espai dugui el nom de Montserrat Bertran, que va ser als anys 30 la primera directora de l’escola Normal, predecessora de l’escola El Miracle. Un cop passi per la comissió, la proposta es portarà al plenari municipal. D’aquesta manera, el consistori acabarà amb una anomalia en el nomenclàtor de la ciutat.

el 2023 es recordaran els 85 anys dels bombardejos a tarragona

Castaño ha fet l’anunci aquest dilluns en una entrevista al ‘Bon dia Tarragona’ de Ràdio Ciutat, on també ha explicat que el programa de memòria democràtica del 2023 tindrà com a eix central la temàtica dels bombardeigs que va patir la ciutat fa 85 anys. Els primers actes s’anunciaran a principis de gener.

En aquesta línia, el regidor ha confirmat que l’Ajuntament destinarà 18.000 euros a la intervenció que permetrà fer accessible el refugi antiaeri de la guerra civil que hi ha al carrer de les Coques, sota l’actual Museu Bíblic de Tarragona i que “està en molt bones condicions”. Les obres estaran enllestides en 4 o 5 mesos.

Aquí podeu recuperar l’entrevista íntegra al conseller Manel Castaño, on parla d’aquestes temes de Memòria Històrica i repassa altres projectes en l’àrea d’Educació:

Entrevista al portaveu i conseller d’educació Manel Castaño

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here