23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

Volen rodar juntes

D’esquerra a dreta, Brigitte Casas Jansa, Núria Santiago Montesinos, Joana Barberà i Sandrine Germain Ventura, amb les seves bicicletes i rient. Foto: David Oliete.

La passió per la bici ha unit un grup de dones que volen rodar juntes, fer-ho amb qualitat i compartir experiències sense haver de demostrar res a ningú. Han creat el primer club ciclista femení de Tarragona. El nivell no importa. Combinen la carretera, la muntanya i, fins i tot, proven la pista. Ara són elles, les dones ciclistes, les que marquen el ritme i la cadència de les pedalades.

TGN Women és el primer club ciclista femení de la demarcació

El 8 de juliol de 2022 és una data per a la història de TGN Women, el primer club ciclista femení de Tarragona. El Consell Català de l’Esport donava el vistiplau a tota la documentació lliurada vuit mesos enrere per un grup de dones, “boges per la bicicleta”.

Aquell dia, el 8 de juliol de 2022, a la Planche des Belles Filles es vivia una de les grans etapes del Tour. La victòria del jove eslovè Tadej Pogačar feia vibrar els amfitrions de La Grande Boucle. Per a un país com França, amb devoció pel ciclisme, l’estiu havia de ser especial i també més llarg. Quan la ronda masculina s’acabés, s’havia de disputar la primera edició del Tour Femení.

Cinc components del TGN Women al passeig de l’Escullera. Foto: David Oliete.

Imagino, aquelles caloroses jornades de juliol, Sandrine Germain Ventura enganxada al televisor. Francesa de naixement, resideix a Catalunya des dels 18 anys, quan va venir a estudiar a Barcelona. Està subscrita al canal femení d’Eurosport i li agrada analitzar com pedalen les dones. Admet, però, que és trist veure els carrers amb poc públic si es compara amb les proves masculines.

Fan rutes perquè hi tinguin cabuda les ciclistes de tots els nivells

La Sandrine era esquiadora professional i a un any d’anar als Jocs Olímpics de Salt Lake City, als Estats Units, es va trencar les dues cames. Va fer recuperació sobre una bici estàtica i s’hi va aficionar. Els pedals van substituir els esquis i va combinar la pista amb la carretera. Forma part de la Federació Catalana de Ciclisme i va ser a través d’un Clínic de Ciclisme Femení a Lleida que va conèixer Núria Santiago Montesinos, la impulsora i ara presidenta de TGN Women. El següent el van organitzar a Tarragona.

Foto: David Oliete.

La Núria va començar a fer bici amb 39 anys, quan va conèixer la seva parella, el Jaume. La pràctica es va aturar amb l’embaràs i el naixement de la seva filla. Un any després de ser mare li va tocar un premi que va marcar el seu futur: la inscripció a una prova ciclista de muntanya que connecta Madrid i Santiago de Compostel·la amb el Camino com a eix vertebrador. I va ser allí on va conèixer la fundadora de Women in Bike, un programa de la Federació Espanyola de Ciclisme creat per fomentar la bici entre les dones a partir de l’organització de rutes amb aficionades de l’entorn. La Núria es va animar a planejar itineraris ciclistes per Tarragona, i va començar a administrar un grup de WhatsApp que va passar de 4 integrants a prop de 160.

“Les dones som més solidàries. Hem d’acabar juntes totes les sortides”

“Cada mes i mig intentàvem coordinar sortides però el projecte es va fer tan gran que vam decidir formalitzar la colla de dones ciclistes”, explica la Núria. Ella no en té mai prou. És difícil resistir-se a la seva perseverança i capacitat de motivació. Ho sap la tercera protagonista de la història: Brigitte Casas Jansà. És de la Pobla de Montornès (Tarragonès), com la Núria. Té un fill i una filla i confessa que fa dos anys era fins i tot contrària a les bicicletes. Tot va començar quan, per Reis de l’any passat, el seu marit li va regalar el mallot de TGN Women. Un dia va decidir posar-se’l i agafar la BTT. Va sortir de casa i va anar amb la parella fins a la Nou de Gaià. Des d’aleshores, no ha parat de pedalar.

(…)
Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 57 del FET a TARRAGONA. La revista està exhaurida a les llibreries, però la pots aconseguir si te’n fas subscriptor/a avui mateix, i te la portem a casa

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Teresa Ortega
Teresa Ortega
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here