20.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Els castells en 200 pàgines: el llibre del Quarts de Nou

Raquel Sans durant la presentació del llibre a la Biblioteca Popular de Reus
Raquel Sans durant la presentació del llibre a la Biblioteca Popular de Valls

La presentació del llibre es va fer a Valls i no a Tarragona. I no vull pas entrar en polèmica, de fet és del tot comprensible. El llibre Quarts de Nou, sobre el món casteller, va veure la llum ahir a la capital vallenca, ciutat de la periodista Raquel Sans, coautora del llibre juntament amb la seva companya de programa, Patrícia Martínez del Hoyo.

La Raquel estava contenta, eufòrica. Era a casa seva, envoltada de la seva gent, i presentant el seu primer llibre sobre una temàtica que l’apassiona: els castells. La presentació, que es va fer a la Biblioteca Popular de Valls, era plena de cares conegudes del món casteller que no es van voler perdre l’estrena d’aquesta novetat editorial.

Escrit a quatre mans, el llibre és una guia didàctica del fet casteller, dirigida tan a no castellers com a entesos en la matèria. De fet, la mateixa Raquel va reconèixer que fent el llibre va aprendre coses que no sabia i això, venint d’ella, sembla pràcticament impossible, tota una experta en la matèria. Un llibre digerible, fàcil de llegir, i que aporta coses noves que fins ara no es podia trobar a les llibreries. Fins i tot s’ha creat l’etiqueta #sentitalesplaces, amb curioses històries escoltades a peu dels castells.

Una humanista i una periodista

De la visió més humanista de la Patrícia i de l’aportació més tècnica de la Raquel, ha sortit un llibre que també explica històries humanes que hi ha darrere els castells, històries de castellers i castelleres que mantenen viva la tradició. També hi ha consells per anar a les places castelleres, un recull de totes les colles i pinzellades històriques. A més, hi ha aportacions interessants del ja desaparegut Bigas Luna i històries que no us podeu perdre, com la del Juanatxo de la Vella.

A la presentació, dirigida per la cara del Quarts de Nou, l’Elisabet Carnicé, no hi va faltar l’alcalde de Valls, Albert Batet, que es va desfer en elogis cap a la Raquel i cap a TV3 en la seva aposta pels castells. Però les seves paraules van anar més enllà. D’entrada, va destacar que si el llibre l’havia escrit una vallenca, una persona del bressol dels castells, ja era garantia d’èxit i de qualitat. Batet va reivindicar Valls com a capital dels castells, qüestionant que altres ciutats com Tarragona ho vulguin ser. De fet, Batet ja va criticar fa uns dies la iniciativa de ‘Tarragona ciutat de castells’. Sense voler-ho, o potser sí, Batet es va emportar part del protagonisme i el titular de la presentació del llibre.

Segur que molts dels presents van reflexionar, durant uns moments, sobre el missatge llençat per l’alcalde vallenc. Tarragona pot discutir la capitalitat dels castells a Valls? Valls hauria de treballar més per potenciar aquesta marca?

Però més enllà d’això, i fugint de la polèmica, ahir les protagonistes eren la Raquel i la Patrícia. Dues professionals que han fet un llibre que des del Fet a Tarragona us recomanem llegir.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Crec que le lema de la jornada es mol clar, Tarragona ciutat de Castells, Es una llàstima que l’alcalde de una població tant gran al món casteller no ho entengui i entri a discutir temes així, no es la plaça del blat el Km0 dels Castells?! Potser el que ahuria de fer es no deixar pasar oportunitats com aquestes per promocionar la seva població, el fer casteller i la cultura catalana.

    Felicitats a les colles de Tarragona per la iniciativa, no badem, no sigui que els de Barcelona vulguin quedarse també amb els Castells i el seu concurs amb l’excusa de promocionar la cultura i el país .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here