11.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Apropar els castells als turistes

Exhibició dels Xiquets del Serrallo al pla de la Seu en el marc del programa ‘Tarragona, ciutat de castells’. Foto: Gerard Gros.

Durant l’estiu, tothom que visiti Tarragona pot tenir una cita amb un dels pals de paller de la cultura de la ciutat i de Catalunya en general: els castells. La posada en marxa de la iniciativa turística «Tarragona, Ciutat de Castells» ha permès durant les seves nou edicions apropar aquesta tradició als milers de turistes que s’apropen a la ciutat i volen conèixer de prop la seva cultura d’una manera còmoda i en un espai excepcional com el Pla de la Seu, just davant de la Catedral.

cada dimecres a les vuit del vespre, exhibició castellera al pla de la seu

Una hora abans de començar l’acte, que se celebra cada dimecres d’estiu a les vuit del vespre, l’entorn de la Catedral es van ja omplint de molta gent que esperen l’inici. Majoritàriament, el públic és d’origen estranger, perquè s’hi poden sentir diferents idiomes com l’italià o l’alemany. També es pot percebre que també hi ha visitants de la resta d’Espanya, ja que el castellà i altres llengües com el basc també s’hi poden escoltar. Malgrat això, hi ha un altre idioma que és el que predomina, i amb molta diferència. Es tracta del francès.

El públic és molt divers, però el turista francès és de lluny el més predominant

La proximitat geogràfica de França amb Catalunya, juntament amb altres factors com el clima, atreu cada any molts visitants d’aquest país a estiuejar a la Costa Daurada i visitar Tarragona. És el cas de la Monique i la seva família, procedents d’un municipi proper a Nantes, a l’oest del país. Com explica ella, durant aquest estiu estan de vacances a Miami Platja i en assabentar-se d’aquesta actuació van decidir venir a passar un dia a la ciutat per conèixer-la i aprofitar i veure els castells. Un cas similar és de l’Adrien, que també ha vingut amb la seva família, en aquest cas des de París. En el seu cas, estiuegen a Calafell i també han vingut a passar el dia a la ciutat i a veure les construccions humanes.

la majoria d’assistents veuen castells per primera vegada

En tots dos casos, és el primer cop que venen a veure un acte d’aquestes característiques en directe. «Jo he vist imatges per internet i per televisió, però evidentment segur que no és el mateix que veure-ho a peu de carrer», comenta la Monique una estona abans de començar. Entre el públic novell, les expectatives són altes i s’espera un gran espectacle. Però no tothom que ha vingut és el primer cop que s’apropa a gaudir de «Tarragona, Ciutat de Castells». Aquest és el cas de la Cindy, que ve des de Londres. Per a ella aquest és el tercer cop que ve a veure aquest acte, però en aquesta ocasió volia ensenyar els castells a alguns dels seus familiars procedents dels Estats Units.

Aplaudiments i moltes càmeres dels turistes davant les construccions castelleres al pla de la Seu. Foto: Gerard Gros.

Com més s’apropa l’hora d’inici, més gent es va acumulant al Pla de la Seu, fins al punt que les escales estan completament plenes de gent esperant. El públic és majoritàriament familiar, tot i que hi ha també gent que ha vingut en petits grups d’amics o en parella. I és precisament per parents o coneguts que molts dels espectadors han conegut aquesta iniciativa. «A mi m’ho van explicar uns cosins meus que van venir l’any passat», confessa la Monique. Pràcticament el mateix cas és el de l’Adrien i la seva família, que se’n van assabentar gràcies a uns amics que havien vingut a una de les edicions anteriors.

La majoria dels assistents s’han assabentat de la proposta a través de familiars o coneguts

A les vuit en punt del vespre, les gralles comencen a sonar i es construeix el primer pilar. Aquesta salutació provoca els primers aplaudiments del públic. A mesura que els castells van augmentant en complexitat, aquests aplaudiments es fan més forts i més càmeres i telèfons mòbils comencen a immortalitzar l’escena. Veure aquelles estructures provoca diversos sentiments entre els turistes, tant pels que les presencien per primer cop com per als que no. Tothom es mostra emocionat en veure aquestes grans construccions, valorant molt l’esforç i la força dels castellers. D’altra banda, un altre sentiment, que es dissipa ràpidament en veure que el castell aguanta, és el de la por i la preocupació pels menuts que participen en la torre. «És impressionant veure el coratge que tenen aquests nens, a mi m’espantaria veure la meva filla pujant allà dalt», comenta la Cindy.

valoren el coratge dels castellers, especialment de la canalla

En acabar, les valoracions són positives per part dels turistes que han assistit a l’acte. «Ha estat realment impressionant poder veure aquests castells i més en un lloc tan pintoresc com aquí davant la Catedral», comenta la Monique tot just finalitzar l’esdeveniment. «Ha satisfet totalment les nostres expectatives. Si conec algú que viatgi aquí a l’estiu li recomanaré que vingui a veure-ho», afegeix. Per la seva banda, l’Adrien i els seus familiars consideren també que és un bon acte per als visitants. «És una molt bona activitat per a qui vulgui conèixer més bé la ciutat i la cultura local», afirmen.

l’activitat és ben valorada pels turistes

Amb tot plegat, es pot dir que «Tarragona, Ciutat de Castells» està en un moment de forma molt bo per encarar la seva desena edició. L’assistència és considerable i les valoracions del públic són favorables. A més, el boca-orella fa que es difongui ràpidament entre visitants i potencials turistes que estiguin pensant a venir a Tarragona durant l’estiu. Sens dubte, el camí d’aquesta proposta pot encara ser molt llarg.

Gerard Gros
Gerard Gros
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here