9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Aire fresc a la bibliografia castellera

Nadala

Una introducció actualitzada i ben presentada dels més de 200 anys d’història del món casteller. Això és el que ofereix el llibre-nadala Castells, la publicació amb què cada any la Fundació Lluís Carulla felicita les festes i que es va presentar a Tarragona, en un acte emmarcat en la Biennal del Concurs de Castells.

 

La bibliografia castellera és cada vegada més extensa, però majoritàriament està formada per llibres d’història de les colles o d’història dels castells en una localitat concreta i en molts casos estan exclusivament adreçats als amants de la castellística. El mèrit de Castells és que amb una vuitantena de pàgines ofereix una visió de conjunt completa i atractiva, que servirà de magnífica carta de presentació per al neòfit, però que també satisfarà els castellers més exigents.

 

Sota la coordinació de Jordi Llavina, el llibre s’estructura en vuits capítols en què cada autor aborda una temàtica diferent: la història, la música, la projecció exterior, l’expansió com a fenomen nacional… Tot presentat amb una maquetació clara i ordenada que facilita la comprensió dels textos i ajuda a digerir la gran quantitat d’informació que s’ofereix.

Oliete Valls

La contribució tarragonina al llibre és notable. En primer lloc, perquè la portada està formada per dues fotografies de David Oliete, de la ja cèlebre sèrie d’imatges presa en el darrer Concurs de Castells, i les pàgines interiors contenen imatges d’altres fotògrafs de la ciutat, com Dani Seró o Francesc Virgili. D’altra banda, tres dels capítols estan escrits per autors tarragonins (de naixement o d’adopció): el filòleg Xavier Brotons aprofundeix en el lèxic especialitzat, amb anotacions especialment interessants en el camp etimològic; el periodista Guillermo Soler contextualitza el pas dels castells de nou a deu pisos i la també periodista Raquel Sans tanca el llibre amb una encertada cronologia que narra les principals fites del món casteller des de 1770 fins a l’actualitat, que funciona a la perfecció a tall de resum final.

 

La resta de contribucions són igualment ben interessants. D’aquestes en sobresurten especialment el capítol que Joan Cuscó dedica a explicar la relació dels castells amb la música de gralles i l’exhaustiu article de Josep Bargalló, comissionat de la Biennal, en què condensa en deu pàgines la presència dels castells, no només a la literatura, sinó en llibres i projectes artístics d’arreu del món.

 

Les persones interessades a aconseguir Castells ho poden fer col·laborant amb la campanya “Impulsem els Baldiri”, guardons impulsats per la mateixa Fundació Lluís Carulla.

Jordi Suriñach

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here