23.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Publicacions amb història: Fet a Tarragona (2013-2023)

Alguns exemplars del FET a TARRAGONA. Tots els números es poden consultar a la Biblioteca Hemeroteca Municipal. Foto: BHMT.

L’any 2020 el Ricard Lahoz ens va demanar de fer una col·laboració per a una nova secció al Fet a Tarragona, ens va il·lusionar i al mateix temps va ser tot un repte. Ara, vist amb la perspectiva dels 20 articles publicats, pensem que és un petit recull que ha contribuït a conèixer una mica més la premsa local.

La vam titular Publicacions amb història i per aquesta secció, entre les múltiples capçaleres que conservem a l’Hemeroteca Municipal, vam triar majoritàriament revistes. Vam creure més interessant parlar i donar a conèixer revistes que abastaven temes diferents que no pas diaris i setmanaris d’informació més general i que sovint veien la llum per determinades circumstàncies polítiques i desapareixien o es fusionaven amb d’altres.

Les revistes vam pensar que podien cridar més l’atenció dels lectors. El darrer article, al número 62 de la revista, és l’única que correspon a un diari. Justament tancàvem la primera etapa del Fet, sense saber-ho, amb la publicació degana de la premsa tarragonina que enguany ha complert 215 anys d’història, tot i que amb algunes interrupcions, el Diario de Tarragona.

“la revista serà un referent per conèixer la ciutat d’inicis del segle XXI”

En la festa de celebració dels 10 anys del FET vam parlar que era gairebé un miracle que un tipus de revista com aquesta hagués publicat tants números i els hi desitjàvem llarga vida i molts ànims per superar els nombrosos entrebancs amb que s’havien anat trobant al llarg dels anys.

Ha estat un plaer, tan personal com professional, formar part de la comunitat del FET. Molts subscriptors de la revista vam sentir que formàvem part d’un projecte engrescador de ciutat i és un mèrit que cal reconèixer. No ha estat només una revista de llarga durada, que ja és molt important, sinó que el Ricard i l’Albert ens han fet sentir que formàvem part d’una comunitat organitzant visites, sortides culturals i sortejos.

“trobarem a faltar el periodisme cuinat a foc lent”

Ricard Lahoz ens recordava fa pocs dies que han publicat 4.200 articles digitals i 62 revistes en paper. El nombre de periodistes i col·laboradors ha estat molt nombrós i les temàtiques tractades molt diverses. Ha estat una sort disposar de la revista per conèixer l’actualitat des de diferents àmbits i com a hemeroteca ho és i continuarà sent en el futur. Els articles tant digitals con en paper ja son de referència per estudiosos i investigadors que ens visiten i als qui els hi podem oferir.

Sense dubte que trobarem a faltar el periodisme del Fet a Tarragona, els seus reportatges “cuinats a foc lent” i les fotografies que tan encertadament els han acompanyat. Només ens queda agrair-vos l’esforç, la dedicació i la feina ben feta al llarg de més d’una dècada.

Heu passat a formar part de les Publicacions amb història aparegudes a Tarragona al llarg de més de dos segles.  I de ben segur serà un referent històric per conèixer millor la ciutat dels inicis del segle XXI com ho han estat les publicacions que us han precedit.

M. Elena Virgili Bertran
M. Elena Virgili Bertran
Biblioteca Hemeroteca Municipal Tarragona
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here