28.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 20, 2024

El moment excepcional del fet casteller

Quatre de nou net dels Castellers de Vilafranca, diumenge passat a la plaça de la Font (foto: Eixdiari)
Quatre de nou net dels Castellers de Vilafranca, diumenge passat a la plaça de la Font (foto: Eixdiari)

Excepcional. Una sola paraula per descriure el moment actual del món casteller. “No m’atreveixo a dir què pot passar demà, però aquesta temporada és excepcional”, afirma Josep Bargalló, una de les veus més reconegudes en l’àmbit dels castells i de la cultura popular i tradicional.

 

L’excepcionalitat de la temporada la marquen diversos elements, segons Bargalló: l’expansió cap al sud del fet casteller (les colles nascudes a les Terres de l’Ebre) que arribarà aviat fins a Castelló; i la intensitat i qualitat dels assajos que permet veure millors construccions i amb moltes menys caigudes.

 

L’endemà de la gran diada castellera de Santa Tecla, Bargalló recorda que Tarragona és l’única ciutat on s’ha vist el quatre de nou net o sense folre en tres places diferents: plaça de les Cols (segle XIX), plaça de toros i plaça de la Font. Un altre detall genys menyspreable del moment dolç que viu la ciutat en la seva relació amb els castells.

 

El comissionat de la Biennal Castellera preveu que si la Colla Jove consolida el seu camí actual “estarà en un primeríssim nivell i podrà parlar de tu a tu als Castellers de Vilafranca. I de retruc, per l’esperit competitiu, farà que els Xiquets de Tarragona continuïn millorant els seus registres”.

 

Josep Bargalló a la taula acompanyat de Xavier Brotons mentre la directa de la Biblioteca Pública presenta el cicle de xerrades (foto: R.M. Ibarz)
Josep Bargalló a la taula acompanyat de Xavier Brotons mentre la directa de la Biblioteca Pública presenta el cicle de xerrades (foto: R.M. Ibarz)

Bargalló fa aquestes reflexions de l’actualitat a la Biblioteca Pública de Tarragona poc abans d’obrir un repàs històric a la relació de la literatura amb els castells. És la primera d’un cicle de tres xerrades que vol donar una visió general del tema i oferir dues mostres concretes d’obres literàries amb temàtica castellera. Una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, els  Serveis Territorials de Cultura, Òmnium Cultural i la mateixa Biblioteca, enmarcada en les festes de Santa Tecla.

 

En el paper d’historiador, Bargalló recorda que els castells van estar vinculats a les classes populars i no gaire ben vistos per les classes benestants. Un fet que va allunyar el fet casteller de la cultura d’alt nivell o elitista. En tan sols una hora, el conferenciant va de les primeres cròniques castellers de mijans segle XIX a l’última gran novel·la amb temàtica castellera –El celler, escrita el 2007 pel nordamericà Noah Gordon-, passant per la narrativa de Narcís Oller i Josep Pin i Soler.

 

Precisament, l’obra La família dels Garrigas de Josep Pin i Soler, “una novel·la que haurien de llegir tots els tarragonins”, centrarà l’atenció de la segona xerrada del cicle, aquest dimecres, a càrrec del gestor cultural, Jordi Bertran. I l’obra Lo tres de nou, de Raimon Casas Pedrerol, tancarà l’activitat dijous, sota l’anàlisi del filòleg i periodista casteller, Xavier Brotons.

 

La xerrada s’acaba amb un toc cinematogràfic parlant de Bigas Luna i la pel·lícula La teta i la lluna (1994), amb clares referències castelleres. I de fet, sortim amb pressa de la Biblioteca camí de la plaça de les Cols perquè ens esperen per a la projecció del film més tarragoní del director desaparegut fa només mig any. Així és el ritme que imposa “una de les millors festes del país: Santa Tecla”: paraula de Pep Bargalló.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here