21.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

Castells: patrimoni mundial i de Tarragona

Acte de celebració del segon aniversari de la declaració amb el regidor Paco Zapater, el president d’ACTAC, Ramon Gómez, i el periodista Ricard Lahoz

Ja fa dos anys que la UNESCO va declarar els Castells com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat. Ahir al vespre es va recordar la data al monument als castells, a la Rambla Nova, en un acte organitzat per l’ACTAC, l’associació cultural tarragonina d’amics i amigues dels castells.

L’entitat va nèixer, precisament, fa dos anys amb la voluntat de difondre les activitats festives i culturals al voltant del món casteller, sense dur camisa (però sí mocador) i sense voler esdevenir la cinquena colla de la ciutat.

L’ACTAC s’ha distingit aquests darrers mesos en organitzar activitats solidàries: primer va ser una musclada popular al Serrallo, i després un concert amb la finalitat de recaptar diners i destinar-los al Centre de Paràlisi Cerebral La Muntanyeta que dirigeix Jaume Marí. Es tracta d’una bona idea que tindrà continuïtat l’any vinent.

L’associació, presidida per Ramón Gómez, vol recordar la data del 16 de novembre, el dia que els Castells van ser declarats Patrimoni Mundial. L’acte, amb els serrallencs Víctor Pomerol i Pitu Mosquits, en el públic entre d’altres, va consistir en una ofrena en forma de mocador al monument, un pilar de quatre i uns breus parlaments. I tot això a les acaballes d’un any extraordinari per al món casteller, amb els Castellers de Vilafranca assolint fa només dues setmanes la millor diada de la història.

Les colles tarragonines i tots els aficionats en general també tenen motius de celebració. La Jove ha realitzat la millor actuació de la seva història i els Xiquets de Tarragona han igualat el seu millor registre. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descarregat el 2 de 7, després de 20 anys. I els Xiquets del Serrallo han consolidat les construccions de la gamma alta de set.

Ha estat any de Concurs, per primera vegada en dos dies, i amb 32 colles participants. El primer concurs amb la declaració de Patrimoni Mundial i el primer concurs que obre el format de la Biennal Castellera. Un altre element que reforça la capitalitat de Tarragona en el món casteller.

El balanç del 2012 no pot ser més satisfactori: els castells són la manifestació cultural més internacional del nostre país, un símbol que ja ens identifica a tot el món; totes les colles han fet una temporada excel·lent i les de Tarragona han estat millor que mai; i l’ACTAC ha celebrat el seu segon aniversari amb ganes de continuar i millorar la seva tasca. A tots, moltes felicitats!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here