19.1 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

L’any del gran angular

Els pilars de les colles tarragonines en la presentació de 'Tarragona ciutat de castells' (foto: Diari Casteller)
Els pilars de les colles tarragonines en la presentació de ‘Tarragona ciutat de castells’ (foto: Diari Casteller)

A ningú se li escapa que Sant Jordi ja no és l’inici de la temporada castellera. Ja fa uns quants anys que de castells en veiem, pocs o molts, els 12 mesos de l’any. Així com un dia (fa algunes dècades) ho va deixar de ser Sant Joan, ara el 23 d’abril no és l’inici de temporada sinó, potser, un dels aperitius fixos de la primavera castellera. Un tast del que vindrà en aquest 2015 que, si segueix la dinàmica que hem vist els darrers anys, tornarà a donar molts migdies d’alegria a la ciutat de Tarragona.

 

La cita d’aquest dijous a la Rambla Nova de Tarragona ens servirà, doncs, per anar obrint boca. La diada – no està de més recordar-ho – es resoldrà a l’antiga: les 4 colles de la ciutat tindran fins a tres quarts de nou per a completar la seva actuació, en l’ordre que vulguin i amb el tempo que es marquin elles mateixes. Més enllà de si la Jove o els Xiquets ens sorprenen amb el seu primer castell de 8 de l’any, l’actuació passarà pels castells de 6 i de 7 pisos. Acabada la diada, el 2015 seguirà avançant i les colles continuaran centrades en els seus fulls de ruta, tan ambiciosos com realistes.

 

El camp de visió dels objectius de la Colla Jove és ingent. Els de la camisa morada tenen diversos fronts oberts, però si es caracteritzen per alguna cosa és per la set d’èxits. Allargar la increïble ratxa de dotze 5de9f descarregats consecutivament, conèixer l’èxit total del 2de9fm i el pde8fm, tornar a tastar la glòria del 3de10fm, acabar-se el meló obert del 3de9fa, jugar (a veure què passa!) amb els castells nets… el Cós del Bou no ha de deixar de ser un formiguer: per quantitat de gent i pel treball tenaç.

 

Les quatre colles castelleres de la ciutat tenen uns programes ambiciosos com mai

Plaça del Rei enllà, al Carrer Santa Anna, els Xiquets de Tarragona obren per primer cop una temporada des del punt de vista de la gamma extra. Roger Peiró dirigeix la nau per sisè any consecutiu i la confiança en el timó és plena. El sabor de l’èxit del 2de9fm a la Plaça de les Cols és el record més viu d’uns Xiquets de Tarragona que abocaran els seus esforços en repetir la fita enguany i tornar, així, a descarregar el seu sostre. El pd8fm, flanc obert el novembre passat a Altafulla, és l’altre gran objectiu abastable per als matalassers, que també podrien treballar en l’estructura de 9. El 5de9f són figues d’un altre paner: la barrera psicològica que suposa aquest castell per als de la camisa ratllada farà que l’aparquin fins al moment idoni, que no és altre que quan el puguin assolir sense concessions.

 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau no ens permetran fer brindis al sol, i és que aniran per feina. Arriben a Sant Jordi amb uns deures sorprenentment fets: el passat diumenge (19 d’abril!) completaven el primer 2 de 7 de la temporada. L’objectiu dels de la camisa verda és que ens deixem d’exclamar quan el duguin a bona part de les places on actuïn, però la progressió dels de Jordi Gaya és tan ràpida que no ens podrem estar de donar-los mèrits. Repetir el 3 de 8 i recuperar el pilar de 6 són dues de les altres prioritats de la colla, que també buscarà treure’s l’espina del carro gros. A partir d’aquí, mantenir el ritme de la progressió passarà per treballar folre. Així d’agosarat… i així de realista.

 

Al Serrallo les prioritats passen per la consolidació dels castells de 7 de la gamma alta, com ara el 7 de 7, el 5 de 7 amb l’agulla, el 5 de 7 o les construccions amb el pilar El 9 de 7 podria marcar una altra de les fites a seguir pels del barri mariner, que treballaran amb la màxima d’igualar o millor el 4 de 8 que coronaven l’octubre de 2013. A més, els Xiquets del Serrallo veuen la llum al final del túnel pel que fa a la manca de local propi. En els últims dies hem sabut que, si es compleixen els terminis, d’aquí a un any podran disposar de l’edifici fitosanitari del Port; un local que és indispensable si volen assentar les bases d’un creixement social i, indestriablement, casteller.

 

Les quatre colles de la ciutat tenen, doncs, objectius màxims que són, alhora, ambiciosos com mai. L’elenc d’expectatives que els ha imposat la seva pròpia progressió fa que hagin de mirar la temporada amb gran angular. Prepareu les càmeres: serà un any de molts flaixos!!!

Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here