Advertisement Advertisement
Carregant ...

Una jornada històrica embrutada

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nou de vuit de la Colla Jove (foto cedida)

Nou de vuit de la Colla Jove (foto cedida)

Primer castell de gamma extra de la història moderna a la plaça de les Cols. Un nou de vuit espectacular de la Colla Jove que passarà a formar part de la llista de grans moments del món casteller a Tarragona. Les xarxes socials esclaten en felicitacions i elogis i els mitjans de comunicació preparen grans titulars dedicats al castell de gamma extra. La ciutat acaba de posar el seu nom, un cop més, com a referència castellera.

Tot ha anat sobre rodes fins aquell moment. Som a la segona ronda de la Diada de Sant Magí. La Jove ha descarregat en primera ronda el seu viutè 3 de 9 de la temporada; els Xiquets de Tarragona han completat el seu primer 3 de 9 de l’any i han fet un intent desmuntat de 4 de 9; els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descarregat el 5 de 7 i el seu primer 2 de 7 en un 19 d’agost; i els Xiquets del Serrallo han completat el primer 7 de 7 del seu historial.

Tot, però, es torça en pocs minuts, quan la caiguda del 5 de 7 dels del Serrallo obliga a evacuar onze persones i la plaça de les Cols es queda, misteriosament, sense ambulàncies perquè les que porten els ferits a l’hospital de Santa Tecla no tornen al seu lloc d’origen.

versions contradictòries

Aquí apareixen versions contraposades entre els comunicats de l’ajuntament i la xarxa sanitària de Santa Tecla. I sorgeixen diverses preguntes:

–        Què ha passat amb les quatre ambulàncies que han portat els membres dels Xiquets del Serrallo a l’hospital i no han tornat a la plaça de les Cols, obligant a suspendre l’actuació castellera?

–        El dispositiu que històricament ha tingut la diada de Sant Magí, amb dues ambulàncies de Creu Roja, s’hauria de revisar tenint en compte l’evolució de les colles?

–        És necessari per a una diada com la de Sant Magí –amb previsió de castells de nou pisos i fins i tot de gamma extra- preveure la instal·lació d’un hospital de campanya com es fa per Santa Tecla o al Concurs?

–        Si el servei d’Urgències de Santa Tecla estava col·lapsat (un fet que nega absolutament l’hospital), no era possible traslladar els ferits immediatament a Joan XXIII?

–        Era suficient el dispositiu de personal de l’ajuntament per fer front a una situació com la que s’ha viscut?

Sigui com sigui, el que havia de ser una altra jornada memorable dels castellers tarragonins ha esdevingut un dia negre per a la imatge de Tarragona com a ciutat de castells. El nivell que portaven a plaça les quatre colles i la repercussió mediàtica que es preveia de la diada haurien de merèixer una atenció més gran per part dels responsables polítics.

imatge tocada

Tarragona té en les seves colles, i especialment en les dues grans, la millor imatge actual per exportar a Catalunya i al món. Les institucions cuiden prou aquestes entitats? Les mimen com caldria i tenen en compte les seves opinions? Són conscients del potencial que apleguen?

Els comunicats contradictoris de l’Ajuntament i de la Xarxa Santa Tecla en el sentit de “rentar-se les mans” i els missatges d’alguns polítics a través de les xarxes socials que només fan que criticar per carregar contra l’adversari d’un altre partit no ajuden, precisament, a enfortir la imatge dels responsables polítics entre els castellers.

La imatge que no es pot perdre és la de ciutat puntera en la consecució de grans castells i en l’organització que envolta una exhibició castellera de primer nivell. I aquest Sant Magí, malauradament, Tarragona ha quedat tocada en aquest segon aspecte. Prenent les paraules de Jordi Sentís, em sento orgullós dels castells assolits per les colles i avergonyit pel cúmul de despropòsits que han obligat a suspendre l’actuació.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *