17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Sinergies lingüístiques i culturals

La directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Maria Ibarz, i el director del FET durant l'acte de presentació de les parelles lingüístiques (Fotografia: Albert Ollés).
La directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Maria Ibarz, i el director del FET, durant l’acte de presentació de la nova edició del programa de voluntariat lingüístic (Fotografia: Albert Ollés).

Una d’aquelles lliçons habituals a les escoles de negocis, vinculada a les noves tècniques empresarials i a l’emprenedoria, és la de generar sinergies.

 

L’objectiu conceptual d’aquesta pràctica no és un altre que el de la unió fa la força, es a dir, cercar complicitats entre empreses per potenciar-se mútuament, ja sigui estalviant despeses o compartint recursos i accions.

 

Seguint la terminologia marquetiniana, aquesta setmana s’ha fet realitat un “cas d’èxit”, protagonitzat pel Centre de Normalització Lingüística (CNLT) i el Fet a Tarragona. Totes dues parts mantenen vincles des de la creació de la revista, que ara s’han vist ampliats i enfortits mitjançant el programa de voluntariat per la llengua que organiza el CNLT des de fa 12 anys.

 

La iniciativa consisteix en crear parelles lingüístiques entre persones que parlen català habitualment i d’altres que volen guanyar fluïdesa per usar aquesta llengua en les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social.

 

El voluntari es compromet a dedicar un mínim de 10 hores, una per setmana, a conversar amb la seva parella i tots dos en treuen profit de l’experiència. Entre els aprenents hi ha persones que provenen de diversos punts del territori espanyol (Andalusia, Madrid, Galícia, València i Extremadura), Cuba, l’Argentina, Xile, Colòmbia, Mèxic, i el Marroc.

 

Aquesta tardor es compleix la 23a. edició del progama i les 45 parelles que hi formen part faran servir per primer cop revistes del Fet a Tarragona, entre els diferents materials d’ajuda que els hi faciliten des del Centre.

 

El “nivell qualitatiu dels textos de la publicació”, en paraules de la directora del CNLT, Rosa Maria Ibarz, i la identificació del FET amb Tarragona i les entitats, costums i tradicions locals, ens ha fet mereixedors de formar part de les eines d’aprenentatge dels participants al curs.

 

El FET participa en l’acord lliurant de forma gratüita exemplars dels sis primers números de la revista. Per aquest motiu, el director de la publicació, Ricard Lahoz, va ser convidat aquesta setmana a l’acte de presentació del programa, celebrat a l’Espai Jove Kesse.

 

El periodista, que també participa a títol personal com a voluntari, va explicar als assistents la línia editorial de la revista i els seus valors i objectius, molts d’ells coincidents amb la tasca social, comunicativa i didàctica del CNLT.

 

Sinergies lingüístiques i culturals que, com també es diu en el món empresarial anglosaxó, deriven en un win-win, a on tothom hi guanya.

Foto de família dels participants a les parelles lingüístiques i membres del CNL durant l'acte de presentació (Fotografia: Albert Ollés).
Foto de família dels participants a les parelles lingüístiques i membres del CNLT de Tarragona, durant l’acte de presentació (Fotografia: Albert Ollés).
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here