25.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

A l’Ebre, la jota i els bous, i ara també castells!

Els Xics Caleros fent el seu primer 4 de 6 amb l'agulla que han aconseguit descarregar
Els Xics Caleros fent el seu primer 4 de 6 amb l’agulla que han aconseguit descarregar

Ha estat el dia de l’estrena, de la posada de llarg. Els Xics Caleros de l’Ametlla de Mar han sortit a plaça per primera vegada aquest diumenge. És la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre i arriben amb ganes de demostrar que allà també s’hi poden fer castells.

Amb una camisa amb ratlles blanques i blaves, al més pur estil mariner, han completat avui la seva primera actuació amb la complicitat dels Xiquets del Serrallo i els Castellers de Vilafranca, que han apadrinat el bateig de la colla. L’actuació ha començat a ritme de batucada, que han fet ressonar la seva música durant tota l’actuació, entre castell i castell. Una manera de posar ritme al temps d’espera entre una construcció i l’altre.

El dia era molt especial. Per primera vegada, una colla creada a les Terres de l’Ebre feia castells a casa seva. Una dona d’uns vuitanta anys, en posar-me davant seu per seguir l’actuació, m’ha demanat que m’apartés, que volia veure bé la seva primera actuació castellera en directe. L’entusiasme dels caleros s’ha notat a plaça i aplaudien a cada moment. A través del micròfon, la presidenta dels Xics Caleros, Àngels Sànchez, ha assegurat que a l’Ebre es poden fer bous però també castells, i ha reivindicat les tradicions catalanes a les seves contrades. 

La camisa de la colla ebrenca és de ratlles blanques i blaves
La camisa de la colla ebrenca és de ratlles blanques i blaves

Una presidenta que ha posat la veu a l’actuació. S’ha encarregat de donar, a tots els assistents, unes classes de protocol a plaça, explicant que han de fer silenci quan s’aixeca un castell i que la gent de la pinya no pot portar ni ulleres ni rellotges ni ha d’aixecar la mirada. I també ha animat al públic a participar de la pinya. Però l’emoció l’ha posat després de descarregar el primer 4 de 6 amb l’agulla d’una colla ebrenca, un castell que ha patit molta però que s’ha aconseguit descarregar. “Espectaculaaaaar, a la cala podem, espectaculaaar”, ha sonat pels altaveus de la plaça. Han carregat un 3 de 6 però no han pogut amb el 4 de 6, que després de dos intents no s’ha pogut coronar.

Potser encara no tenen massa clar quan han d’aplaudir, i que han de fer silenci mentre s’aixeca un castell, i potser encara no coneixen la nomenclatura castellera. Però el que s’ha demostrat aquest diumenge a l’Ametlla de Mar és que a l’Ebre tenen ganes de fer castells, ganes i il·lusió. No fa ni mig any que van començar a assajar, i la colla té moltes ganes de seguir creixent. La diada s’ha acabat amb un vermut electrònic i amb les Pubilles del poble com a protagonistes, que han omplert de festa la plaça Nova de l’Ametlla.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here