21 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 30, 2024

Antoni Coll, el periodista jubilat més influent

Imatge de la concessió del títol de Fill adoptiu de la ciutat al periodista Antoni Coll (foto: Ajuntament Tarragona)
Imatge de la concessió del títol de Fill adoptiu de la ciutat al periodista Antoni Coll (foto: Ajuntament Tarragona)

El dentista del seu pare li va donar la primera oportunitat quan encara no havia acabat els estudis de Periodisme. Va passar directament de les aules de la facultat a la feina de redactor en cap del Diario de Lérida. Corria l’any 1966. Des de llavors, prop de mig segle implicat en l’ofici d’informar.

Antoni Coll i Gilabert: una vida dedicada a la premsa de paper, el futur de la qual alguns veuen perillar, fins i tot ell mateix. Aquest dilluns comentava la realitat del moment i desgranava les seves experiències en la segona jornada del cicle de xerrades que organitza el Col·legi de Periodistes a l’auditori Tarragona de Catalunya Caixa.

Del dentista del pare al professor que l’examina de Dret a Saragossa, un seguit de circumstàncies casuals han guiat la trajectòria professional de Coll, gairebé sempre amb càrrecs de responsabilitat. De Lleida al Noticiero de la capital aragonesa, i després al Diario de Barcelona, El Correo Catalán i La Vanguardia, “el millor diari”, segons li va dir a Luis del Olmo en una entrevista l’any 82.

El periodista que representa un mitjà 

Però al diari dels Godó no va estar-se gaire, perquè el 1984 el van cridar per dirigir el Diari de Tarragona, que sorgia d’aquell Diario Español editat pel Movimiento, i que l’ha portat a fixar aquí definitivament la seva residència (és Fill adoptiu de la ciutat).

Orgullós d’aquesta llarga etapa de més de 30 anys, Coll observa ara com la qualitat dels mitjans s’empobreix perquè fan fóra els professionals amb més experiència; la publicitat s’enfonsa i provoca retallades a les redaccions; i la gratuïtat dels continguts informatius a internet amenaça la premsa tradicional.

Consells i recomanacions 

Vocació, criteri, saber escriure i humanitat. Aquestes són quatres actituds que ha de tenir un bon periodista, segons el criteri d’Antoni Coll. Als més joves els recomana llegir diaris, fer pràctiques, oferir-se i col·laborar en mitjans mentre s’estudia. Als ja introduïts al món laboral, els aconsella professionalitat, disponibilitat, formació permanent i flexibilitat.

El “periodista jubilat amb més influència” de Tarragona, com el va presentar Ignasi Soler, completa la seva xerrada amb un recull de fotografies on se’l pot veure amb figures mundials de l’esport com Kubala i Pelé, o amb els principals dirigents polítics de la Transició com Tarradellas, Suárez, Pujol, Felipe i Carrillo. Confessa, però, que li hauria agradat entrevistar Lech Walesa, Nelson Mandela i el papa Joan Pau II, entre d’altres.

Fora del dia a dia de la redacció, Coll manté el càrrec de conseller editorial del Diari de Tarragona i dedica els seus esforços a presidir la Fundació Bonanit.

CANVI DE DATA

El tercer i últim convidat al cicle Experiència de Periodista, Ramon Besa, ajorna una setmana la seva xerrada per motius de feina. L’acte tindrà lloc el dilluns 29 d’abril a les 19 h., perquè el dilluns 22 estarà a Munic cobrint per al diari El Pais la informació del partit Bayern-Barça.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here