14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

L’impacte d’internet en el procés sobiranista

El periodista Saül Gordillo en la presentació del seu llibre 'Sobirania.cat' a Tarragona
El periodista Saül Gordillo en la presentació del seu llibre ‘Sobirania.cat’ a Tarragona

“Sense internet, no seríem on som”. Ho diu ben convençut Saül Gordillo, periodista, autor del llibre ‘Sobirania.cat’ que s’ha presentat aquest dijous a sala d’actes del Museu d’Art Modern de Tarragona. Gordillo fa referència al procés sobiranista. La seva conclusió és clara: l’entorn digital, el món 2.0. ha estat clau per explicar l’avenç de les tesis independentistes a Catalunya.

 

Set anys després d’escriure ‘Nació.cat’, l’actual cap de continguts digitals d’El Periódico ha volgut fer un relat periodístic del que ha passat en l’última dècada amb l’eclosió de les xarxes socials i l’impacte que ha tingut l’ús d’internet en “aquest moment històric”. El relat arrenca amb els atemptats de l’11 de març de 2004 a Madrid quan es produeix, segons l’autor, “la primera rebelió democràtica” en forma de missatges de text (de pagament) que fan sortir desenes de milers de persones al carrer en contra del govern d’Aznar.

 

Des de llavors, internet ha jugat un paper clau en les nostres vides i també en el catalanisme més actiu -l’èxit del .cat explica moltes coses- i ha estat impulsor del canvi de paradigma cap a postures sobiranistes d’una part majoritària de la societat catalana. “Les primerees mobilitzacions pel dret a decidir a partir del 2007 tenen un gran impacte malgrat el silenci dels mitjans de comunicació tradicionals“, afirma l’autor. La clau és que l’entorn digital es presenta molt actiu i fa possible més endavant les manifestacions multitudinàries de cada Onze de Setembre.

 

“Sense internet, el procés sobiranista seria més feble, més lent i estaria controlat per les elits”, afegeix Saül Gordillo, un dels iniciadors del món 2.0., un dels primers blocaires de Catalunya (el seu bloc ja ha celebrat el desè aniversari), i exdirector de l’Agència Catalana de Notícies. Paradoxalment, un llibre sobre l’impacte d’internet a la societat catalana es publica en paper, a través de la petita editorial Crea’t que dirigeix Oriol Ferran, un altra persona clau del sector.

 

La presentació del llibre va anar a càrrec de Josep Bargalló, exconseller en cap de la Generalitat -“El sobiranime és el que genera missatges positius i de futur a través de la xarxa i en aquest àmbit ja hem guanyat”- i Ferran Civit, un dels màxims responsables de l’Assemblea Nacional Catalana -“Hem arribat aquí sense cap suport dels mitjans tradicionals”-. El llibre es presentarà la setmana que ve a Madrid.

Josep Bargalló va presentar el llibre de Gordillo al Museu d'Art Modern
Josep Bargalló va presentar el llibre de Gordillo al Museu d’Art Modern
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here