23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

L’enfonsament de la comunicació local tradicional

S’ensorra el sistema tradicional de mitjans de comunicació de proximitat a les comarques de Tarragona. Aquest dimecres s’ha anunciat el tancament de la ràdio i la televisió públiques de Cambrils. Al llarg de 2012 , com ja hem explicat al FET A TARRAGONA, les retallades han afectat molts altres mitjans: Tarragona Ràdio, Punt 6 Ràdio, Canal Català, Canal Reus, Ona Valls, Diari de Tarragona… i d’altres. En un dia com avui, hem demanat al periodista tarragoní, Joan Castell, de 25 anys, exalumne de la URV, extreballador de TD Camp i en l’actualitat resident a Canadà, que faci una reflexió del panorama comunicatiu local.

FINS QUAN…? 

Hem de lamentar un nou tancament d’un mitjà de comunicació. En aquest cas Ràdio Cambrils TD Camp. Una situació que, malauradament, ja no és nova al Camp de Tarragona. S’ha instaurat un efecte dominó en abaixar persianes i enviar gent cap a casa.

Els mitjans públics són els que estan patint més aquesta situació després que la classe política es vegi obligada a “prendre doloroses decisions”, diuen. El patiment i el dolor són dels treballadors i companys que veuen com la seva feina s’ha acabat. O dels milers d’estudiants que estan cursant periodisme en les diferents universitats i que miren amb molta preocupació el seu futur professional.

antena tv

I mentrestant, seguim barallant-nos per debats tan insípids com el canvi de nom de la nostra Universitat. Què els hi hem als futurs periodistes quan es pregunten si trobaran feina, tot pensant que potser estan malbaratant 4 anys de la seva vida?

El periodisme local i de proximitat, està en estat crític. I per què? Una economia amb molts deutes i que acaba ofegant al malalt. Per exemple, en el cas de les televisions és complicat d’entendre com no s’ha apostat per un gran projecte comarcal. El Baix Camp disposa de Canal Reus i la TDCamp. Potser massa despesa separada per una sola comarca. El mapa televisiu de la TDT va néixer com un gegant, oferint indefinides oportunitats de feina, però s’està empetitint i els que sobreviuen es poden considerar ben afortunats.

Ràdios, diaris i mitjans digitals també han acabat patint el mateix desenllaç que Cambrils. Si comencéssim la llista, no l’acabaríem i n’estic convençut que en vindran moltes més de males notícies. Ja comença a ser una negra tradició veure missatges de suport a les xarxes socials d’altres companys de professió, i molts d’ells amics, cap als nous professionals acomiadats…

aparell ràdio

Uns missatges que s’envien amb por. Incertesa de no saber el que passarà d’aquí uns dies o  mesos i sense saber si tu seràs el següent. Ara toca donar ànims als encara companys de Cambrils. Anna, Àxel, Jordi, Xavi, Eva, Montse, Eli, Carme, Mar i els que ja van deixar formar part d’aquesta casa farà un any i mig, Toni, Javi, Raquel i Álvaro.

N’estic segur que tots ells, i un servidor, a més de tots els col·laboradors  que han fet possible la Ràdio i la Televisió a Cambrils estan ben orgullosos d’haver servit al poble durant aquest temps. Molts ànims i una abraçada enorme a tots ells. I com el diu el també company i amic Quim Pons… Guanyarem!

Des de Whistler, Canadà.  Joan Castell Sánchez

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here