10.3 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

Gorka Bertran: entrenador i periodista alhora

Gorka Bertran, a les instal·lacions del pavelló del Serrallo, amb el lema del CBT d'aquesta temporada
Gorka Bertran, a les instal·lacions del pavelló del Serrallo, amb el lema del CBT d’aquesta temporada

S’autodefineix com a treballador, un pèl desorganitzat, amant de les relacions socials, familiar i apassionat de les coses que l’interessen. És un cas peculiar en un club esportiu amb estructures semi-professionals: ocupa alhora dues funcions tan importants i tan diferents com les de segon entrenador i responsable de comunicació.

 

Amb 27 anys, Gorka Bertran és al mig d’una temporada molt especial al Club Bàsquet Tarragona. Des del passat agost compagina la feina de cap de premsa -que ja assumia la temporada anterior- amb la de segon de Berni Àlvarez a la direcció de l’equip senior masculí de l’entitat. “Una oportunitat, un repte personal que no podia rebutjar”, assegura convençut.

 

El seu inseparable ordinador portàtil suma milers de dades relacionades amb els propis jugadors de l’equip i amb els equips rivals de la Lliga LEB plata. Amb les estadístiques analitza la progressió de cada component de la plantilla o quins són els punts forts i febles del proper contrincant. A més, els vídeos serveixen per estudiar com ataquen i defensen els altres equips -bloquejos, transicions, tirs- i establir estratègies per superar-los.

 

El segon de Berni Álvarez reparteix el temps entre analitzar els rivals del CBT i fer-se càrrec de la comunicació de l’entitat

Gorka Bertran té una àmplia trajectòria com a entrenador de bàsquet al senior femení i en equips del planter, però el salt al món professional li està suposant agafar ràpidament molta més experiència. El seu dia a dia inclou sessions d’entrenament matí (tir i tècnica individual) i tarda; mirar vídeos, analitzar estadístiques, fer un seguiment exhaustiu de cada jugador, parlar amb Berni… Tot això fa difícil dedicar temps a la seva faceta com a periodista: “Em costa d’arribar a tot el que voldria fer en l’àmbit comunicatiu”, reconeix.

 

Al Gorka li falten tres assignatures per graduar-se en Publicitat i Relacions Públiques per la URV, i aquesta temporada ha decidit deixar els estudis momentàniament per falta d’hores. En aquest àmbit li agrada planificar la comunicació, organitzar un esdeveniment o preveure una situació de crisi. De moment, es conforma amb les notes i rodes de premsa, i la gestió de la web i les xarxes socials del CBT.  Com a cap de premsa i com a segon entrenador manté una relació fluida amb els jugadors, tots més joves que ell i la immensa majoria (fins a 9) de les comarques tarragonines. “Si ells veuen que tu ets capaç de fer la feina bé, t’acaben respectant”, afirma.

 

Probablement, el Gorka té qualitats per gestionar grups, siguin de dotze jugadors de bàsquet o de 500 persones d’àmbits diferents. Ho ha demostrat àmpliament com a cap de pinyes de la Colla Jove de Tarragona, la seva altra gran passió. “Hi ha paral·lelismes entre l’esport i els castells, però al bàsquet es necessiten resultats més immediats. En tots dos casos tractes amb persones que tenen rols específics: pinya, folre i tronc, d’una banda; i gent de casa o de fora i titulars i suplents, en l’altra banda”.

 

La millor actuació de la Jove, precisament, li ha suposat al Gorka el disgut més gran de la seva vida. A causa del bàsquet, no va poder estar el dia del Concurs participant en el tres de deu amb folre i manilles. Recorda encara  emocionat com va veure el castell a través d’un telèfon mòbil, mentre dinava en un local de menjar ràpid d’Alacant amb la resta de l’equip -el preparador físic i el delegat són dels Xiquets de Tarragona- i com va plorar després de l’aleta. I conclou: “Després de 10 anys a la Jove, perdre’m el dia més important em va fer molt de mal”.

 

Ja té assumit que el seu rol a la colla serà enguany molt més discret. Vol aprofitar l’oportunitat de viure el món del bàsquet professional. “Sóc un afortunat -diu- i si pugués pujar de categoria, seria fantàstic”. No li molesta ni el salari modest, ni les moltes hores dedicades ni l’escassetat de dies festius. La lliga de bàsquet no s’ha aturat per Nadal i, després de cinc derrotes consecutives, aquest dissabte el Gorka i la resta de l’equip tornen a tenir una nova cita amb el seu públic al Pavelló del Serrallo davant del Lucentum d’Alacant: com diu el seu lema, ells són ‘Bàsquet fet a casa nostra’, bàsquet fet a Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here