23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Els cartells del Concurs de Castells

Cartell-Santa-Tecla-1933

Dilluns vinent, 2 de juny, el Teatre Tarragona acollirà l’acte de celebració de les 25 edicions del Concurs de Castells. 25 edicions, que no pas 25 anys, perquè la primera gran jornada castellera a la plaça de braus va tenir lloc l’any 1932. A continuació us proposem un petit recorregut per la història organitzativa del certamen a partir d’una selecció de sis dels seus cartells.

 

El primer cartell, que encapçala aquestes línies, correspon al segon Concurs de Castells, celebrat l’any 1933. Si bé el Concurs començava a tenir una imatge pròpia (noti’s la imatge difuminada d’un pilar que s’entreveu a la part baixa del cartell), la comunicació de la diada es feia en el marc de les festes de Santa Tecla, de la qual n’era un dels actes destacats. De fet, aquella edició va tenir lloc el dia 24 de setembre, dia de la Mercè, dia en què habitualment es tanquen les festes.

Cartell-Concurs-de-Castells_1956-baix

Els elements gràfics ja apareixen en el cartell del V Concurs de Castells, celebrat l’any 1956. Com ja havia passat dos anys abans, l’actuació s’avança del setembre a l’agost i s’insereix en un altre marc festiu, el de Sant Magí. La decisió s’ajustava a la voluntat de les autoritats locals de l’època de potenciar les festes del patró en detriment de Santa Tecla amb una clara voluntat turística.Com en la majoria dels primers concursos, l’actuació tenia lloc un diumenge a la tarda, i no al migdia com les diades tradicionals i la resta de concursos a partir de 1970.

Cartell-Concurs-de-Castells_1970_2-baix

Després d’un parèntesi de catorze anys, la plaça de braus va acollir novament elConcurs de Castells l’any 1970, en una edició qualificada per alguns mitjans com El Concurs del segle a causa de l’esperat duel entre la Vella de Valls i els Nens del Vendrell. El certamen va tenir diferents versions del cartell promocional, una de les quals incorporava, per primera vegada, la presència d’un patrocinador. Com a curiositat val la pena remarcar l’especificació del preu de les entrades, 20 pessetes per als adults i 10 pessetes per als nens.

Cartell-Manifestació-castellera_1978-baix

Durant els anys 1974, 1976 i 1978, la plaça de braus és escenari d’importants actuacions castelleres, però sense format competitiu. Són les manifestacions castelleres, que van mantenir un elevat nivell casteller. La causa de la pèrdua de la taula de puntuacions va ser, fonamentalment, el mal regust de boca que havia deixat el Concurs de Castells de Mobles Quer, celebrat a Vilafranca del Penedès l’any 1973 (l’últim que té lloc fora de Tarragona). Amb el retorn de la democràcia, el català torna a ser la llengua del cartell, amb la bandera de Tarragona com a principal protagonista. Per últim, val la pena remarcar que el cartell parla erròniament de cinquena manifestació, comptant en aquesta sèrie, suposem, els concursos de 1970 i 1972.

Cartell-Concurs-de-Castells_1986-baix

A partir de l’any 1980 el Concurs de Castells recupera el sistema de competició i enceta la periodicitat de cada dos anys que ja no es perdrà fins als nostres dies. El Concurs ja comença a les 10 h del diumenge, horari que es mantindrà en les futures edicions. Il·lustrem aquesta etapa de consolidació amb aquest magnífic cartell de l’onzena edició, celebrada l’any 1986, obra dels dissenyadors tarragonins Vidal de Blas Palau Guigui i Llorenç Brell.

Cartell-Concurs-castells-2010

El Concurs de Castells va estrenar logotip l’any 2006, que encara s’utilitza avui en dia. L’any 2010 la campanya promocional del certamen va incorporar l’eslògan L’espectacle casteller més gran del món, que també s’ha repetit en edicions posteriors. L’escenari de l’actuació ja va ser rebatejat com a Tarraco Arena Plaça amb motiu de la seva reconversió en un modern espai multifuncional. Aquell any hi van prendre part 14 colles, en l’última edició abans de les successives ampliacions a dues i tres jornades.

Jordi Suriñach
Cartells cedits per la Biblioteca Hemeroteca Municipal

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here