23.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

La mirada castellera d’Antoni Coll

Foto Coll 1

Antoni Coll està considerat avui en dia com un dels millors fotògrafs castellers de tot Catalunya. Curiosament, aquest mallorquí resident a Tarragona no havia vist un castell en la seva vida fins a l’any 2010, quan poc després de mudar-se els Xiquets de Tarragona van fer un taller a l’escola de la seva filla. La seva primera actuació a mitjan maig va ser la diada de Sant Anastasi, a Lleida. Com a tot bon aficionat a la fotografia, duia la càmera a sobre i va començar a disparar des d’un dels balcons de la Paeria. Aquella mateixa tarda, mentre els matalassers dinaven plegats als Camps Elisis, molts li admetien que no havien vist imatges iguals. Ara, tot just tres anys després d’aquella experiència, Coll imparteix un taller de fotografia castellera.

 

El reconeixement li va arribar el 2012, quan el Concurs de Castells va escollir una de les seves imatges per promocionar la 24a edició del certamen. A més, una de les seves fotografies va guanyar la convocatòria multitudinària del concurs Mirades de Tarragona dedicat al certamen de la Tarraco Arena Plaça. No és gens estrany que Gerard Camprubí, el casteller dels Sagals d’Osona protagonista de la imatge, la tingui penjada en grans dimensions a casa seva. Des d’aleshores, també l’han buscat en diferents ocasions des de fora de Tarragona. Entre d’altres iniciatives, els Xicots de Vilafranca van requerir els seus serveis per a una campanya promocional i els Capgrossos de Mataró van organitzar una exposició amb algunes de les seves millors instantànies.

 

Què fan tan especials les imatges d’aquest delegat d’una empresa de telecomunicacions aficionat a la fotografia? Quan la majoria de càmeres encara buscaven la fotografia del castell sencer, ell va ser dels primers a intentar plasmar totes les emocions que desencadena això d’enfilar-se els uns damunt dels altres. I, en molts casos, els primers plans eren el camí per aconseguir-ho. L’espectacularitat de la foto, per tant, ja no radicava en la bellesa arquitectònica de la construcció, sinó en els sentiments que expressaven els castellers que les executaven. “Quan veus la foto, has de ser de ser capaç d’entendre què sentia la persona que hi apareix“, resumeix Coll.

Foto Coll 2

Tots aquells aficionats a la fotografia i als castells que vulguin emular Antoni Coll i conèixer alguns dels seus secrets poden inscriure’s a les sessions que el Taller Fotogràfic de Tarragona ha preparat per al cap de setmana del 9 i 10 de novembre. Tímid i modest, després que diverses persones li hagin confessat que s’han aficionat a la fotografia castellera intentant imitar les seves imatges, no ha pogut resistir més les peticions de dirigir dues jornades ben intenses: a la primera es faran els plantejaments més teòrics i a la segona es posaran en pràctica els coneixements a la diada de Sant Martí d’Altafulla. El taller es tancarà diumenge a la tarda amb un visionat conjunt de les imatges preses al migdia.

 

Els moments especials s’han de cercar. Moltes vegades no n’hi ha prou a plantar-te a l’actuació i anar disparant. Has de conèixer la història de la colla, els seus objectius, les característiques de la plaça…“, assegura. A mesura que avança la conversa queda més clar que les aquestes imatges singulars no són, ni de bon tros, fruit de la casualitat. “Moltes vegades les millors imatges no te les dóna l’execució del castell. La diada comença amb l’entrada de les colles a plaça“, explica i enumera els moments en què es tanquen les pinyes, les reaccions del cap de colla o les celebracions d’una gran fita com a instants en els quals sempre s’ha d’estar atent.

 

Preguntat sobre altres fotògrafs castellers que segueixi atentament, ens cita el tarragoní David Oliete, l’altafullenc Jean Segovia, el barceloní Marc Serarols o la reusenca Judit Sabater, entre altres. En qualsevol cas destaca que la part artística és més important que la tècnica, perquè la segona sempre es pot aprendre i millorar. “Fa molt poc temps que es mostra el costat artístic dels castells, o sigui que encara hi ha un llarg camí per recórrer“, assegura.

Text: Jordi Suriñach

Fotos: Antoni Coll

Foto Coll 3

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

 1. Aprecio molt en Toni, com a professional i com a persona, i he tingut el plaer de compartir amb ell molts bons moments, i d’altres més complicats. La seva manera de fer fotografia es conseqüència de la seva manera de entendre la vida, mirant els ulls i buscant la proximitat de les persones. Estic molt content del seu èxit i sense pretendre adjudicar-me cap mèrit ni valor per el seu treball, si que em sento una mica partícip de la seva integració a Tarragona, perquè ja s’ha convertit en un tarragoní més, sense oblidar les seves arrels mallorquines, (el cafè amb “gel” / “llet” es una mostra diaria,….) ….i si no que li preguntin a la seva filla, l’Alba, una castellera de “pro”.

  Felicitats Toni, i segueix endavant. Els que et coneixem i t’apreciem, estem molt contents del teu reconeixement

  Pere Ramon

 2. Moltes gracies Pere Ramon ¡¡
  Ja et pots atribuir part d’aquest petits èxits … Perquè com tu ja saps, perquè així t’ho he manifestat mes d’una vegada, t’aprecio molt i he après moltes de coses de tu, com “jefe” meu (fins ara he de dir que el millor sense cap dubte), com a professional, i com a persona, es a dir tot un senyor.

  Per cert m’agrada molt aixo de les meves “arrels mallorquines”, jajajaja, tal sols afegir que vas ser tu el que en vas donar el remei per no en passes mes …, vas dir :
  – Toni, la propera vegada demana “un cafè en glaçons” … i així no et passara aixo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here