29.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, agost 17, 2022

Les places de 9 a Tarragona

Imatge de la plaça de toros de Tarragona, abans de la seva remodelació i cobertura. El 1982 va veure el primer castell de 9 del segle XX a la ciutat de Tarragona (foto: cedida)
Imatge de la plaça de toros de Tarragona, abans de la seva remodelació i cobertura. El 1982 va veure el primer castell de 9 del segle XX a la ciutat de Tarragona (foto: cedida)

La història dels castells a Tarragona és molt àmplia en totes les seves vessants: els castells aconseguits, les colles locals i les foranes, Sant Magí, Santa Tecla, la rivalitat, el pilar caminant, els concursos, el Patronat de Castells, etc. Aquest article se centra en un aspecte concret: el moment en què diferents places de Tarragona van veure per primera vegada o van recuperar els castells de 9. Unes amb més tradició i història que d’altres, però totes llueixen avui els galons de 9.

 

Sabem quines són? Sabem el quan, el com i el qui?.

 

El 1851 es va fer a Tarragona el primer castell de 9 documentat de la història, gesta que és considerada per alguns com a punt de partida de les grans construccions que es van veure al darrer terç del segle XIX.

 

Malauradament, i degut entre d’altres motius a la crisi social i econòmica, la fil·loxera i l’envelliment dels castellers, aquestes grans construccions es van anar perdent en un període que va a cavall entre els darrers anys del segle XIX i els primers del XX anomenat Decadència. El món casteller va iniciar llavors una llarga travessia pel desert i quan semblava que s’iniciava una dinàmica ascendent, la Guerra Civil va truncar, de cop, tot el que s’havia assolit.

 

A la dècada dels 70 es començaren a recuperar estructures com el 5 de 8, el 2 de 8 amb folre, el pilar de 7 folrat. Aquest procés va tenir el punt d’inflexió el  25 d’octubre de 1981, ala Diada de Santa Úrsula de Valls, dia en què la Colla Vella dels Xiquets de Valls, completà el 4 de 9 amb folre.

 

A diferència de l’actualitat i per diferents causes que ara no venen al cas, fa trenta anys aquests primerencs castells de 9 eren molt cars de veure i es portaven a plaça amb comptagotes i només en les grans diades del calendari.

el concurs de 1982

A Tarragona, el primer castell de 9 del segle XX, un 4 de 9 folrat, es va poder veure en un esdeveniment tan important com el Concurs de Castells, el 3 d’octubre de 1982. La Colla Vella dels Xiquets de Valls el va carregar a la quarta ronda aconseguint guanyar el certamen i de retruc fer la fins fa poc anomenada Plaça de toros, primera plaça de 9 de la ciutat.

 

Per trobar la segona plaça de 9, hauríem d’avançar fins les festes de Santa Tecla de 1993. El dia de la patrona va ploure i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, esperonada per la gran dinàmica d’assaigs i la mobilització de camises, va decidir organitzar una actuació en solitari el diumenge següent. El 26 de setembre la plaça de la Font esdevenia la segona plaça de 9 de la ciutat de la mà d’una colla local i, igual que la Colla Vella, amb el 4 de 9 amb folre carregat.

 

Un any després, el 1994, la mateixa Colla Jove, amb el 3 de 9 amb folre descarregat, era la que convertia la plaça de Santiago Rossinyol, la castellera plaça de les Cols, la que havia vist les grans construccions decimonòniques, en la tercera plaça de 9 de Tarragona de l’era moderna. Era el 19 d’agost, a la Diada de St. Magí, i aquest cop sí, al costat de les altres colles locals.

 

Com el lector pot haver observat, aquestes tres primeres places de 9 es van aconseguir en tres grans diades de la ciutat: el Concurs, Santa Tecla i Sant Magí. Actuacions on les colles porten els seus millors castells i tenen tots els condicionants a favor. Les següents són la demostració palpable de l’evolució del món casteller i la generalització al llarg del calendari d’aquest nivell de castells.

el segle xxi

La quarta plaça de 9 de Tarragona va tardar disset anys i més que plaça a l’actualitat és un carrer, el Cós del Bou, de gran tradició festiva i associat indiscutiblement a la història castellera de la ciutat des del segle XIX. En un gran moment de forma i en l’any del salt a la gamma extra, la Colla Jove carregava el 3 de 9 amb folre el 15 d’agost del 2011.

 

Un any més tard, el 7 de juliol de 2012, a la III Diada del Pla de la Seu, organitzada pels Xiquets de Tarragona, el 4 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca, descarregat a segona ronda, va servir per convertir el marc incomparable de davant de la Catedral com a cinquena plaça de 9.

 

Finalment, arribem a l’any 2013, el més fructífer pel que fa a la consecució de noves places de 9 a Tarragona. La petita plaça de Sant Magí del barri mariner del Serrallo, autèntic descobriment des que la colla blaumarí va canviar el lloc de l’actuació de la Diada de Sant Pere, es va convertir el 30 de juny en la sisena plaça de 9 de la mà dels Castellers de Vilafranca amb un 3 de 9 amb folre que unes hores abans ja havien descarregat en el Concert per la Llibertat al Camp Nou. Aquest assoliment era de justícia després de la gran i decidida aposta que els Xiquets del Serrallo han fet sempre per la diada del patró dels mariners.

 

Per trobar la setena plaça només ens hem de desplaçar uns metres, i sense moure’ns del Serrallo anar davant de l’església de Sant Pere a la plaça del Bisbe Bonet. El 6 d’octubre, en una diada organitzada pels Xiquets del Serrallo per commemorar el seu XXVè aniversari, i acompanyats per les quatre colles locals, la Colla Jove completà el 3 de 9 amb folre.

 

Finalment, la darrera plaça de 9 és la plaça del Rei. Un indret que, des del 2007, ha anat prenent importància i on, en diferents diades, hi han participat ja una quinzena d’agrupacions de fora de la nostra ciutat. El 19 d’octubre n el marc de la VII Diada de la colla i en un estat de forma envejable, els Xiquets de Tarragona van convertir-la en plaça de 9 amb el 3 de 9 amb folre descarregat a primera ronda. Un exemple més del potencial actual de les colles tarragonines.

 

Una vegada localitzades aquestes vuit places es poden extreure diverses conclusions. Les principals podrien ser:

 

– La gran qualitat de les diades de festa major i del Concurs de la nostra ciutat.

– El nivell que al llarg dels anys han ofert les colles locals i les colles foranes.

– El paper protagonista que va tenir la Colla Jove amb l’assoliment de grans fites castelleres a començaments de la dècada dels noranta del segle XX.

– La importància, en els darrers anys, de places no tradicionals on les colles han organitzat les seves diades.

– L’ampliació del calendari tradicional tarragoní superant definitivament el tòpic que deia, i que a la pràctica es seguia, que la temporada s’acabava per Santa Tecla o el Concurs.

– El gran moment actual de les colles grans de la ciutat que ha permès que tant els Xiquets de Tarragona com la Colla Jove donessin els galons de 9 a diferents places al llarg del 2013.

 

 

PLAÇA

DATA

CASTELL

COLLA

DIADA

Plaça de toros

03/10/1982

4d9f

carregat

Colla Vella

dels Xiquets de Valls

Concurs de Castells

Plaça de la Font

26/09/1993

4d9f

carregat

Colla Jove

Xiquets de Tarragona

Diada en solitari (Santa Tecla)

Plaça de les Cols

19/08/1994

3d9f

Colla Jove

Xiquets de Tarragona

Sant Magí

Cos del Bou

15/08/2011

3d9f

carregat

Colla Jove

Xiquets de Tarragona

Diada de Sant Roc

Pla de la Seu

07/07/2012

4d9f

Castellers de Vilafranca

Diada del

Pla de la Seu

Plaça de Sant Magí

30/06/2013

3d9f

Castellers de Vilafranca

Diada de Sant Pere

Plaça del Bisbe Bonet

06/10/2013

3d9f

Colla Jove

Xiquets de Tarragona

XXVè Aniversari

Xiquets del Serrallo

Plaça del Rei

19/10/2013

3d9f

Colla de Castellers

 Xiquets de Tarragona

VII Diada dels

Xiquets de Tarragona

This slideshow requires JavaScript.

Joan Sala Giner
Joan Sala Giner
Expresident iexcap de colla dels Xiquets de Tarragona
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here