26.3 C
Província de Tarragona
Diumenge, agost 14, 2022

La ràdio que posa veu als barris

Arnau Curto i Neus Rovira, realitzadors de 'La ràdio veïnal', al local de la FAVT a Torreforta
Arnau Curto i Neus Rovira, realitzadors de ‘La ràdio veïnal’, al local de la FAVT a Torreforta

Neus Rovira i Arnau Curto es troben cada dilluns al matí al local de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, al carrer Tortosa, per acabar d’enllestir la feina. Tenen l’encàrrec de produïr i presentar un programa setmanal de ràdio de mitja hora de durada que es penja a la pàgina web de la federació. La idea de ‘La ràdio veïnal’ és “oferir un mitjà d’expressió als barris de la ciutat per fer sentir la seva veu”, diuen els seus realitzadors.

 

L’experiència va arrencar a principis d’any i la seva primera temporada s’allargarà fins al juny. La Neus és periodista llicenciada i l’Arnau està estudiant tercer de Periodisme a la URV. Decideixen els temes que cada setmana formen part del programa i els distribueixen en format de notícies generals i esportives, entrevistes i agenda d’activitats. Són habitualment “temes que no surten als mitjans de comunicació tradicionals i que tenen interès per a moltes persones dels barris de Tarragona”.

 

Després de 10 programes, la Neus i l’Arnau en fan una valoració globalment positiva. Creuen que el programa “és necessari” per donar cabuda a moltes activitats que es realitzen als barris, presentar-les  i explicar-les al conjunt de la ciutat i canalitzar les queixes i demandes dels veïns. ‘La ràdio veïnal’ incideix especialment en allò que fan les entitats que pertanyen a la FAVT: les associacions de veïns dels barris de Ponent, i també Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Terres Cavades i La Vall de l’Arrabassada.

 

Tots els programes es poden escoltar a través de la pàgina web de la Federació, i els dilluns a la nit s’emet per Tarragona Ràdio. També en fan difusió a través de Facebook. Els responsables de ‘La ràdio veïnal’ confien que el programa serà cada cop més conegut i això farà augmentar la participació dels oients proposant temes d’interès i actualitat o de símple denúncia.

 

El president de la FAVT, Antoni Peco, es marca com a objectiu que a mig termini l’espai radiofònic es pugui autofinançar amb la publicitat de molts establiments comercials vinculats als barris de Tarragona. De moment, però, el projecte ja ha aconseguit la primera finalitat: que el món social i cultural que es mou fora del centre de la ciutat tingui un mitjà d’expressió i difusió de les seves activitat.

 

El programa que es penja aquest dilluns al web de la FAVT aborda un estudi retrat del barri de La Floresta, parla de les relacions entre els barris i la indústria química coincidint amb el simulacre de sirenes que tindrà lloc dimarts, i fa balanç dels diners recaptats en un vermut solidari i destinats al menjador social de Bonavista. Exemples que revelen que els periodistes poden explicar històries molt interessants, més enllà dels circuïts tradicionals de la informació.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here