8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Una jornada històrica embrutada

Nou de vuit de la Colla Jove (foto cedida)
Nou de vuit de la Colla Jove (foto cedida)

 

Primer castell de gamma extra de la història moderna a la plaça de les Cols. Un nou de vuit espectacular de la Colla Jove que passarà a formar part de la llista de grans moments del món casteller a Tarragona. Les xarxes socials esclaten en felicitacions i elogis i els mitjans de comunicació preparen grans titulars dedicats al castell de gamma extra. La ciutat acaba de posar el seu nom, un cop més, com a referència castellera.

 

Tot ha anat sobre rodes fins aquell moment. Som a la segona ronda de la Diada de Sant Magí. La Jove ha descarregat en primera ronda el seu viutè 3 de 9 de la temporada; els Xiquets de Tarragona han completat el seu primer 3 de 9 de l’any i han fet un intent desmuntat de 4 de 9; els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descarregat el 5 de 7 i el seu primer 2 de 7 en un 19 d’agost; i els Xiquets del Serrallo han completat el primer 7 de 7 del seu historial.

 

Tot, però, es torça en pocs minuts, quan la caiguda del 5 de 7 dels del Serrallo obliga a evacuar onze persones i la plaça de les Cols es queda, misteriosament, sense ambulàncies perquè les que porten els ferits a l’hospital de Santa Tecla no tornen al seu lloc d’origen.

versions contradictòries

Aquí apareixen versions contraposades entre els comunicats de l’ajuntament i la xarxa sanitària de Santa Tecla. I sorgeixen diverses preguntes:

 

–        Què ha passat amb les quatre ambulàncies que han portat els membres dels Xiquets del Serrallo a l’hospital i no han tornat a la plaça de les Cols, obligant a suspendre l’actuació castellera?

–        El dispositiu que històricament ha tingut la diada de Sant Magí, amb dues ambulàncies de Creu Roja, s’hauria de revisar tenint en compte l’evolució de les colles?

–        És necessari per a una diada com la de Sant Magí –amb previsió de castells de nou pisos i fins i tot de gamma extra- preveure la instal·lació d’un hospital de campanya com es fa per Santa Tecla o al Concurs?

–        Si el servei d’Urgències de Santa Tecla estava col·lapsat (un fet que nega absolutament l’hospital), no era possible traslladar els ferits immediatament a Joan XXIII?

–        Era suficient el dispositiu de personal de l’ajuntament per fer front a una situació com la que s’ha viscut?

 

Sigui com sigui, el que havia de ser una altra jornada memorable dels castellers tarragonins ha esdevingut un dia negre per a la imatge de Tarragona com a ciutat de castells. El nivell que portaven a plaça les quatre colles i la repercussió mediàtica que es preveia de la diada haurien de merèixer una atenció més gran per part dels responsables polítics.

imatge tocada

Tarragona té en les seves colles, i especialment en les dues grans, la millor imatge actual per exportar a Catalunya i al món. Les institucions cuiden prou aquestes entitats? Les mimen com caldria i tenen en compte les seves opinions? Són conscients del potencial que apleguen?

 

Els comunicats contradictoris de l’Ajuntament i de la Xarxa Santa Tecla en el sentit de “rentar-se les mans” i els missatges d’alguns polítics a través de les xarxes socials que només fan que criticar per carregar contra l’adversari d’un altre partit no ajuden, precisament, a enfortir la imatge dels responsables polítics entre els castellers.

 

La imatge que no es pot perdre és la de ciutat puntera en la consecució de grans castells i en l’organització que envolta una exhibició castellera de primer nivell. I aquest Sant Magí, malauradament, Tarragona ha quedat tocada en aquest segon aspecte. Prenent les paraules de Jordi Sentís, em sento orgullós dels castells assolits per les colles i avergonyit pel cúmul de despropòsits que han obligat a suspendre l’actuació.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here