25 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 7, 2024

Tres “pes”: Petxines, Premis, Periodisme

Lliurament Petxines 2012: Núria Bea (oberta), Francesc Domènech (daurada) i Carme Crespo (tancada), al costat de Sara Sans i Ignasi Soler, de la junta del Col·legi de Periodistes
Lliurament Petxines 2012: Núria Bea (oberta), Francesc Domènech (daurada) i Carme Crespo (tancada), al costat de Sara Sans i Ignasi Soler, de la junta del Col·legi de Periodistes

Ara que s’apropa la festa anual de les Petxines que organitza la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, revisc l’emoció de fa dos anys quan els companys d’ofici em van concedir la Petxina Daurada al millor periodista de 2011. Un guardó que vaig fer extensible als 25 anys de Tarragona Ràdio i que conservo amb immensa gratitud.

Dos anys després d’aquell reconeixement, la situació professional de desenes de periodistes del nostre territori -i la meva- s’ha modificat de manera substancial. S’han tancat mitjans de comunicació; s’han reduït les redaccions; molts companys han deixat l’ofici; i molts d’altres han decidit “reinventar-se” i encarar una nova etapa des de la precarietat, però també des de la il·lusió i les ganes de fer bona feina.

Una proposta molt personal

Aprofitant aquest petit espai de comunicació, la meva petxina daurada particular i simbòlica d’enguany vol anar destinada a tots els companys i amics i amigues de professió que han viscut enormes convulsions. No és un llistat complert, però intenta ser-ne una aproximació:

Petxina a dues companyes de la junta del Col·legi: Cori Sebastià, acomiadada després de “tota una vida” a Canal Reus; i Núria Valls, una de les víctimes de l’eliminació de corresponsalies a Catalunya Ràdio.

Petxina a dos companys que han engegat nous projectes digitals després d’estar vinculats a la premsa escrita: Sergi Casado amb circdetarragona.com i Carles Gosálbez, amb campdesports.cat

Petxina a Òscar Messeguer, Isaac Albesa, Oriol Margalef i Carles Cortès, que simbolitzen els molts periodistes amb una àmplia trajectòria i que ara busquen nous espais de comunicació.

Petxina a tots els afectats per reduccions de personal als mitjans o per tancaments com els de Canal Català, Onda Rambla, el suplement tarragoní de La Vanguardia, Ona Valls i la ràdio i televisió de Cambrils.

I petxina als companys que vam ser acomiadats el passat mes de setembre de Tarragona Ràdio (Josep Ardila, Anna Plaza,  Quim Pons i Cristina Centelles) i ara explorem camins diversos i, en algun cas, coincidents.

Lliurament Petxines 2009 amb el president de l'Audiència, Antonio Carril (oberta), el periodista Xavier Bas (daurada) i l'oficina de comunicació dels Mossos (tancada), acompanyats dels finalistes
Lliurament Petxines 2009 amb el president de l’Audiència, Antonio Carril (oberta), el periodista Xavier Bas (daurada) i l’oficina de comunicació dels Mossos (tancada), acompanyats dels finalistes

Una dècada enrera

Fent el llistat d’aquestes simbòliques petxines i recordant altres guardons en l’àmbit comunicatiu, la dura crisi que pateix el sector en l’actualitat em fa constatar com han canviat les coses en només cinc o deu anys.

A la primera dècada del segle, els Premis Ciutat de Tarragona de Comunicació –impulsats per l’Ajuntament i sota la meva coordinació- van aconseguir reconéixer els millors treballs periodístics del moment i guardonar la trajectòria de nombrosos professionals de la ciutat i del país. Aquí la llista encara és més extensa:

Es van distingir a títol pòstum Josep Mª Tarrasa, Xavier Pedrol i Fermí Morera. Es van concedir distincions a Lluís Mezquida, David Castillo, Vicente Amiguet i Josep Sabaté, entre d’altres, en l’àmbit local; i Andreu Buenafuente, Luis del Olmo, Carles Sentís, Salvador Alsius, Mònica Terribas, Toni Soler i l’equip de “Minoria absoluta”, Javier Pons i Carles Francino, en l’àmbit nacional.

Fulletó de la Setmana de la Comunicació de Tarragona 2007
Fulletó de la Setmana de la Comunicació de Tarragona 2007

Els guardons van néixer el 2001 al si de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació, amb Maria Mercè Martorell com a responsable política, i van anar creixent en forma de concurs amb un jurat professional que distingia treballs de premsa, ràdio, televisió i Internet. La voluntat de prestigiar els guardons va portar a la seva “especialització” en dos àmbits o categories on Tarragona és una referència: Patrimoni, i Societat i Riscos. Periodistes  d’El Pais, Cuatro, Euskal Telebista, Descobrir Catalunya, TV3 i molts altres mitjans van conéixer la ciutat gràcies als premis concedits pels jurats.

Experiència i aprenentatge

A més, en col·laboració amb la URV, es van organitzar durant quatre edicions les jornades de debat de la “Setmana de la Comunicació” amb la presència de reconeguts professionals i experts en matèries tan diverses com els serials de televisió o l’impacte mediàtic del futbol.

L’última edició dels Premis Ciutat de Tarragona de Comunicació correspon al 2008. Tots aquells esforços de Tarragona Ràdio i la universitat, amb el suport de Repsol, han quedat en un no-res. Una altra iniciativa malauradament eliminada amb l’excusa de la crisi, sense que l’Ajuntament volgués valorar la seva transformació o redimensionament.

Amb una enorme crisi al damunt i un canvi estructural profund de l’ofici, tres “pes” es tornen a trobar aquesta setmana a Tarragona (aquest dijous 21 h. al Cafè del Metropol): Petxines, Premis i sobretot, Periodisme. Enmig de tanta depressió, més que mai, necessitem una dosi d’autoestima en forma de premi –una gran petxina simbòlica- per a tots aquells que volem seguir treballant de periodistes i viure de la nostra feina.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here