10.6 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

La Recollida dels Misteris a través de la ràdio i la televisió

Carles Baches i Ricard Lahoz en un moment de la retransmissió en directe de la Recollida dels Misteris, des del terrat de l'església de La Sang (foto: FER-VI)
Carles Baches i Ricard Lahoz en un moment de la retransmissió en directe de la Recollida dels Misteris, des del terrat de l’església de La Sang (foto: FER-VI)

Innovar, experimentar, proposar nous reptes, arriscar amb moderació. En la meva vida professional, aquests verbs m’han acompanyat amb assiduïtat. El periodista acostuma a ser inquiet i busca fer coses noves cada dia, cada mes o cada temporada i, al llarg dels 18 anys que he dirigit Tarragona Ràdio, aquesta ha estat una premisa fonamental.

Ara fa quatre anys anys, hivern del 2009, em vaig plantejar una vegada més que calia introduïr nous continguts a l’oferta de programació de l’emissora durant la Setmana Santa. La història arrenca el 1994, quan jo vaig arribar a Tarragona, i el periodista i bon amic Dídac Bertran se’m va oferir a realitzar la retransmissió en directe del Sermó de les Set Paraules i de la Processó del Sant Enterrament, com ja havia fet abans en d’altres emissores. Aquell Divendres Sant de fa gairebé vint anys em va servir per començar a entendre el que representa la Setmana Santa tarragonina.

Des d’aquell moment, vaig anar introduïnt cada any diversos formats radiofònics per incrementar la informació relacionada amb l’activitat de les diferents confraries, associacions, germandats i congregacions. Vam convocar debats i tertúlies amb els seus presidents i vam emetre moltes entrevistes i reportatges al llarg de les setmanes prèvies a les dates clau, tot això sense oblidar la programació especial de Divendres Sant.

Sempre he tingut present que Tarragona Ràdio és una emissora pública, la ràdio de la ciutat, la ràdio de tots els tarragonins i que, per tant, havia de donar la màxima difusió possible als actes organitzats per les entitats i la pròpia Agrupació d’Associacions de Setmana Santa.

Dijous Sant a la plaça del Rei 

A partir de l’any 2001, vam incorporar una emissió extraordinària el Dijous Sant al matí, des de la plaça del Rei, al costat de l’església de Natzaret i amb el suport de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang i l’estreta col·laboració de Carles Baches i altres congregants. Ha estat una tradició mantinguda al llarg d’aquest temps, conduïda durant molts anys per Yolanda García i, després, per Josep Ardila, amb els companys tècnics Joan M. Bertran i Lluís Comes i que, a més, ha anat afegint cada any nous elements informatius,  nous formats, més continguts i, fins i tot, la música en directe de les bandes.

Preparatius tècnics amb Joan M. Bertran i Lluís Comes abans de la retransmissió radiofònica, a l'església de Natzaret. A la dreta, d'esquena, Teresa Ortega (foto: Carles Baches)
Preparatius tècnics amb Joan M. Bertran i Lluís Comes abans de la retransmissió radiofònica, a l’església de Natzaret. A la dreta, d’esquena, Teresa Ortega (foto: Carles Baches)

Però, com deia, en aquest afany permanent d’introduir millores, el 2009 decideixo afrontar un altre repte i em plantejo dissenyar un producte radiofònic més potent per al “dia gran” de la Setmana Santa tarragonina. Una programació compactada de set hores, de les cinc de la tarda a les dotze de la nit, que permeti explicar al món el significat i l’ambient del Divendres Sant tarragoní (Internet ja és una realitat molt present i www.tarragonaradio.cat compta amb una gran quantitat de seguidors fora de la ciutat).

Un repte tècnic i periodístic 

En la pràctica, es tracta de retransmetre en directe la tradicional Recollida dels Passos que fan els Armats, mantenint la retransmissió, també en directe, de la Processó del Sant Enterrament. S’analitza la complexitat tècnica de l’operació i es busca una ubicació ideal per realitzar per primera vegada la retransmissió de la recollida dels misteris. I en aquest punt tornem a trobar l’absoluta col·laboració de La Sang, l’entitat organitzadora de l’acte, que ens ofereix el terrat de l’església de Natzaret com a punt estratègic per fer-hi la narració.

Planificat el dispositiu amb els tècnics de l’emissora i trobat el lloc idoni per a la retransmissió, demano a Carles Baches que m’acompanyi en aquesta “estrena radiofònica” com a expert i comentarista i a la periodista i companya Teresa Ortega que participi en la locució amb un micròfon sense fils que se situa entre la Baixada Peixateria i Cós del Bou.

Així és com debutem la tarda del 10 d’abril de 2009, una tarda de Divendres Sant esplèndida, típica de la primavera d’aquí. Vam fer dues hores de ràdio emotives, festives, de devoció, plenes de sons típics i tradicionals, explicant l’arribada de tots els misteris a la plaça del Rei, comentant les seves característiques, captant la música de cada banda i els aplaudiments del públic, conversant amb els participants…

Els Armats de la Sang entren a la plaça del Rei acompanyant els passos de les confraries tarragonines (foto: blogs.descobrir.cat)
Els Armats de la Sang entren a la plaça del Rei acompanyant els passos de les confraries tarragonines (foto: blogs.descobrir.cat)

Guardo un magnífic record d’aquella tarda. Puntualitat impecable en l’organització de l’acte, cobertura tècnica excel·lent de l’emissora, compenetració absoluta amb el Carles Baches i la Teresa Ortega… I, a més, aquelles vistes des del terrat de l’església: la torre del Pretori, el passeig de Sant Antoni, la Capçalera del Circ, el passeig de les Palmeres i al fons el mar, la Baixada Peixateries, el carrer La Nau, la plaça del Rei… Van ser dues hores de ràdio en directe molt tarragonines, que després van seguir, com era tradicional, amb la Processó del Sant Enterrament, des del Palau Arquebisbal.

Ràdio i televisió juntes 

L’experiència va resultar tan positiva que l’any següent, el 2010, li vaig proposar al director gerent de TAC 12, Xavier Abelló, fer una retransmissió conjunta de l’acte: en directe per Tarragona Ràdio i en diferit per la televisió pública. La Congregació de la Sang ens va donar totes les facilitats per poder instal·lar-hi els equips tècnics (molt més nombrosos en televisió) i així, el 2 d’abril d’aquell 2010 vam assolir una altra fita per a la història: era la primera vegada que es realitzava una retransmissió televisiva de la Recollida dels Misteris al Divendres Sant tarragoní, i la ràdio i la televisió públiques de la ciutat s’unien per tirar endavant aquest repte tècnic i d’emissió.

L’equip de locució va ser el mateix: a la Teresa Ortega l’acompanyava una càmera mòbil a la zona del Cós del Bou, mentre el Carles Baches i un servidor disposàvem d’un monitor per veure les imatges de la retransmissió que ens oferien diverses càmeres instal·lades a la plaça del Rei, la Baixada Peixateries i al propi terrat de l’església de Natzaret. El balanç d’aquella feina va ser molt positiu i vam comprovar dies després l’impacte que havia tingut l’emissió televisiva en diferit.

La tarda de Divendres Sant, els passos esperen a la Rambla Nova l'arribada dels Armats per anar fins a la plaça del Rei (foto: setmanasantatgn.blogspot.com)
La tarda de Divendres Sant, els passos esperen a la Rambla Nova l’arribada dels Armats per anar fins a la plaça del Rei (foto: setmanasantatgn.blogspot.com)

El programa ja estava consolidat: els directors de Tarragona Ràdio i TAC 12 crèiem fermament en l’oportunitat de fer l’emissió especial de la tarda de Divendres Sant de 2011. El calendari ens duia, curiosament, a la vigília de Sant Jordi, però ningú podia preveure que aquell 22 d’abril ens portaria els xàfecs i el temps inestable que a vegades ens sorprén per aquelles dates.

L’impacte de les xarxes socials 

La forta pluja del matí ja va impedir la instal·lació dels equips tècnics i càmeres de televisió i un xàfec tempestuós a quarts de quatre de la tarda ens va fer veure que aquell Divendres Sant seria diferent. Descartada l’emissió televisiva, vam preparar un dispositiu tècnic a l’interior de l’església de Natzaret, mentre la Tere Ortega anava als estudis de l’emissora. I aquell dia vam redescobrir la importància de les xarxes socials (Facebook, Twitter), i l’impacte de la ràdio en moments assenyalats.

Des de la seu de la Congregació de La Sang i des de l’exterior de la plaça del Rei, vam fer un excel·lent programa de ràdio de servei als ciutadans perquè els anàvem informant puntualment de les decisions que prenien els organitzadors de l’acte en funció de la meteorologia. Amb els coneixements i l’experiència de Carles Baches i amb la presència de nombrosos convidats (membres de les altres confraries i ciutadans i turistes) vam oferir una tarda de Divendres Sant especial, però també molt emotiva i de gran interès per als oients. Al vespre, el temps va millorar parcialment i la Processó va poder fer una part del recorregut.

Així, arribem a la primavera de 2012, divendres 6 d’abril. Amb un clima tranquil i l’experiència acumulada d’edicions anteriors, tornem a enfilar-nos al terrat de l’església de Natzaret mentre els 42 armats, a la petita sala del costat, preparen els vestits i tot el necessari per afrontar una dura jornada.

Càmeres i micròfons estan a punt. Ràdio i televisió en marxa. Els congregants i les entitats viuen en plena ebullició. Els carrers respiren un aire diferent. És un dia singular, únic. És Divendres Sant a Tarragona. El meu particular, viscut durant quatre anys, amb una intensitat especial.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here